Vladimir Putin şi-a redus salariul cu 10%. Tăierea se aplică şi funcţionarilor de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat astăzi trei decrete prin care salariul său, al premierului Dmitri Medvedev, dar şi al tuturor funcţionarilor guvernamentali de la Kremlin sau din administraţia guvernamentală este tăiat cu 10%, potrivit presei internaţionale.

În timp ce tăierea salariului lui Putin este de la 1 martie până la 31 decembrie, cea a funcţionarilor va intra în vigoare de la 1 mai.

Concomitent, numărul oficialilor guvernamentali va fi redus cu cu procente situate între 5% şi 20%. 

Măsurile vin după ce sancţiunile internaţionale, cuplate cu reducerea puternică a preţului ţiţeiului pe bursele mondiale, au afectat finanţele Rusiei. Petrolul se tranzacţionează acum la 60 de dolari pe baril, faţă de 115 dolari pe baril în vara anului trecut.

Vestea vine după ce Anton Siluanov, ministrul de Finanţe al Rusiei, a cerut săptămâna trecută aprobarea pentru a cheltui 51 de miliarde de dolari din Fondul de Rezervă – unul dintre cele două fonduri suverane ale Rusiei – ca parte a planului anticriză.

Inflaţia a ajuns la 16,7% în luna februarie în Rusia, nivel nemaiîntâlnit de mai bine de un deceniu, din cauza scăderii rublei şi a sancţiunilor impuse de Moscova Uniunii Europene în domeniul alimentar, care duc la creşterea preţurilor.

Economia Rusiei va scădea cu 3% în acest an şi cu 1% în 2016, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Tot astăzi, presa rusă a scris că gigantul petrolier Gazprom Neft, braţul petrolier al grupului Gazprom, a cerut un ajutor de stat de 3,3 miliarde de dolari.

Anterior, şi Rosneft, cel mai mare producător de ţiţei din Rusia, controlat tot de către stat, a cerut un ajutor de 49 de miliarde de dolari

Averea lui Putin, subiect controversat

Anterior, presa a scris că Vladimir Putin, care conduce Rusia din 1999, fie ca preşedinte, fie ca premier, ar fi cel mai bogat om din lume, cu o avere de 200 de miliarde de dolari, în proprietăţi, conturi, acţiuni, manageriate de acoliţii săi. 

Estimarea a fost făcută de către William Browder, un fost manager al unui fond de investiţii, Hermitage Capital Management, care în urmă cu zece ani era unul dintre cei mai mari investitori în Rusia. Browder a expus mai multe practici de corupţie din Rusia şi a încercat să desluşească acţionariatul unei companii petroliere, dar fondul său a fost interzis, iar el a fost condamnat pentru evaziune fiscală în absenţă. Avocatul lui Browder, Sergei Magnitsky a murit în 2009 în închisoare în condiţii neelucidate.

Un fost consilier al lui Putin, Stanislav Belkovsky a scris în 2007 că Putin ar deţine 37% din grupul petrolier Surgutneftegaz, 4,5% din Gazprom şi o treime din traderul de petrol Gunvor.

Potrivit propriilor declaraţii ale lui Putin, veniturile sale au fost de 3,6 milioane de ruble în 2013, adică 101.000 de dolari la acel moment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite