Conglomeratul Berkshire Hathaway, deţinut de miliardarul Warren Buffett, ar putea fi declarat de importanţă sistemică în sectorul financiar din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holdingul lui Berkshire Hathaway are active de aproape 460 de miliarde de dolari
Holdingul lui Berkshire Hathaway are active de aproape 460 de miliarde de dolari

Autorităţile americane au început o analiză a companiei Berkshire Hathaway, condusă de miliardarul Warren Buffett, pentru a determina dacă aceasta este suficient de importantă pentru a fi declarată de importanţă sistemică în sectorul financiar, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

În cazul în care autorităţile de reglementare decid că Berkshire are o importantanţă suficient de mare, compania ar intra sub supravegherea Rezervei Federale americane (Fed). Divizia de reasigurare a Berkshire este a patra ca mărime din lume.

O decizie a autorităţilor americane ar putea fi anunţată în câteva luni, au adăugat sursele Bloomberg.

Un consiliu condus de şeful Trezoreriei, Jacob J. Lew, evaluează care dintre companiile nebancare ar putea ameninţa stabilitatea sistemului dacă ar intra în faliment. Fed poate impune cerinţe mai stricte privind capitalul, îndatorarea, lichidităţile, precum şi efectuarea unor teste de stres pentru scenarii de criză.

Precedentele AIG şi General Electric

De la înfiinţare, consiliul a desemnat trei mari companii nebancare din SUA ca fiind de importanţă sistemică: American International Group (AIG), Prudential Financial şi divizia financiară a General Electric. MetLife, cea mai mare companie de asigurări de viaţă din SUA, se află în ultima etapă a evaluării.

Divizia de reasigurare a Berkshire, care include companii precum General Re şi National Indemnity, a avut în 2012 prime nete de 16,1 miliarde de dolari, potrivit Standard & Poor’s. Munich Re este cel mai mare reasigurător din lume, urmat de Swiss Re şi Hannover Re.

Berkshire este, de asemenea, cel mai mare acţionar la banca americană Wells Fargo, cu cele mai mari operaţiuni de creditare ipotecară din SUA şi la emitentul de carduri de credit American Express.

Compania condusă de Buffett avea active de 458,1 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, potrivit datelor transmise bursei din SUA.

Mai puteţi citi:

Ultimul discurs al lui Ben Bernanke ca şef al Rezervei Federale: „Condiţiile economice se îmbunătăţesc“. Banca centrală a pompat 4 trilioane de dolari

Condiţiile adverse care au avut un impact negativ asupra economiei SUA încep să se calmeze, lăsând economia pregătită pentru o creştere rapidă, a anunţat Ben Bernanke, şeful Rezervei Federale în ultimul să discurs.

VIDEO Cine este Janet L. Yellen, prima femeie care ar putea să conducă Rezerva Federală a SUA

Preşedintele american Barack Obama s-a decis în privinţa înlocuitorului pentru Ben S. Bernanke la şefia Rezervei Federale, mandatul său încheindu-se la finele lui ianuarie 2014. Locul lui Bernanke ar putea fi luat de Janet L. Yellen, potrivit nominalizării făcute miercuri de Obama. Dacă Senatul de la Washington acceptă propunerea liderului de la Casa Albă, Yellen va fi prima femeie care va conduce Rezerva Federală a SUA.

Banca centrală americană continuă să pompeze bani în băncile europene

Rezerva Federală continuă să sprijine cu lichidităţi sistemul bancar european, arată documentele săptămânale publicate de instituţie. Aceasta după ce s-a dovedit faptul că, de la izbucnirea crizei economice, banca centrală a acordat împrumuturi de urgenţă şi a pompat lichiditate în băncile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite