Business Internaţional

Varoufakis, Mister Charisma! Eurostarul controversat al scenei politice

4
6 Feb 2015 09:18:19
Ionut Ancutescu
Yanis Varoufakis, ministrul de Finante al Greciei FOTO: Guliver/ Getty Images
Yanis Varoufakis, ministrul de Finante al Greciei FOTO: Guliver/ Getty Images

Cu cămaşa scoasă din pantaloni, fără cravată şi cu geaca lui neagră de piele, Yanis Varoufakis are mai degrabă imaginea unui star rock. Iar primul său turneu european i-a adus câţiva fani imporanţi.


Bursa de la Atena a crescut accelerat la începutul săptămânii, iar mulţi plasează creşterea aceasta (de peste 11%) pe umerii carismaticului ministru de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis.

El a reuşit cumva să pună semn de egalitate între persoana (şi personalitatea) sa şi situaţia economică a Greciei: or, când el se bucură de o tot mai mare popularitate, politicile ecocomice ale ţării lui par să fie privite cu mai mare îngăduinţă.

Varoufakis, care s-a autodescris ca fiind marxist, a fost numit în funcţie de Alexis Tsipras, noul premier al elenilor, cel care, alături de partidul său de stânga Syriza, a obţinut o victorie răsunătoare la recentele alegeri parlamentare din Grecia.

Cei doi au avut un weekend plin, întâlnindu-se cu mai mulţi lideri europeni, care, aproape fără excepţie, au fost impresionaţi de Varoufakis. Pozele care îl arată îmbrăcat casual, ca într-o zi obişnuită de parc, au produs rumoare, iar omologii săi l-au descris ca pe-un tip carismatic, bine pregătit şi…chiar simpatic.

Cu toate astea, mai toată lumea pare să fi înţeles – şi asta numai uitându-se la ministrul grec – că Varoufakis nu vrea să joace după regulie altora.

Genialul vizionar, nebun şi obsedat de sine

Încă de la începutul mandatului său, grecul a spus foarte clar că nu intenţionează să negocieze cu Troica: Comisia Centrală, Banca Centrală şi Fondul Monetar Internaţional. În acel moment, Europa credea că Grecia a deraiat complet.

Citiţi mai multe despre rebelul ministru grec al Finanţelor pe adevarulfinanciar.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Nicholas Kazan
6.02.2015, 09:33:21

Varoufakis apare mai degrabă ca un debonaire care se prezintă la mâna care l-a hrănit și vrea mai mult, dar nu înainte de a-i ține o lecție de morală binefăcătorului. Grecia s-a trezit din petrecere și mahmureală la orgoliu și nerușinare, ceea ce nu va pica bine europenilor, în special teutonilor, care știu că grecii sunt cu mâna din nou în punga altora...

-2 (2 voturi)
6548155445666
6.02.2015, 12:19:46

soc si groaza... europenii nu vor sa le mai dea pomana grecilor :)))))

Marcus
6.02.2015, 13:14:12

Doar si-a scos camasa din pantaloni si... pac, a crescut bursa ! Ce ti-e si cu economia asta. Daca scotea altceva, il iertau de datorii ? Hmm

Nicholas Kazan
6.02.2015, 14:41:13

Maarcuussy, ce, îl crezi Pan?, testul va fi cu Angela...

Modifică Setările