Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Apartamentele vechi pierd teren în faţa celor noi. Ce facilităţi vor cumpărătorii

4
30 Jul 2019 13:02:33
Autor: Afrodita Cicovschi

Aproape 60% din cei care caută să îşi cumpere o locuinţă aleg apartamente noi, în vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în faţa cumpărătorilor, pe o piaţă în care oferta de locuinţe noi este în creştere, iar preţurile acestora s-au stabilizat, arată un studiu Imoteca.

Piaţa imobiliară este acum mult mai matură decât în 2008, potrivit analizei efectuate asupra evoluţiei preţurilor pentru proprietăţile noi, oferta disponibilă pe piaţă şi comportamentul cumpărătorilor de locuinţe. Piaţa imobiliară este într-un punct foarte bun în anul 2019, în ciuda zvonurilor că ar urma o nouă criză ce ar lovi din nou sectorul imobiliar.
 
Preţurile pe piaţa rezidenţială de apartamente noi au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preţ faţă de anul trecut, ca medie generală un minus de 3-4%. Aceste scăderi sunt în general pe piaţa proiectelor de volum şi sunt fireşti în condiţiile unei creşteri mari de produs.
 
În 2018 pe piaţă au fost mai puţine produse livrate, anul acesta estimările arată o creştere cu 40% a locuinţelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unităţi.
 
Un număr mai mare de locuinţe scoase la vânzare creşte presiunea pe preţuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de preţuri bune. Aşa că faţă de maximul istoric de preţuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006-2007 şi prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) preţurile din prezent sunt semnificativ mai mici, departe de un maxim istoric în piaţa rezidenţială. De exemplu, în 2008 media de preţ la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util.
 
Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani preţurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuinţele vechi încă au creşteri de preţuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienţii încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilităţile aproape.
 
Potrivit analizei, în şase mari oraşe ale ţării 58% dintre cei care caută o locuinţă aleg locuinţele noi. În Bucureşti şi Ilfov ponderea este şi mai mare, de 61% pentru locuinţe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuinţe, 49.000 au reprezentat locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov.
 
Din punct de vedere al tranzacţiilor diferenţele între unităţile vechi şi cele noi sunt şi mai mari. Noi am sesizat că anul trecut în ultimul trimestru, de pildă, dintr-un total de 47.500 tranzacţii, 37.500 tranzacţii au fost pentru locuinţe noi, spune Rafaela Nevreda, Imoteca.
 
Din anul 2014 preţurile locuinţelor recuperează pierderile de după criză, dar creşterile sunt temperate. După criză, scăderile de preturi nu au fost uniforme, în cartiere au fost mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu) pe când piaţa proprietăţilor de lux avea înainte de criza din 2008 preţuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%.
 
„În zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herăstrău, Primăverii adică ceea ce numim segmentul fine living suma medie solicitată pentru apartamente a scăzut cu aprox 18% ajungând în prezent la valori de aproximativ 4.000 euro/mp util de la aprox 5.000 euro cât era înainte de criză”, spune Rafaela Nebreda.
 
Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la creşteri de preţuri întrucât stocul de apartamente este deja mare. Pot însă exista creşteri pe piaţa proiectelor boutique şi pe segmentul de lux, de altfel, în aceste categorii preţurile au înregistrat creşteri constante încă din anul 2012.
 
În concluzie preţurile au încetinit sau şi-au oprit creşterea, ceea ce este normal într-o piaţă mai matură cum e cea din ultimii ani.
 
Imoteca The Residential Experts este o companie de consultanţă imobiliară one-stop-shop care s-a specializat pe segmentul proiectelor boutique încă din 2015.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Relon Mask
30.07.2019, 14:40:03

Ca sa fie clar pt bizonii care platesc acum 2000+ euro/mp, costul final pe mp in Bucuresti este de max 1000 euro/mp, cu tot cu teren. materiale si manopera ce au crescut in ultimul an. E loc de o corectie de minim 25% in urmatoarele 12 luni!

+2 (4 voturi)
foarte atent
30.07.2019, 16:03:54

articolul face parte din seria de marketing a dezvoltatorilor si firmelor imobiliare direct interesate in ridicarea preturilor !! ei se tem de zvonuri, care le-ar putea prabusii profiturile !! pentru cine urmareste constant domeniul vede ca cererea nu e pe vechi sau noi, ci pe pret jos !! asa ca articolul e o minciuna !!

+2 (2 voturi)
Constantine Constantine
30.07.2019, 18:37:38

Exact! Banii vorbesc! La urma urmei e normal ca blocurile vechi sa fie mai ieftine, au o perioada de uzura, insa au toata infrastructura asigurata.La blocurile noi,vai, vai ,vai! Spre exemplu in Miliatari noile cvartale se deruleaz pina in apropierea liniei de centura a Bucurestiului iar in majoritatea cazurilor (exceptindu-le pe cele de lux) suprafata lor e ridicol de mica,iar materialele de constructie folosite, cele mai ieftine posibile, altfel dezvoltatorii nu ar avea profit.Nici macar infrastructura nu are finalizate toate elementele.La o diferenta de 10000 euro ramasi in portofel ,cumparatorul va opta pentru un apartament in bloc vechi !

+2 (2 voturi)
Galeriu Crestinu
31.07.2019, 00:44:01

...cele mai bune apartamente sunt cele din Valea Jiului....lasate de ortacii lui Miron Cozma.... ...categoria I-a Lux....

-1 (1 vot)
Modifică Setările