Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc, a declarat Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.
Ea a informat Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.
Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.
Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".
Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. "Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
16 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Tovarasa vaccinist - progresista Der Leyen sper sa fie judecata pentru genocid impotriva europenilor !
E de la pixelul albastru,asta e MADE IN GERMANY SI USA
Pixelul albastru. O sa avem gaz mult, ieftin si intretinerea mica la iarna plus caldura multa la iarna ca doar ne dau gaze,petrol,benzina de toate mult si ieftin marele partener strategic USA si Germania,ce stiti voi Pixelul albastru
Tu pentru asta te-ai pus "mot" peste UE? Ca sa ne anunti ca vom tremura de frig? Eu credeam ca ai fost pusa acolo ca sa rezolvi astfel de situatii incat cetatenii europeni sa traiasca in prosperitate! Cand a fost vorba sa presezi tarile sa cumpere vaccin cu zecile de milioane de doze nu te mai opreai din vizite in tarile mai sarace astfel incat sa-i convingi sa "marce" banu! Sper sa vina o zi cand locuitorii vor veni cu milioanele in fata casei tale sa-ti multumeasca pentru grija ce le-o porti tu si ceilalti palavragii!
Europa s-a invatat puturoasa si comoda.Existenta gazelor rusesti ieftine au condus la o politica energetica nesanatoasa. Germania a hotarat in 2011 inchiderea a 19 reactoare nucleare (ultimele 3 programate sa se inchida la 30.12 .2022. Olanda are un zacamant enorm de gaze in zona Groningen care in 1975 exploata gaze cat Nord Stream1, dar cateva cutremure (mici 2-3 Ri) si Olanda a redus exploatarea gazelor la cifre nesemnificative.Danemarca din 1972 a fost cel mai mare producator de petrol si gaze.Din 2020 Danemarca anulează noi permise de petrol și gaze și stabilește data pentru încheierea producției existente https://www.greenpeace.org/international/press-release/45831/denmark-cancels-new-oil-and-gas-permits-and-sets-date-to-end-existing-production/ Exemple mai sunt dar acestea sunt cele mai relevante.Deci nu e ca nu sunt zacaminte...sunt..dar s-a preferat inportul de la rusi si acum se invart in jurul cozii. Nu a bagat nimeni in buda UE,singure s-au bagat asa ca sa mearga la dracu cu politica lor dubioasa.
Vezi toate comentariile (16)