Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

ANALIZĂ Cât plăteşti în plus pe metrul pătrat de garsonieră, comparativ cu un apartament de patru camere

1
23 Aug 2019 12:18:43
Autor: Elena Deacu

Garsonierele sunt mai scumpe decât toate celelalte tipuri de apartamente vechi în majoritatea marilor oraşe din România, din punctul de vedere al preţului cerut pe metru pătrat util, arată Indicele Imobiliare.ro.

La polul opus, unităţile locative cu patru camere sunt, dimpotrivă, cele mai accesibile. În cele şase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, ecartul dintre cele două extreme ale pieţei poate depăşi o pondere de 20%. Cea mai mare diferenţă poate fi observată în Timişoara, iar cea mai mică în Constanţa.

Bucureşti

În luna iulie a acestui an, diferenţa dintre preţul mediu pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi şi cel solicitat pentru un apartament cu patru camere era, în Bucureşti, de aproape 18%. Astfel, o unitate locativă monocamerală putea fi achiziţionată cu 1.367 de euro pe metru pătrat, în vreme ce una cu patru camere costa doar 1.122 de euro pe metru pătrat. Apartamentele cu două şi trei camere se află între aceste două extreme, cu valori medii de listare de 1.287 şi, respectiv, 1.212 euro pe metru pătrat.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, o garsonieră era, raportat la preţul mediu pe metru pătrat util, cu circa 20% mai scumpă decât o unitate locativă cu patru camere: dacă cea dintâi avea o valoare medie de listare de 1.201 euro pe metru pătrat, cea din urmă putea fi achiziţionată cu 960 de euro pe metru pătrat. Pretenţiile vânzătorilor de apartamente cu două camere, pe de altă parte, ajungeau la o medie de 1.141 de euro pe metru pătrat, în vreme ce o locuinţă cu trei camere costa 1.058 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, diferenţa dintre cele mai scumpe şi cele mai ieftine tipuri de apartamente în funcţie de numărul de camere se situa, luna trecută, la circa 18%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, o garsonieră avea un preţ mediu cerut de 1.721 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce o locuinţă cu patru camere costa 1.409 euro pe metru pătrat util. Locuinţele bicamerale din blocurile vechi se situau pe locul al doilea în clasamentul preţurilor, cu 1.627 de euro pe metru pătrat, fiind urmate de cele tricamerale, cu 1.580 de euro pe metru pătrat.

Constanţa

Dintre marile centre regionale analizate, oraşul de la malul mării este singurul în care nu garsonierele sunt cele mai scumpe raportat la preţul mediu pe metru pătrat util. Astfel, dacă acestea costau, în medie, 1.167 de euro pe metru pătrat util luna trecută, apartamentele cu două camere erau uşor mai scumpe, ajungând la 1.173 de euro pe metru pătrat util. Diferenţa dintre acestea din urmă şi unităţile locative cu patru camere, care costau 1.061 de euro pe metru pătrat, era, deci, de 9,5% – cea mai mică dintre marile centre regionale analizate. Locuinţele cu trei camere, pe de altă parte, aveau un preţ cerut de 1.118 euro pe metru pătrat.

Iaşi

În capitala Moldovei, ecartul de preţ dintre o garsonieră şi un apartament cu patru camere se situa, luna trecută, la 14,5%: dacă cea dintâi putea fi achiziţionată cu 1.082 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă avea o valoare medie de listare de 925 de euro pe metru pătrat. În vreme ce un apartament bicameral costa 1.024 de euro pe metru pătrat, unul tricameral cobora sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat, situându-se, mai exact, la 993 de euro pe metru pătrat.

Timişoara

În capitala Banatului a putut fi observată, luna trecută, cea mai mare diferenţă de preţ dintre o garsonieră şi un apartament cu patru camere, anume 21,4%. Astfel, dacă pretenţiile proprietarilor de locuinţe monocamerale ajungeau la o medie de 1.369 de euro pe metru pătrat util, cele ale vânzătorilor de locuinţe cu patru camere se situau la 1.076 de euro pe metru pătrat. La fel ca în majoritatea marilor oraşe analizate, unităţile locative cu două şi trei camere se situează între cele două extreme, cu valori medii de 1.264 şi, respectiv, 1.163 de euro pe metru pătrat util.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

marius cristian
23.08.2019, 12:53:23

preturile acestea sunt niste aberatii bank-ster-esti cu avizul si ajutorul indirect al guvernelor cu Prima casa si alte basini in favoarea rechinilor imobiliari.