Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

UE se pregăteşte să renunţe la hidrocarburile Rusiei. Cu ce propuneri vin oficialii europeni şi ce presupun

6
18 May 2022 16:49:31
Autor: Melania Agiu
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, miercuri, un plan în valoare de 210 de miliarde de euro cu scopul de a creşte obiectivul Uniunii referitor la energia regenerabilă de la 40% la 45% până în 2030, ca parte a eforturilor de renunţare la hidrocarburile ruseşti, relatează CNN.

„Reprezintă «accelerarea» Pactului verde european”, a declarat Ursula von der Leyen. „Astăzi, ne ridicăm ambiţia la un alt nivel cu scopul de a ne asigura că devenim independenţi de energia rusă cât mai repede posibil”, a subliniat oficialul european.
 
„Războiul lui Putin perturbă puternic piaţa mondială a energiei, după cum vedem cu toţii. Dependenţa Uniunii de energia rusă face blocul comunitar „vulnerabil”, iar încetarea dependenţei este imperativă”, a adăugat ea, potrivit News.ro.
 
Propunerile Comisiei ar creşte capacităţile totale de generare a energiei regenerabile ale UE la 1236 gigawaţi până în 2030, având o dependenţă mai mare faţă de energia solară şi de gazele naturale regenerabile (biometan). De asemenea, va fi accelerată electrificarea industriei grele europene.
 
Ca parte a planului, Von der Leyen a promis că va grăbi autorizaţiile pentru infrastructura de energie regenerabilă, de la şase până la nouă ani în prezent, în vederea obţinerii unei autorizaţii pentru un parc de turbine eoliene în decurs de un an.
 
Aşa-numitul plan REPowerEU propune dublarea capacităţii solare fotovoltaice actuale a UE până în 2025, la peste 320 gigawaţi, cu un total de 600 gigawaţi instalaţi până în 2030, a precizat şefa executivului UE.
 
Măsurile propuse includ „obligaţia treptată de a instala panouri solare pe acoperiş în anumite clădiri”, potrivit Comisiei.
 
Aceste capacităţi suplimentare de energie solară ar putea înlocui consumul de 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual până în 2027, conform comunicatului de presă al Comisiei.
 
UE a importat 358 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2019.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

X-Files1
18.05.2022, 17:02:30

"UE se pregăteşte să renunţe la hidrocarburile Rusiei. Cu ce propuneri vin oficialii europeni şi ce presupun" ---------------------------- Let me guess! "Cu bicicleta!" (populimea, nu ei).

-9 (15 voturi)
Curcubitaceu Progresist
18.05.2022, 17:20:30

Jet-urile private nu-s Diesel

-16 (18 voturi)
Constantine Constantine
18.05.2022, 17:37:31

Cifrele mi se par eronate doar cind ma gindesc ca eficienta unui panou fotovoltaic este de maxim 23% din totalul radiatiei solare captate.Si asta daca e vara si nu traiesti in Romania unde in afara de faptul ca preturile sint prohibite, eficienta fotovoltaicelor comercializate este cu mult sub 20%.Plus ca cei care fac programe sint in afara acestei probleme.In afara de eficienta e nevoie si de rentabilitate care in Romania se poate regasi doar in sudul tarii unde radiatia solara atinge peste 1450 kw/mp.De aici trebuie sa plece gindirea guvernantilor:cumperi panouri cu eficienta ridicata , blindezi sudul cu panouri fotovoltaice si alimentezi toata reteaua nationala.Conditia e ca UE sa dea banul. In rest, urmatoare fraza rostita de tante Urssula ma face sa zimbesc: ''''De asemenea, va fi accelerată electrificarea industriei grele europene.'''' Noi nu mai avem asa ceva, asa au socotit urmasii lui Ceausecu veniti la putere dupa 89.Deci noi nu avem ce electrifica, poate doar mall-urile.

-2 (2 voturi)
Ionel Marcu
18.05.2022, 17:47:34

Eficiența panourilor fotovoltaice oferite prin Casa Verde Fotovoltaice este de 18% la varianta standard sau 20% la varianta opțională, care costă circa 2.400 lei în plus. Dar ți-ai pus problema, Constantine, cât e radiația solară incidentă totală? O centrală ca asta poate produce circa 6.000 kW pe an, ocupă doar 16 mp de acoperiș și sunt deja 40.000 de cereri. Ar putea fi însă în curând un milion de cereri, asta înseamnă șase milioane de megawați anual, socotește tu tonele de cărbune sau petrol economisit sau milioanele de mc de gaz neplătit rușilor. S-a anunțat deja crearea fotocelulei ce captează 40% din energia solară incidentă, nu sunt încă în comerț dar viteza cu care evoluează electronica este mare.

0 (2 voturi)
61.8
18.05.2022, 17:49:29

Ursula…gurā de aur… fiecare cuvint rostit valoreazā „aur“…ptr. Putin. Oare e cārāmida lui Putin?🤔

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările