Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Vine criza: Şeful BCE spune că economia zonei euro nu se va redresa

4
24 Sep 2019 12:16:49
Autor: Afrodita Cicovschi
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene

O redresare a zonei euro nu se întrevede şi riscurile externe afectează economia regiunii, a afirmat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, justificând noile măsuri de stimulare anunţate luna aceasta, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Datele recente şi indicatorii care estimează evoluţia economiei - cum ar fi noile comenzi din industrie - nu arată semne convingătoare de redresare a creşterii în viitorul apropiat, iar riscurile negative se menţin", a declarat Draghi, în Comisia pentru afaceri economice din Parlamentul European.
 
Recent, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atât timp cât va fi necesar, pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor
 
Draghi a explicat că sectorul serviciilor - stâlpul economiei interne - pare să rămână rezistent deocamdată, dar nu va fi imun pe termen nedeterminat la dificultăţile din industriile concentrate pe export.
 
"Cu cât mai mult va dura slăbiciunea din industrie, cu atât sunt mai mari riscurile ca alte sectoare ale economiei să fie afectate de încetinire", a avertizat şeful BCE.
 
El a scos în evidenţă beneficiile unui instrument fiscal centralizat, cum ar fi bugetul federal din SUA, ca un element cheie pentru a înlesni ciclurile de afaceri.
 
"Avem nevoie de o strategie economică coerentă în zona euro care să completeze şi să îmbunătăţească eficacitatea politicii monetare", a explicat Draghi.
 
Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), începând cu 1 noiembrie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Lucifer
24.09.2019, 12:42:16

Două măsuri absurde: -"relaxarea canittativă" adică emiterea de bani/hârtie fără valoare, cu efecte perverse de creştere a inflaţiei şi de aruncare a poverii la toţi ceilalţi; benefgiciarii sunt puţini, mai ales puterile economice. - dobânzile mici la depozite real-negative (mai mici ca rata inflaţiei) cu acelaşi tip de efecte favorizând marile economii. UE a devenit un imperiu economic al Germaniei şi Franţei. Acum vor să impună şi o uniformizare fiscal-bugetară cu avantaje POLITICO-economice tot pentru marile puteri economico-politice. Cei mai mici nu au decât să suporte aberaţiile economice ale Germaniei şi Franţei, practic să suţină economiile acestora.

ADani
24.09.2019, 14:03:09

Din pacate asa fac toate bancile centrale, pt ca toate actioneaza dupa ideile debitate de un pseudoeconomist pe nume John Maynard Keynes. Afirmatia ca acesta nu intelegea foarte bine anumite principii de baza ale economiei a fost facuta de Hayek, laureat al premiului Nobel pt economie si prieten cu Keynes. Tipărirea de moneda nu produce dezvoltare pe termen lung, pt ca moneda e doar un mijloc de schimb. Se va prelungi putin timpul pana la criza, dar aceasta va fi mai rea pt ca se vor aduna mai multe excese cauzate de tiparirea de moneda fara acoperire in piata.

+1 (1 vot)
Lucifer
24.09.2019, 14:11:21

Sunt mai multe efecte negative precum "umflarea" activelor cu riscul prăbuşirii burselor de mărfuri, dar şi devalorizarea monetară şi "căderea" băncilor. Nu mai zic de creşterea artificială a datoriilor suverane/publice a căror criză a devenit iminentă.

dominic paul
24.09.2019, 18:12:27

Economia zonei euro nu se va redresa pentru ca nu face 2 parale fara Marea Britanie.

Modifică Setările