Ungaria dă în folosinţă a doua autostradă spre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Guvernul ungar va da în folosinţă în acest an 160 de kilometri de drumuri, printre care şi o secţiune de autostradă care face legătura între oraşul Berettyoujfalu şi graniţa cu România, a anunţat ministerul ungar, citat de business24.

Valoarea totală a investiţiilor este de 390 miliarde forinţi (1,2 miliarde euro), a informat marţi Ministerul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei, citat de business24.ro

  

Potrivit sursei citate, finalizarea acestui tronson va pune la dispoziţie cea de a doua legătură între Ungaria şi Transilvania, după autostrada M43, care este legată de autostrada A1 (Bucureşti-Nadlac). 

  

Autorităţile ungare subliniază că începând din 2010 au fost construiţi 500 de kilometri de autostradă, printre care şi prima conexiune cu România. 

Începând din 2010 şi până la finele lui 2019 au fost cheltuiţi 755 miliarde forinţi pentru modernizarea a 6.000 de kilometri de drumuri. 

  

Obiectivul strategic al Ministerului ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei este că toate localităţile ungare să aibă acces în maximum 30 de minute la un drum cu două benzi de mers pe sens. 

  

La lansarea acestui obiectiv, în 2016, mai puţin de jumătate dintre localităţile din Ungaria îndeplineau această cerinţa, însă la finele lui 2020 ponderea va ajunge la două treimi din localităţi. 

La 19 decembrie, premierul Ludovic Orban anunţa că în proiectul de buget pentru anul viitor sunt alocaţi 50 de miliarde de lei pentru investiţii, suma incluzând banii necesari unor drumuri, autostrăzi şi centuri ocolitoare.

Potrivit premierului, este vorba despre autostrada Sibiu - Piteşti, autostrada de centură a Bucureştiului şi drumul expres Craiova - Piteşti, dar şi studii de fezabilitate pentru alte obiective. 

Orban spune că Guvernul este dispus să aloce mai mulţi bani pentru infrastructură, dacă instituţiile implicate vor avea capacitatea de absorbţie mai mare decât alocările care vor fi făcute.

"Vom depune cerere de finanţare pe fonduri europene pentru realizarea studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii, deja e contract semnat pentru studiul de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureş - Ditrău. Avem în finanţare obiective de investiţii de pe Autostrada Transilvania, sunt patru tronsoane care vor fi finanţate în cursul acestui an", a afirmat primul ministru, joi, în cadrul unei emisiuni la postul public de radio.

El a precizat că se va aloca finanţare pentru finalizarea tronsoanelor de autostradă Sebeş - Turda şi Deva - Lugoj, dar şi că podul de la Brăila reprezintă un obiectiv prioritar de investiţii pentru guvern. 

"Investiţiile în cursul acestui an cresc de la 44,7 miliarde la peste 50 de miliarde. Banii sunt alocaţi, iar eu am încredere că toate entităţile care sunt implicate în realizarea acestor obiective de investiţii vor accelera procedurile şi vor avea capacitatea să absoarbă aceşti bani, iar dacă au capacitatea de absorbţie suplimentară suntem dispuşi să alocăm resurse financiare suplimentare”, a precizat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite