Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank. Ce avertizează preşedintele CE, Ursula von der Leyen

18
27 Apr 2022 16:54:08
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă, a dezvăluit miercuri agenţia Bloomberg, care citează surse apropiate Gazprom, transmite EFE.

Sursele, care au solicitat să vorbească sub protecţia anonimatului, au declarat că nu sunt prevăzute noi sistări ale livrărilor de gaz până în a doua jumătate a lunii mai, când trebuie să intre alte plăţi în ruble pentru combustibilul rusesc.
 
Gazprom a explicat miercuri că a suspendat complet furnizarea de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) şi PGNiG (Polonia) pentru că nu a primit până la sfârşitul zilei de marţi plăţile în ruble pentru livrările aferente lunii aprilie, aşa cum a stabilit Putin în decretul său din 31 de martie pentru ţările „neprietenoase'', informează Agerpres.
 
Preşedintele rus a ordonat în acea zi ca ţările „neprietenoase'', între care SUA, Canada, Regatul Unit şi toate statele membre ale UE - unde gazul rusesc reprezintă 40% din consum - să plătească în ruble livrările de gaz rusesc. Mecanismul conceput de Rusia stabileşte că aceste ţări considerate ostile trebuie să deschidă un cont special în ruble şi un altul în valută la Gazprombank.
 
Separat, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat miercuri că Austria va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro, nu în ruble, aşa cum relatase anterior agenţia TASS, transmite dpa. Calificând drept „fake news'' (informaţii false - n.r.) relatarea TASS cum că Viena a plătit în ruble pentru gazul rusesc, Nehammer a scris pe Twitter că „Austria respectă strict sancţiunile UE convenite de comun acord''. În Austria, se estimează că 80% din gazul importat provine din Rusia.
 
Miercuri, într-o intervenţie pe marginea unei reuniuni guvernamentale pe tema condiţiilor de plată dintre compania de energie austriacă OMV şi furnizorul rus de gaz Gazprom, Nehammer a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus în urmă cu două săptămâni că plăţile în euro vor continua să fie acceptate şi că acest lucru rămâne neschimbat.
 
Informaţii primite de dpa sugerează că un acord între OMV şi Gazprom, potrivit căruia OMV va face plăţi în euro, iar Gazprom le va converti în ruble, nu a fost finalizat.
 
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale „de către vecinii lor din Uniunea Europeană''.
 
„Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni'', a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.
 
Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.
 
„Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.
 
Oficialul european s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că „plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre''.
 
Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.
 
Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele odată ce va veni scadenţa plăţilor pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Adminov Schwab
27.04.2022, 17:32:57

poti sa faci circ dar tot trebuie sa platesti gazul in ruble

-1 (15 voturi)
Victor Hungurul
27.04.2022, 18:51:00

Swab, o sa luati timbrul ucrainian, cat ai pocni din degete :)) nu aveti habar ce bine a picat treaba cu plata in ruble, achizitiile se vor injumatatii iar voi, putinistii odiosi, veti fi platiti in timbre ucraineene ;). UE va gasi alte surse, chiar daca va fi mai costisitor insa va refuza sa mai sponsorizeze un popor nazisto-fascisto bolsevic, poporul terorus.

-3 (15 voturi)
Adminov Schwab
27.04.2022, 20:37:35

iti imaginezi cat de penibil esti facand galerie unor ucrainieni anti romani? acel episod nu a existat. ucrainienii s-au predat ca niste catei.

-2 (14 voturi)
corect roman
27.04.2022, 19:19:50

Jucati kazaciok dupa cum canta nenea Putin,va face in toate pozitiile.Adio taieri cu plasma si gaz a pieselor de mari dimensiuni,v-ati sanctionat singuri.Pregatiti-va de somaj.

-3 (11 voturi)
UN OM DE STANGA
27.04.2022, 20:08:33

Recesiunea si somajul vor fi la ordinea zilei in Europa. Sper sa nu apuc ziua in care moneda de schimb va fi in alimente.

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările