Business Internaţional

articolul anterior articolul urmator

Zelenski: Sprijinirea Ucrainei înseamnă prevenirea foametei în lume. 5 milioane de tone de produse agricole erau exportate lunar prin porturile blocate

1
15 May 2022 08:10:27
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că ajutorarea Ucrainei înseamnă evitarea foametei în lume.

„Una dintre problemele cu care mă confrunt zilnic este securitatea alimentară. Din ce în ce mai multe ţări din întreaga lume realizează că Rusia, blocând Marea Neagră şi continuând acest război, pune zeci de alte ţări în pericol de criză a preţurilor pe piaţa alimentară şi chiar de foamete. Acesta este un alt stimulent pentru coaliţia noastră anti-război să acţioneze împreună mai decisiv. Acum, sprijinul pentru Ucraina - şi mai ales cu arme - înseamnă a lucra pentru a preveni foametea globală. Cu cât ne eliberăm mai devreme pământul şi garantăm securitatea Ucrainei, cu atât starea normală a pieţei alimentare poate fi restabilită mai repede", a spus el.
 
Zelenski a menţionat că situaţia din Donbas rămâne foarte dificilă. "Trupele ruse încă încearcă să arate măcar o oarecare victorie. În cea de-a 80-a zi a invaziei la scară largă, pare deosebit de nebunesc, dar nu opresc toate aceste eforturi. Sunt recunoscător tuturor celor care luptă la Donbas, Pryazovia şi Herson. Pas cu pas îi forţăm pe ocupanţi să părăsească pământul nostru. Îi vom face să părăsească şi marea Ucrainei", a subliniat preşedintele Ucrainei.
 
Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. Înainte de război, aproape cinci milioane de tone de produse agricole erau livrate în fiecare lună prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, care sunt blocate de navele ruseşti.
 
UE şi Ucraina lucrează nonstop pentru a găsi o soluţie până la vară, deoarece Ucraina trebuie să exporte cel puţin 25 de milioane de tone de produse alimentare blocate în ţară înainte de noua recoltă.
 
Însă există limite cu privire la cantităţile care pot fi transportate pe rutele terestre. Capacitatea maximă de export pe calea ferată este estimată la 1,1 milioane de tone de cereale pe lună şi 250.000 de tone de ulei de floare soarelui, a estimat luna trecută Roman Slaston, directorul general de la Ukrainian Agribusiness Club. Potrivit acestuia există provocări în calea ajungerii la această capacitate maximă, care este şi aşa mult mai mică faţă de ceea ce era exportat în mod normal pe calea maritimă.
 
În plus, produsele ucrainene se confruntă cu o multitudine de măsuri fitosanitare şi cote privind transporturile pe calea terestră, care le complică capacitatea de a trece prin diferite state membre până la destinaţia finală.
 
Oficialii europeni subliniau recent că găsirea unei soluţii pentru exporturile de alimente ale Ucrainei ar trebui să fie o prioritate deoarece astfel ar fi redusă nu numai criza alimentară mondială dar ar fi asigurate şi veniturile care ar acoperi nevoile financiare urgente ale Kievului.
 
„Ucraina este o ţară bogată, grânarul Europei. Chiar acum ţara stă pe grâu din recolta de anul trecut cu o valoare de opt miliarde de euro pe care nu îl poate exporta pe cale maritimă", a declarat marţi directorul Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IRINT
15.05.2022, 10:33:44

În schimbul armelor și al perspectivelor iluzorii de a deveni membru al „familiei europene”, regimul de la Kiev își condamnă propriul popor la o criză alimentară prelungită. Întreaga recoltă a anului 2021 a fost deja exportată și utilizată pentru nevoile pieței interne ucrainene. Diverse surse occidentale, inclusiv președintele SUA Biden, declară necesitatea exportului imediat a încă 20 milioane de tone de grâu din Ucraina. Acesta sunt cereale din rezervele strategice ucrainene în valoare de cel puțin patru luni de consum de grâu de către piața internă ucraineană. Politica regimului de la Kiev dezvăluie semne clare de planificare a foametei în Ucraina. Pe fondul operațiunilor militare în curs, sezonul de semănat a fost întrerupt în multe dintre regiunile ucrainene. Partea masculină a populației a fost chemată pentru serviciul militar, unele regiuni sunt sub controlul Forțelor Armate Ruse. Mai mult, primăvara lui 2022 este semnificativ mai rece decât în ​​2021. O situație similară a avut loc în URSS la începutul anilor 1930, când statul sovietic, slăbit de Primul Război Mondial și Războiul Civil, a fost nevoit să exporte cantități mari de cereale, inclusiv grâu, în Statele Unite și alte țări occidentale, inclusiv Germania.

+1 (1 vot)
Modifică Setările