Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Un sfert dintre asiguratorii europeni sunt vulnerabili la o perioadă prelungită de dobânzi reduse

0
1 Dec 2014 17:19:02
Autor: Mediafax
Uniunea Europeană intenţionează să introducă, din 2016, un nou set de directive în privinţa solvabilităţii companiilor de asigurări europene
Uniunea Europeană intenţionează să introducă, din 2016, un nou set de directive în privinţa solvabilităţii companiilor de asigurări europene

Una din patru companii de asigurări din Europa ar trebui să atragă capital suplimentar în cazul în care dobânzile ar rămâne la un nivel redus pentru o perioadă mai mare de timp, potrivit autorităţii europene de reglementare din domeniu EIOPA, citată de Bloomberg.

Companiile de asigurări, care în general investesc majoritatea capitalului în active care generează o rată fixă de venituri, se confruntă cu scăderi ale veniturilor din cauza dobânzilor mici de pe piaţă.
 
Un număr de 225 de companii de asigurări din cele 28 de state membre UE şi din Norvegia au fost incluse în testele de stres care au analizat rezistenţa asiguratorilor în condiţiile unei perioade prelungite cu dobânzi scăzute.
 
Într-un astfel de scenariu, circa 24% dintre asigurători ar cumula un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, potrivit rezultatelor testelor, care au arătat că în prezent gradul de capitalizare al asiguratorilor se situează la un nivel adecvat.
Cu toate acestea, continuarea trendului actual al dobânzilor ar putea duce, într-un interval de 8-11 ani, la nerespectarea promisiunilor pe care unii asiguratori le-au făcut deţinătorilor de poliţe, se arată într-un comunicat al EIOPA.
 
Aceste companii trebuie să îşi mărească capitalul şi să supravegheze îndeaproape bilanţurile activelor şi investiţiile desfăşurate, potrivit autorităţii europene pentru sectorul asigurărilor, care nu a numit companiile care nu ar întruni cerinţele de capital.
 
"Dacă asiguratorii continuă să îşi desfăşoare activitatea pe baza unui model de afaceri nesustenabil, atunci autorităţile de reglementare locale ar trebui să intervină pentru a proteja deţinătorii de poliţe", a spus Gabriel Bernardino, preşedintele EIOPA.
 
Un al doilea test de stres efectuat de EIOPA a analizat efectul pe care un declin prelungit pe pieţele de capital şi de obligaţiuni corporatiste l-ar avea asupra asiguratorilor. Testul a vizat un număr de 107 companii din UE, Elveţia, Norvegia şi Islanda.
 
"Rezultatele testelor au arătat că sectorul asigurărilor este mai vulnerabil la un scenariu de stres dublu, care combină scăderea activelor cu o riscuri crescute. Cu toate acestea, 56% dintre asiguratori ar avea un nivel de capitalizare suficient, chiar în cazul celui mai sever scenariu", potrivit EIOPA.
 
Uniunea Europeană intenţionează să introducă, din 2016, un nou set de directive în privinţa solvabilităţii companiilor de asigurări europene.
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat în august că va începe un program de evaluare a calităţii elementelor de activ şi de pasiv din bilanţurile companiilor de asigurare şi va realiza un test de stres pe piaţa de profil.
 
Momentul estimativ de începere al exerciţiului de evaluare a calităţii activelor (AQR) este sfârşitul anului 2014 - începutul anului 2015, urmând ca până la 31 mai 2015 proiectul să fie finalizat printr-un raport al exerciţiului, care va fi desfăşurat în colaborare cu EIOPA şi Comisia Europeană.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările