Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Un expert în criptomonede şterge pe jos cu Bitcoinul: Nu valorează nimic şi va eşua ca monedă

1
14 Jul 2021 15:52:02
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Nassim Nicholas Taleb, autorul „Lebedei Negre”, a afirmat într-o lucrare recentă că bitcoin, cea mai importantă criptomonedă, nu a reuşit să îşi îndeplinească obiectivele de a deveni o monedă fără guvern, o acoperire împotriva inflaţiei şi o investiţie sigură, transmite CNBC.

„Puţine active din istoria financiară au fost mai fragile decât bitcoinul”, a spus el.
 
Potrivit sursei citate, anterior, Taleb a transmis şi lucruri pozitive despre bitcoin, în special despre potenţialul său de a ajuta oamenii să ocolească controlul capitalului pe pieţe. El a numit-o „prima monedă organică” în prefaţa
„Bitcoin Standard” din 2018 şi „o poliţă de asigurare” împotriva controlului guvernului asupra monedei.
 
În lucrarea sa recentă, „Bitcoin, valute şi fragilitate”, publicată la sfârşitul lunii iunie, Taleb, cercetător şi trader, spune că Bitcoin valorează „exact zero”, în condiţiile în care necesită o cantitate susţinută de interes pentru a se menţine.
 
În schimb, „aurul şi alte metale preţioase nu necesită întreţinere, nu se degradează într-un orizont istoric şi nu necesită întreţinere pentru a-şi reîmprospăta proprietăţile fizice în timp”, a spus el.
 
Bitcoin a fost creat în 2008 şi a fost caracterizat mereu de volatilitate, dar în anul pandemiei Covid-19 a experimentat o volatilitate extremă pe fondul crizei economice globale.
 
Taleb a menţionat că, în martie 2020, bitcoin a scăzut mai mult decât piaţa bursieră şi şi-a revenit „după injecţii masive de lichiditate”. Aceasta este „o dovadă suficientă că nu poate fi utilizat ca pavăză împotriva riscului sistemic”, a spus el.
 
Potrivit specialistului, nu este clar ce s-ar întâmpla dacă internetul ar experimenta o întrerupere, chiar şi regională, în special dacă ar avea loc în timpul unui colaps financiar.
 
Taleb a menţionat că bitcoin „şi-a menţinut o volatilitate extrem de ridicată” între 60% şi 100% „pe tot parcursul vieţii”, deşi asta nu înseamnă că o criptomonedă nu poate „înlocui fiat” - adică bani susţinuţi de guvernul care o emite dar nu susţinută de o marfă fizică precum aurul.
 
„Este într-adevăr de dorit să ai cel puţin o monedă reală, nesusţinută de un guvern”, a scris el în ziarul său. „Dar noua monedă trebuie să fie atrăgătoare ca un depozit de valoare, raportată la un coş ponderat de bunuri şi servicii cu o eroare minimă.”
 
De asemenea, oamenii combină succesul bitcoin ca monedă digitală cu succesul bitcoin ca investiţie speculativă. Pentru a fi o monedă, ar fi necesară o anumită stabilitate şi utilizare, a spus Taleb.
 
Taleb este distins profesor de inginerie a riscurilor la Şcoala de Inginerie a Universităţii din New York şi consilier ştiinţific pentru Universa Investments.
 
Preţul bitcoin a ajuns la aproximativ 32.000 de dolari marţi dimineaţă şi a oscilat între 32.000 şi 36.000 de dolari de aproximativ o lună, după ce a atins scurt 40.000 de dolari la jumătatea lunii iunie.
 
Datele arată că tranzacţiile cu bitcoin au scăzut cu peste 40% în luna iunie a acestui an, potrivit CryptoCompare. În aceeaşi lună, preţul bitcoin a atins un minim lunar de 28.908 dolari.
 
Totuşi, volumul din iunie se situează în primele cinci cele mai bune luni înregistrate vreodată, potrivit datelor Kaiko.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
14.07.2021, 18:29:10

Speculatorii BTC vor păți ca olandezii cu laleaua, după 1600. Măcar ăia au rămas cu bulbii, ăștia cu ce rămân!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările