Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Ţara scoasă de Uniunea Europeană de pe lista neagră a paradisurilor fiscale

6
8 Nov 2019 18:30:01
Autor: Elena Deacu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au decis vineri să elimine Belize de pe lista neagră a paradisurilor fiscale, potrivit unui document UE consultat de Reuters şi citat de Agerpres.

Această listă a fost creată în decembrie 2017 şi a fost revizuită în martie 2019, în urma unei analize aprofundate a punerii în aplicare a angajamentelor asumate de jurisdicţiile ţărilor terţe implicate în acest proces.

„Belize a adoptat reformele necesare pentru a îmbunătăţi regimul fiscal pentru companiile internaţionale, care urma să fie implementat până la finele lui 2018”, se arată în documentul UE, adăugând că acest lucru a fost suficient pentru a fi înlăturată de pe lista neagră.

Ca urmare a deciziei de vineri, opt jurisdicţii rămân pe lista jurisdicţiilor necooperante: Fiji, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Vanuatu, Insulele Virgine Americane, Guam şi Samoa Americană.

Sistemul de „listă neagră” al UE a fost creat în 2017 ca parte a combaterii evaziunii fiscale în urma unor dezvăluiri, precum Panama Papers şi Paradise Papers, legate de utilizarea lacunelor juridice de către firme şi persoane fizice pentru a evita plata impozitelor. Experţii europeni au avut nevoie de aproape un an pentru a evalua un număr de 92 de jurisdicţii din întreaga lume pentru ca în luna decembrie 2017 miniştrii de Finanţe din statele membre ale Uniunii Europene să anunţe că au adoptat o listă neagră a paradisurilor fiscale, care atunci cuprindea 17 jurisdicţii din afara UE care nu cooperează în probleme legate de fiscalitate.

Consiliul UE va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic această lista neagră în cursul anului 2019 şi a solicitat deja un proces mai stabil începând din 2020 (două actualizări pe an).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
8.11.2019, 18:51:37

Pe lista " neagra " ..nici un paradis fiscal european ? :))))) Nici o " spalatorie " europeana nu este vizata ? Elvetienii si pretiosul, valorosul , celebrul lor " franc elvetian " .. au fost scosi de pe lista , fara ca macar sa treaca o perioada oarecare de proba .. . Devin mai putin atractivi pentru ca piata lor de spalat banii si francul lor , a luat-o la vale ? Deloc ! Inseamna ca nu s-a schimbat nimic ! Baietii spala in continuare bani .... poate mai mult ca inainte ! :)))

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
8.11.2019, 18:58:36

" Cel mai mare paradis fiscal al comunităţii europene este Marele Ducat de Luxemburg, stat fondator al Uniunii. Însă ministrul finanţelor, Luc Frieden, respinge ideea că Luxemburgul este un paradis fiscal. 'Suntem un centru financiar european şi nu încurajăm evaziunea', a declarat în repetate rânduri Luc Frieden. " . " În micuţul stat funcţionează 141 de bănci din 26 de ţări. Timp de mai multe decenii, Luxemburgul şi-a câştigat reputaţia de oază fiscală sigură. Volumul fondurilor de investiţii se ridică la aproximativ 2100 de miliarde de euro, estimează biroul de consiliere financiară Ogier. Aceste fonduri sunt scutite de taxe. Pentru a-şi proteja profiturile de mâna lungă a fiscului, multe concerne internaţionale şi-au deschis filiale în Marele Ducat. Conform legislaţiei europene în vigoare, procedura este permisă. Banii proveniţi din străinătate au săltat Luxemburgul în fruntea clasamentului european al veniturilor pe cap de locuitor." . Mai exista MONACO, AUSTRIA ... si binenteles ELVETIA ! . Dehh... noi vrem egalitate, dar nu pentru catei ! ... Zice.... Uniunea Europeana !

Smeritu Pahomie
8.11.2019, 21:01:45

In HAOSUL de azi oricare tara este acum "paradis" al borfasilor care misuna mai peste tot sub nasul nostru......oricine da spaga la CIA sau FBI face tot ce vrea si nu pateste nimic ...ca si mafia sionista din spatele lui EPSTEIN care merge nestinghierita cu Insula aia a pedofililor si Ferma de specimene umane din New Mexico...fara ca vreo autoritate sa se atinga de ele....

Lucifer
9.11.2019, 12:17:32

Eei, mai sunt şi alte paradisuri fiscale prin Europa, fiecare mafie naţională are un "paradis fiscal" al său sau mai multe. Iată nişte ţări europene ÎN TOTALITATE paradisuri fiscale: cele mai vechi ca Elveţia, Monaco, Liechtenstein, etc şi mai noi ca Cipru, Irlanda, Malta şi Letonia. TOATE sunt cu acceptul tacit al guvernelor ţărilor cele mai dezvoltate, care acceptă ca marile capitaluri să-şi "optimizeze fiscal" veniturile (adică să nu plătească impozite şi taxe....) în DAUNA bugetelor naţionale respective. Altfel spus, guvernele naţionale alese democratic favorizează mafioţii în dauna bugetelor naţionale, adică să fure banii popoarelor. După care ne acuză pe noi cei din Est de mafiotism de stat.....

OmTacut
9.11.2019, 13:42:45

Nimic despre Delaware, paradisul fiscal din USA? "L’Etat américain du Delaware est devenu l’un des meilleurs endroits au monde pour créer une société fictive. Il échappe aux contraintes imposées récemment aux autres paradis fiscaux." "Le bâtiment est tellement triste qu’on le passe sans s’en apercevoir. Avec son auvent vert et ses vieux néons, on l’imagine bien abriter un club de bridge ou une maison de quartier. Erreur : il héberge en fait 300.000 entreprises, parmi les plus puissantes d’Amérique. Les géants de la Silicon Valley ( Apple, Google, etc. ) et de Wall Street (Bank of America, JP Morgan, etc.) y partagent une boîte aux lettres avec les marques les plus célèbres du pays (Coca-Cola, Ford, General Electric, Wal-Mart, etc.). Trump et Clinton partagent la même adresse... dans un paradis fiscal y ont également élu domicile" https://www.lesechos.fr/2016/05/le-delaware-paradis-fiscal-made-in-usa-206698

Vezi toate comentariile (6)