Când este necesar un puţ forat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când este necesar un puţ forat?
Când este necesar un puţ forat?

Termenul de execuţie a lucrărilor variază între patru şi şapte zile. Forajul se impune în cazul în care amplasamentul în care construiţi casa nu este racordat la reţeaua de apă. Preţul variază între 25 şi 150 de euro pe metru liniar.

Înainte de a demara construcţia unei case, trebuie să vă asiguraţi că aveţi acces la reţeaua de apă. Dacă nu aveţi şi vreţi totuşi să vă ridicaţi casa acolo,soluţia este forarea unui puţ pentru a folosi apa din pânza freatică.

Puţul trebuie să fie primul element pe care să-l aveţi în vedere când vă ridicaţi o casă. Şi asta pentru că apa este necesară şi în procesul de construire. „Unii execută puţul pe locul pe care vor să amplaseze garajul sau o cămară. Această decizie duce la economii importante”, spune Florin Truia, inginer în domeniu şi administrator al societăţii timişorene OnDrill.

Astfel, nu trebuie să mai tragi curent până la o anumită distanţă doar pentru hidrofor şi nu trebuie să mai sapi un şanţ pentru a duce apa în casă. Cea mai bună variantă este să sapi puţul pe amplasamentul casei.

Localizarea, foarte importantă

La executarea puţului trebuie avută atenţie la utilităţile subterane. „Legat de localizarea puţului trebuie acordată o atenţie deosebită distanţei faţă de fosa septică. Aceasta trebuie să fie de minimum 20 de metri”, declară Marian Gavrilă, administrator al companiei Foraj Gavrilă Construct. Durata lucrărilor diferă în funcţie de adâncime  şi de locul în care este executat forajul. 

Potrivit calculelor lui Truia, în Bucureşti pentru un puţ de 70 de metri  săparea durează două zile. După tubare şi izolarea straturilor de suprafaţă şi denisipare se ajunge la maximum un total de şapte zile.  În Oltenia, fiind nisipuri mai fine, limpezirea apei poate dura şi o săptămână.  Sunt şi zone cu un sol mai dur în care săparea este un procedeu mai greoi. Ca medie, timpul necesitat de acest lucrări este de o săptămână. 

Cei care caută firme în domeniu nu trebuie să se bazeze pe primul anunţ pe care-l văd pe un stâlp. „Banii este bine să fie plătiţi în tranşe. După ce a săpat jumătate din puţ şi eşti sigur de calitatea lucrării, plăteşti şi restul etapei, urmând ca suma totală să fie achitată la încheierea lucrărilor”, sfătuieşte şi Gavrilă.

Firmele de foraj se ocupă de obicei doar de săparea puţului. Nu aduc şi apa în casă pentru că ar sta prea mult cu utilajele blocate la o singură lucrare. Preţul cerut pentru lucrările de foraj depinde de firma la care se apelează. „Cel mai mic preţ cerut, din datele mele, este de 25 de euro pe metru liniar. Forajul a fost electric, fără a se folosi motorină”, povesteşte Truia. Firmele mai mari, care dispun de geologi, hidrologi şi logistică, au preţuri care încep de la 50 de euro.

Ele pot executa foraje profesioniste, de exemplu, pentru alimentarea cu apă a unui întreg sat. Preţul maxim la care se poate ajunge este de 150 de euro pe metru pătrat, potrivit inginerului timişorean.

Atenţie la acte!

Pentru construcţia unui puţ, ca persoană fizică este necesar să dispuneţi de anumite acte. Din păcate, nu există norme unitare în acest domeniu pe tot teritoriul ţării. „În judeţul Timiş, de exemplu, Apele Române cer existenţa unei notificări”, spune Truia.

Procedura este relativ simplă: mergi la sediul companiei, spui numele, unde locuieşti, ce probleme întâmpini care să justifice necesitatea executării unui foraj, iar în 24 de ore îţi eliberează actul necesar. Acest demers costă 30 de lei. În alte judeţe nu se cere nimic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite