Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Un gigant bancar, acuzat de complicitate la genocid şi crime împotriva umanităţii, după moartea a 300.000 de oameni

10
25 Sep 2020 08:30:18
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Una dintre cele mai cunoscute bănci la nivel internaţional este acuzată de complicitate la genocid şi crime împotriva umanităţii, după moartea a circa 300.000 de oameni într-un conflict declanşat în urmă cu 17 ani, scrie Reuters, citată de presa internaţională.

Procuratura din Paris a deschis o investigaţie referitoare la complicitatea băncii BNP Paribas la crime împotriva umanităţii în Sudan, au anunţat joi un avocat şi Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH) din Paris.
 
Investigaţia a fost deschisă după ce nouă reclamanţi sudanezi, care au spus că au fost victimele unor abuzuri ale drepturilor omului din partea fostului guvern al preşedintelui sudanez înlăturat din funcţie Omar al-Bashir, au înregistrat anul trecut o plângere în justiţie împotriva BNP Paribas.
 
Reclamanţii acuză că banca franceză a fost complice la crime împotriva umanităţii pentru că a oferit servicii financiare guvernului sudanez.
 
Aceştia argumentează că Departamentul de Justiţie al Statelor Unite descrie, într-un caz referitor la încălcarea sancţiunilor americane, că BNP Paribas a fost de facto banca centrală a Sudanului în perioada 1997-2007, întrucât a oferit guvernului acestei ţări acces la pieţele monetare internaţionale şi mijloacele de a-şi plăti angajaţii, armata şi forţele de securitate.
 
Conflictul din regiunea Darfur din Sudan s-a declanşat în 2003, iar forţele sudaneze au purtat o campanie violentă, care a ucis peste 300.000 de oameni.
 
Curtea Penală Internaţională de la Haga a caracterizat campania drept crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.
 
Bashir a fost pus sub acuzare de Curtea Penală Internaţională în 2009 şi 2010, pentru crime împotriva umanităţii.
 
”Asta aşteptam. Am depus această plângere acum un an împotriva băncii pentru complicitate la genocid şi crime împotriva umanităţii”, a declarat Clemence Bectarte, un avocat al reclamanţilor.
 
FIDH a anunţat pe Twitter că a ajutat reclamanţii să depună plângerea.
 
BNP Paribas a arătat că banca nu are informaţii cu privire la proceduri şi, prin urmare, nu este în măsură să comenteze.
 
Parchetul din Paris nu a răspuns la solicitările de comentarii.
 
La începutul anului 2017, anchetatorii judiciari francezi au deschis o anchetă amplă cu privire la acuzaţiile de complicitate la genocidul din Ruanda din 1994. 
 
În acest caz, BNP Paribas este acuzată de organizaţii nonguvernamentale de complicitate la un transfer de 1,3 milioane de dolari către un traficant de arme.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Hoban Razvan
25.09.2020, 09:06:13

In acest caz stiu banci occidentale care pot fi acuzate de crime impotriva umanitatii pentru ca au lucrat cu guvernele comuniste din 1945 si pana in 1992: impotriva lor de ce nu se declanseaza nici o procedura? Intreb si eu, asa, sa ma aflu nitel in treaba ca daca tot e sa respecti un principiu atunci trebuie sa o faci pana la capat, ce naiba!

+4 (8 voturi)
Victor Nagy
25.09.2020, 09:28:36

Este o lupta intre americani si occidentali . Cu ocazia asta aflam si noi , postfactum despre mizeria morala a lor .

-4 (10 voturi)
Victor Nagy
25.09.2020, 09:41:09

„ FIDH a anunţat pe Twitter că a ajutat reclamanţii să depună plângerea. ” Este o lupta intre americani si occidentali . Cu ocazia asta aflam si noi , postfactum despre mizeria morala a lor .

-7 (11 voturi)
imsi imsi
25.09.2020, 11:03:23

In Dafur a fost descoperit petrol si automat americanii ca sa nu plateasca impozitele cerute legal de sudan au declansat un razboi civil secessionist. Ca de obicei sudanul a fost demonizat dau impous sanctiuni dar BNP nu s a supus deoarece franta a refuzat sa I a parte la afacere. Asta I substratul afacerii nu I manca pe ei grija de africanii din Darfur. Chiar daca banca va plati despagubiri astea vor merge in conturile unor organizatii care ii vor dirija spre sua.

-3 (9 voturi)
imsi imsi
25.09.2020, 11:05:27

Tot asa ONU poate fi tras la raspundere pt genocidul din Rwanda cind generalii de carton danezi au stat la restaurant si beau bere in timp ce afara mureau femei si copii.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările