Statul care începe cel mai mare experiment din lume: toţi locuitorii vor avea un venit minim garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mici state din India, dar cu populaţie de peste 610.000 de locuitori, va oferi tuturor cetăţenilor un venit minim garantat, acesta fiind cel mai mare experiment de acest fel derulat vreodată, scrie Washington Post.

Venitul minim garantat este un concept care ar putea să ofere o plasă de siguranţă oamenilor, să reducă sărăcia şi să rezolve provocarea automatizării muncii, spun susţinătorii măsurii, precum şeful Facebook, Mark Zuckerberg. În schimb, opozanţii spun că măsura va reduce motivaţia de a munci şi va presupune un cost foarte mare.

Un venit minim garantat este o sumă de bani plătită în mod regulat de căter guvern, în mod universal şi necondiţionat, către toţi cetăţenii. Este o plată cu bani gheaţă care are drept scop înlocuirea diferitelor stimulente pe care statul le oferă cetăţenilor.

Partidul de guvernământ din statul indian Sikkim a anunţat planul ambiţios de a implementa un venit minim garantat pentru fiecare dintre cei 610.577 cetăţeni ai săi. „Dacă există vreo şansă ca acest lucru să se întâmple undeva, acel loc va fi Sikkim”, a declarat P.D. Rai, singurul reprezentant al Sikkim în Parlament.

Rai a transmis că vor exista provocări: „Este o problemă a voinţei politice, până la urmă”. „Inegalitatea mondială fiind în creştere, noi vrem să ne asigurăm că limităm acel decalaj”, a spus el, refuzând să spună mai multe despre program, care a fost anunţat înainte de alegerile din această primăvară, inclusiv despre cât va costa.

Turismul şi sectorul energetic vor fi taxate pentru a strânge resursele. Turismul este o sursă majoră de venituri, cu peste 2,5 milioane de vizitatori anual. Mai mult, Sikkim vinde 90% din energia produsă în hidrocentrale, fiind un stat cu surplus energetic.

Pentru moment, Guvernul organizează întâlniri cu experţii şi părţile interesate şi se aşteaptă să implementeze măsura până în 2022.

Sikkim, un stat care se diferenţiază de restul Indiei

Sikkim are deja un istoric progresiv: în 1998 a fost unul dintre primele state indiene care a interzis pungile de plastic, măsură care a fost implementată chiar cu succes, spre deosebire de alte state. De asemenea, a oferit locuinţe tuturor cetăţenilor. Cel mai recent, a devenit primul stat organic al ţării, eliminând folosirea pesticidelor şi a fertilizatorilor.

Indexurile sociale se remarcă, de asemenea, de restul ţării, cu o rată a alfabetizării de 98%, fiind redus şi numărul persoanelor care trăiesc sub limita sărăciei, la circa 8%, comparativ cu circa 30% la nivel naţional. Aria geografică şi populaţia mică au fost responsabile, în mare parte, de succesul statului.

De ce vrea India venit minim garantat

India are un sistem social imens. Numai guvernul central cheltuie 5% din produsul intern brut pe 950 de programe. Acestea variază de la orez gratuit, la o alocaţie pentru a construi case sau angajare garantată pentru unii rezidenţi din zonele rurale. Dar implementarea ineficientă şi deturnarea fondurilor din cauza corupţiei au văduvit pentru multă vreme sistemul, făcând ca mulţi să propună un venit minim garantat ca o posibilă soluţie. Un sondaj privind economia Indiei din 2017 a subliniat că acest concept este o „idee puternică”, ce ar trebui dezbătută.

Un economist de la University of California a explicat de ce un venit minim garantat în India va fi diferit de alte încercări la nivel mondial: „În ţările dezvoltate, principalul scop este de a restructura schemele de bunăstare existente, precum beneficiile de şomaj. În ţări cu venituri mici sau medii, precum India, raţiunea va fi de a aborda insecuritatea economică minimală a unei părţi mari din populaţie, nu doar cei mai săraci, fără a fi atinse măsurile anti-sărăcie existente”.

Încercări reuşite şi eşuate de a introduce venit minim garantat

Au existat încercări de a implementa un venit minim garantat la scară mică şi în alte părţi ale lumii, dar ele au avut un succes limitat.

În aprilie 2017, guvernul din Ontario, Canada, a anunţat un proiect pilot prin care 4.000 de oameni primeau un venit minim garantat, în sumă totală de 113 milioane de dolari. Proiectul s-a încheiat după un an, când guvernul s-a schimbat şi noua administraţie a descris programul drept scumpi şi nesustenabil.

În Finlanda, un experiment cu venitul minim garantat s-a încheiat în decembrie, după ce a fost încheiată perioada demo de doi ani, iar în prezent nu sunt planuri pentru a continua programul. Demo-ul includea o plată lunară de 630 de dolari către cetăţenii neangajaţi.

În Statele Unite, între timp, conceptul a fost încercat în Stockton, California, de către un primar tânăr. Anul trecut, el a anunţat că 100 de rezidenţi vor primi 500 de dolari pe lună pentru 18 luni.

Noţiunea unui venit minim garantat şi-a găsit susţinător şi în Silicon Valley, moguli ai tehnologiei precum Mark Zuckerberg sau Elon Musk afirmându-şi susţinerea.

Dar economiştii au avertizat că sunt numeroase probleme cu un astfel de concept. Unii pun sub semnul întrebării alocarea de bani, în locul unei subvenţii pentru mâncare, care ar putea duce la cheltuirea lor pe lucruri nenecesare. De asemenea, în contextul în care preţurile ar creşte, banii oferiţi ar cumpăra mai puţine bunuri. Alţii spun că un venit garantat va face ca munca să nu fie interesantă, ridicând posibilitatea diminuării forţei de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite