Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Unde-i gaz, puterea creşte: Rusia dezvoltă o rachetă pe gaz metan

2
14 Jan 2016 13:43:26
Autor: Daniel Ionascu
Rusia vrea să folosească gazele naturale, de care dispune din belşug, în cât mai multe domenii           FOTO Getty Images
Rusia vrea să folosească gazele naturale, de care dispune din belşug, în cât mai multe domenii           FOTO Getty Images

După ce au prezentat maşini pe gaze naturale, ruşii au inventat şi racheta pe gaze naturale. Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat că lucrează la o rachetă care să folosească „aurul albastru“ ca materie primă, scrie Adevărul Financiar. Concomitent, gigantul Gazprom vrea să stimuleze folosirea gazelor naturale în transportul auto.

„Plănuim să construim un prototip de motor de rachetă pe bază de gaz metan, chiar dacă o rachetă echipată cu un astfel de propulsor nu este în dezvoltare în acest moment. Va fi un moment de cotitură pentru proiectele noastre viitoare şi ne va ajuta să concurăm cu rivalii din străinătate. În acest moment, planul este de dezvoltare a unui motor mediu pentru a doua treaptă a unei rachete viitoare“, a afirmat o sursă apropiată situaţiei, citată de ziarul Izvestia, conform Sputnik.ru.
 
Planul iniţial era ca motorul pe bază de gaz metan să fie instalat pe noile rachete Feniks, mai scrie Adevărulfinanciar.ro.
 

Maşini electrice vs maşini pe gaze comprimate

 
Rusia încearcă să stimuleze utilizarea gazelor naturale în cât mai multe domenii, şi doreşte utilizarea gazelor naturale drept combustibil în domeniul auto, în locul folosirii energiei electrice.
 
Dacă energia se poate obţine din multiple surse, atât cărbune, cât şi uraniu sau în centrale regenerabile, Europa depinde de importul de gaze din Rusia, astfel că Moscova ar putea controla o nouă piaţă şi ar putea face „Bătrânul Continent“ şi mai legat de resursele sale.
 
Autoturismele pe gaze naturale folosesc CNG – gaz natural comprimat, în vreme ce camioanele, locomotivele sau navele maritime pe gaze utilizează LNG – gaze naturale lichefiate.

Citiţi mai departe pe www.adevarulfinanciar.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Fidi
14.01.2016, 16:44:59

merge si cu Vodka

Mihai Alex
27.02.2016, 14:39:08

Super tare :D :D

Modifică Setările