Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

În cât timp se poate cumpăra un apartament în Bucureşti vs Praga, Bratislava sau Budapesta. Guda: La noi, raportul timp-muncă e mai scump cu 10%

2
29 Nov 2021 12:33:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Economistul Iancu Guda a făcut o comparaţie interesantă privind raportul dintre salariu şi preţul apartamentelor din câteva capitale europene, inclusiv Bucureştiul, ajungând la concluzia că la noi, raportul timp-muncă este cu 10% mai scump.

Potrivit economistului, deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varşovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 50 metri pătraţi, scrie Digi24
 
Un astfel de apartament în Bucureşti este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani.
 
În Varşovia, acelaşi gen de locuinţă costă 115.000 euro, doar că durata de achiziţie e mai mică - 8,8 ani.
 
La Praga, preţul mediu al unui apartament cu 2 camere este de 135.000 de euro, dar pentru a-l plăti integral e nevoie de 8,6 ani.
 
De şi mai puţin timp au nevoie maghiarii care vor să-şi cumpere o locuinţă de 50 de metri pătraţi în Budapesta - doar 8 ani şi jumătate, asta mai ales pentru că preţul mediu este echivalentul a 98.000 de euro.
 
Economistul Iancu Guda explică motivele care duc la astfel de discrepanţe şi spune că în România este cu aproximativ 10% mai scump ca raport timp-muncă pentru achiziţia unui metru pătrat în imobiliare.
 
„În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte ţări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condiţiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai uşor un apartament, faţă de Bucureşti şi România în general”, a declarat Iancu Guda.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mache
29.11.2021, 12:57:58

Ba frate, 'ma lesi'. In 1990 astia din Visegrad se uitau la noi de la etajul 11.Faptul ca sunt in zona, aproape de Polonezi e un succes URIAS. Ce mi-a 9 ani ce mi-e 8.8 ani. Nu exista in toata lumea carcotasi mai mari ca ROMANII. Dupa ce-i depasim pe astia din Visegrad o sa ne compare cu nemtii

+9 (9 voturi)
Adrian Foangӑ
29.11.2021, 16:20:37

E un sondaj facut de niste unguri, nu de Guda ala. Orban a comandat o serie de sondaje prin care sa le spuna ungurilor cat de bine o duc, cam cum facea si Citu cand ne spunea ca duduie economia, ca a crescut PIB. Nu uitati ca la unguri sunt alegeri in perioada asta.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările