Apetitul românilor pentru cumpărarea unei locuinţe scade. Ce se întâmplă cu preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în ultimii trei ani, cererea de locuinţe a scăzut în marile oraşe, românii temperându-şi apetitul pentru achiziţii ca urmare a majorării ROBOR.

Aşadar, în trimestrul doi al anului scumpirile locuinţelor au urmat şi ele trendul şi au încetinit, scrie Imobiliare.ro.

Cel mai recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare adevereşte previziunile cu privire la încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidenţial, evidenţiind, totodată, contextul diminuării cererii din partea potenţialilor cumpărători, în consonanţă cu scăderea volumului de tranzacţii.

În al doilea trimestru din 2018, preţurile solicitate pentru locuinţele disponibile spre vânzare în România (atât apartamente, cât şi case) s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% faţă de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018). Faţă de perioada similară a anului trecut, aşteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – spre comparaţie, în T2 2017, avansul anual al preţurilor se situa la 13%.

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a încetinit din cauza volatilităţii cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăţi existente, precum şi numărului insuficient de locuinţe nou-construite”, spune Dorel Niţă, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro şi Project Manager al AnalizeImobiliare.ro

Apetit mai temperat pentru achiziţii                                                                 

De remarcat este că cererea pentru proprietăţi rezidenţiale (apartamente, dar şi case) a avut o evoluţie anuală descendentă. Statisticile Analize Imobiliare relevă, faţă de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale ţării – în condiţiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanţa (-15%), Bucureşti (-8%) şi Braşov (-4%). Această tendinţă poate fi pusă pe seama influenţei crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creşterii susţinute a indicelui ROBOR, unii dintre potenţialii cumpărători preferând chiar să-şi amâne decizia de achiziţie.

„Pentru prima dată în ultimii trei ani, am înregistrat o scădere a cererii în marile oraşe: în comparaţie cu anul trecut au fost cu 5% mai puţini potenţiali cumpărători. În trimestrul al doilea din 2018 a avut loc şi un uşor recul al vânzărilor. Presiunile evidenţiate mai sus au dus la o scădere anuală cu 1,3% a numărului de tranzacţii, care au ajuns la 151.481. Pe fondul unei evoluţii modeste a economiei în prima parte a acestui an, aşteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumătate din 2018 este că la nivel naţional vor avea loc mai puţine tranzacţii, în contextul stagnării creşterii preţurilor”, mai declară Dorel Niţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite