Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Blocarea PUZ-urilor pune presiune pe preţuri. Oferta de locuinţe este din ce în ce mai limitată

1
14 Oct 2021 10:18:55
Autor: Afrodita Cicovschi

Piaţa rezidenţială din România trece printr-o perioadă favorabilă din punct de vedere al vânzărilor, ceea ce încurajează dezvoltatorii deja activi pe acest segment să continue investiţiile chiar dacă anul acesta a fost marcat de multe iniţiative legislative locale sau guvernamentale care au îngreunat activitatea.

Astfel, potrivit unui sondaj realizat în rândul mai multor dezvoltatori cu portofolii rezidenţiale importante în Bucureşti, majoritatea spune că vor continua să investească în noi proiecte în următoarele 24-48 de luni, pe fondul cererii mari de locuinţe, media investiţiilor fiind de 15 milioane de euro pe proiect.
 
Aceştia reclamă însă, dificultăţile legate de diferitele iniţiative ale autorităţilor locale, respectiv blocarea pe o perioadă de un an a PUZ-urilor, dar şi ale celor centrale, referindu-se în special la amânarea majorării plafonului maxim la care se aplică TVA redus de 5% la achiziţia de locuinţe.
 
Elena Dumitrache, directorul de vânzări al Eden Capital Development: “Planurile noastre de investiţii sunt foarte clare şi continuă fără nicio întârziere. Avem un portofoliu de circa 3.900 de apartamente aflate în diverse stadii de dezvoltare şi în permanenţă căutăm să identificăm noi oportunităţi de investiţii. Fiind însă un dezvoltator care investeşte în locuinţe premium, amânarea majorării plafonului maxim pentru care se aplică TVA redus nu ne ajută deloc. Era o măsură pe care o aşteptam, dar în acelaşi timp şi clienţii noştri. În aceste condiţii, sunt foarte mulţi clienţi care au amânat decizia de cumpărare şi sunt în expectativă”.
 
Reprezentanţii dezvoltatorilor consideră că amânarea acestei măsuri nu face decât să limiteze potenţialul clientului de face un upgrade al standardului de locuire.
 
Elena Dumitrache, directorul de vânzări al Eden Capital Development: “Mai mult de jumătate dintre clienţii care vor să cumpere o locuinţă în proiectele noastre au deja un apartament şi doresc să se mute într-unul mai mare şi cu caracteristici premium. TVA de 5% în loc de 19% cât trebuie să plătească acum ar fi un ajutor extraordinar de important pentru această categorie de clienţi pentru a face pasul urmator spre  o calitate mai bună a vieţii”.
 
Eden Capital Development este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucuresti şi are în portofoliu şapte ansambluri de succes construite deja sau aflate în curs de dezvoltare, printre care Cortina North, Cortina Academy, Cortina Residence Băneasa.
 
Recent, compania a anunţat că va începe construcţia a încă două complexuri rezidenţiale sub marca Cortina, în zona Erou Iancu Nicolae, care vor includ aproximativ 800 de apartamente de lux.
 

Blocarea PUZ-urilor pune presiune pe preţuri

 

Dezvoltatorii atrag atenţia de asemenea şi asupra efectelor pe care blocarea PUZ-urilor le poate avea asupra pieţei rezideţiale, care în final se vor traduce în creşterea preţurilor, pe fondul unei cereri ridicate şi a unei oferte din ce în ce mai reduse.
 
Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company: „Măsura afectează activitatea de dezvoltare bineînţeles, mai ales a dezvoltatorilor care vor să investeasca în noi proiecte, pentru că trebuie să găsească terenuri care au deja PUZ-uri aprobate, dar care costa mai mult decât terenurile cu aceleaşi caracteristici aflate în aceeaşi zonă. Sunt dezvoltatori care şi-au asumat acest cost suplimentar, pentru a-şi duce la bun sfârşit planurile de investiţii pe care şi le-au propus. În acelaşi timp, reducerea ofertei de locuinţe în Bucuresti a determinat o creştere a cererii pentru locuinţele din afara oraşului, unde nu există problema PUZ-ruilor”.
 
Eco Villas a livrat până în prezent 190 de locuinţe prietenoase cu mediul înconjurător în proiectele Ecovillas şi Loft Green Apartmants din Mogoşoaia, însă are planuri de dezvoltare de noi ansambluri de locuinţe şi în Bucureşti, pentru care analizează achiziţia de terenuri.
 
Reprezentanţii dezvoltatorilor apreciază că o consecinţă a blocării PUZ-urilor va fi evident creşterea preţurilor de vânzare a locuinţelor, care oricum sunt sub presiune din cauza scumpirii materialelor de construcţii şi implicit a costului de construcţie.
 
În opinia lor, nevoia de locuinţe noi este o nevoie reală pe piaţa din Bucureşti, ceea ce se vede în evoluţia vânzarilor din ultimul an şi jumătate, perioadă marcată de incertitudini sociale şi economice.
 
Adina Iuga, senior director Imoteca: “Ritmul vânzărilor de locuinţe se menţine ridicat şi îl vedem şi în proiectele de care ne ocupăm. De exemplu, în proiectul Estoria City din zona de Est a Bucureştiului, în doar două luni am reuşit să vindem jumătate din prima fază a componentei rezidenţiale. Avem avantajul de a avea deja PUZ-ul aprobat, ceea ce ne oferă un confort din acest punct de vedere pentru că putem livra la timp toate fazele proiectului. Piaţa rezidenţiala este una dintre cele mai dinamice segmente imobiliare, şi pe fondul unui stoc de locuinţe depăşit atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi cel al confortului, credem că orice măsură care ar putea facilita înoirea acestui stoc ar aduce un beneficiu întregii comunităţi”.
 
Dezvoltorii intervievaţi subliniază necesitatea păstrării unor măsuri unitare (ex: actualizarea continuă a plafonului de tva la cursul euro, pastrarea acelorasi reguli pana la finalizarea unei construcţii etc), precum si atenţia continua asupra pieţei rezidenţiale, întrucât, deşi ne aflam in plina expansiune si tot acest segment livrează sume importante la bugetul de stat, conceptul de "merge si asa" poate avea consecinţe dezastruoase pe termen lung.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
14.10.2021, 10:40:04

Asa s-a intamplat in berlin cand s-a facut referndum de nationalizare a 3 mii de apartamente. Peste tot se da autorizatie de constructie ff greu in orase, in toata europa. La tara la noi intai iti faci casa apoi iti iei autorizqatie de la primar dupa ce il chemi la gratare si o damigeana de vin...Un imobil genereaza taxe si impozite deci are tot interesul sa-ti de-a autorizatia caci primaria castiga bani. Referitor la orase la debandada arhitectonica, exista o mafie ff mare prin primarii. Marile apartamente de lux si marile blocuri primesc autorizatie, iar omul da rand daca vrea sa-si mai faca o camaruta nu primeste. Nu e normal asa ceva. In cateva tari daca vrei sa-ti faci o locuinta pana in 90mp autorizatia o da arhitectul in colaborare cu inginerul constructor. Asa ar trebui sa fie si la noi pentru persoanele fizice.

+11 (11 voturi)
Modifică Setările