2019 ar putea fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială locală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii SVN Romania estimează că piaţa rezidenţială autohtonă va înregistra în 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa modernă, atât în Capitală, cât şi în celelalte pieţe regionale majore din România.

Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania, citat de Imobiliare.ro, în Bucureşti şi împrejurimi se va înregistra un nou record de locuinţe noi finalizate, ce va echivala cu un avans de 24,2% faţă de anul anterior. Aceste estimări vin în condiţiile în care, potrivit datelor oficiale, în Bucureşti şi llfov au fost livrate, în primul semestru al anului, cu 46,5% mai multe unităţi locative comparativ cu perioada similară din 2018.

„Datele SVN Romania arată că până la 14.000 de locuinţe noi ar putea fi în acest an în Bucureşti şi împrejurimi, în funcţie de respectarea graficelor de construcţie din partea dezvoltatorilor, dar şi de rapiditatea cu care vor fi întocmite procesele de recepţie a lucrărilor”, arată reprezentanţii SVN.

 „Piaţa rezidenţială a avut o evoluţie foarte bună în ultimele luni. Numărul de tranzacţii şi-a revenit, înregistrându-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar preţurile au rămas într-o marjă pozitivă. Gradul de absorbţie este încă unul foarte bun, de peste 70% pe durata construcţiei, însă dezvoltatorii trebuie să fie foarte atenţi în continuare şi să apeleze la consultanţă de specialitate”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Tranzacţiile imobiliare şi-au revenit în a doua jumătate a anului

Numărul tranzacţiilor imobiliare se prefigurează a fi, în 2019, la un nivel similar cu cel înregistrat în 2018 – asta în ciuda unui început de an tumultos, atât din punctul de vedere al evenimentelor din sfera socio-politică, cât şi din punctul de vedere al informaţiilor contradictorii privind evoluţia pieţei rezidenţiale. Astfel, deşi primele luni din 2019 au adus scăderi anuale de peste 16%, numărul de tranzacţii a revenit pe creştere începând cu luna iulie, scăderea anuală încetinind astfel la 3,5% în luna octombrie.

Revenirea numărului de tranzacţii s-a produs într-un context general de diversificare şi majorare a ofertei pe palierele superioare ale pieţei rezidenţiale, 2019 fiind, de altfel, primul an în care segmentul middle-market a deţinut ponderea majoritară pe piaţa rezidenţială din Bucureşti.

În tot acest context, preţurile de tranzacţionare şi–au continuat tendinţa de creştere, în ultimele 12 luni înregistrându-se o majorare de aproximativ 5%.

Cluj-Napoca, 7.000 de locuinţe în 2018

După Bucureşti, Cluj-Napoca rămâne a doua piaţă rezidenţială ca mărime din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi pe parcursul lui 2018. Preţurile şi-au continuat tendinţa de majorare şi în 2019 iar gradul de absorbţie pe durata construcţiei s-a menţinut la un nivel foarte ridicat, de peste 90%.

Constanţa şi Timişoara sunt pieţele rezidenţiale plasate, potrivit datelor SVN, pe următoarele două poziţii în clasament, fiecare cu aproximativ 4.000 de locuinţe terminate anual, în principal datorită avântului luat de localităţile limitrofe. Braşov, Sibiu, Iaşi şi Oradea sunt celelalte pieţe rezidenţiale în care sunt predate anual peste 1.000 de locuinţe, Craiova având premisele de a intra în 2019 în rândul acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite