UE pregăteşte „taxa pe Google“. Comisia Europeană vrea ca motoarele de căutare să plătească pentru a utiliza ştirile online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană lucrează la o reformă a drepturilor de proprietate intelectuală, care ar da organizaţiilor media dreptul de de a taxa motoarele de căutare de genul Google - controlat de Alphabet, sau Bing – deţinut de către Microsoft, dacă acestea publică extrase din articolele lor, scrie Financial Times.

Măsurile vor da puteri mai mari de negociere conglomeratelor media, afectate puternic de faptul că Google, Facebook, Twitter şi alte companii de internet le „suflă“ din faţa ochilor publicitatea online.

În centrul noului plan este o propunere conform căreia organizaţiile media vor primi „drepturi exclusive“ pentru a permite conţinutului lor să fie disponibil online publicului, iar astfel servicii precum Google News ar fi forţate să negocieze cu organizaţiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. Cu toate acestea, organizaţiile media nu sunt obligate să perceapă taxe pentru ca un agregator să publice extrase din conţinutul lor şi ar putea să îl ofere gratuit.

O astfel de lege a fost introdusă în ultimii ani în Spania, însă Google în loc să plătească a închis serviciul Google News din ţara respectivă. De asemenea, o idee relativ similară a fost folosită în Germania. Acolo, în loc să plătească, Google a eliminat site-urile care nu se doresc indexate, însă foarte multe au renunţat la impunerea de taxe deoarece le scăzuse foarte mult traficul online.

Propunerea este un nou episod din bătălia dintre giganţii din Silicon Valley şi Bruxelles.

Miercuri, Departamentul Trezoreriei din SUA a criticat Comisia Europeană pentru intenţia sa de a amenda grupul informatic american Apple cu mai multe miliarde de euro din cauza neplăţii taxelor în Europa. Apple foloseşte o serie de subsidiare din Irlanda şi a fost acuzată de evaziune fiscală.

De asemenea, Comisia Europeană are deschisă şi o investigaţie împotriva retailerului online Amazon.com pentru direcţionarea vânzărilor prin Luxemburg. 

Concomitent, împotriva Google sunt deschise trei investigaţii de abuz de poziţie dominantă: una în privinţa afisării propriilor servicii deasupra rivalilor în motorul său de căutare, una pentru că forţează producătorii de telefoane să preinstaleze aplicaţiile sale şi a treia pe piaţa publicităţii. 

De altfel, Google este acuzată de evaziune fiscală şi în Franţa. A fost acuzată şi în Marea Britanie, dar între timp a căzut la pace cu guvernul de la Londra, plătind o sumă de bani restantă. Criticii spun, însă, că aceasta este prea mică şi nu reflectă vânzările din ţară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite