6 greşeli financiare pe care le faci atunci când îţi cumperi o locuinţă pentru prima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani casa

Te-ai gândit că poate noua ta locuinţă nu e branşată la utilităţi, iar tu nu ţi-ai dat seama pentru că nu ai citit atent contractul? Da, acest lucru se mai întâmplă. Şi te poate costa mii de euro. Sau ţii cont de anumite reguli financiare când vine vorba de a lua creditul pentru prima ta casă astfel încât să nu ajungi îndatorat?

Programul Noua Casă este în plină desfăşurare. Având în vedere scenariul pandemic prin care trecem poate te gândeşti că ar fi cazul să te muţi din chirie în prima ta casă. Am dezbătut o grămadă de aspecte legate de greşeli financiare pe care le poţi face atunci când îţi iei pentru prima dată o locuinţă cu Adrian Negrescu, consilier economic şi manager la compania de consultanţă financiară Frames.

1. Nu faci calcule şi rămâi îndatorat

În primul rând, porneşte de la următoarea premisă: locul tău de muncă îţi va permite să îţi plăteşti ratele în următorii ani dacă iei un credit pentru prima locuinţă? Iar dacă iei creditul, salariul pe care îl primeşti acum e de ajuns să dai avansul necesar pentru programul Noua Casă? Sunt aspecte de care să ţii cont având în vedere scumpirile din ultimul an şi din perspectiva anilor viitori.

Adrian Negrescu sfătuieşte să aplici o regulă financiară esenţială daca nu vrei să rămâi cu datorii: rata la bancă nu trebuie să depăşească 20% din venit. „Dacă depăşeşte 20% din venit, plus costurile cu întreţinerea, cu mâncarea şi cu activităţile obişnuite vei ajunge să te blochezi din punct de vedere financiar şi să rămâi în datorii”, explică Adrian Negrescu.

Citeşte continuarea pe lovedeco.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite