Cât mai costă consolidarea seismică a unei clădiri: 200 - 600 de euro pe metrul pătrat cu materiale compozite sau 700 - 1.000 de euro prin metode clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateneul este una dintre clădirile celebre care au fost recent consolidate seismic
Ateneul este una dintre clădirile celebre care au fost recent consolidate seismic

Consolidarea seismică a unei clădiri grav avariate costă între 200 şi 600 de euro pe metrul pătrat construit, în cazul în care nu se modifică arhitectura iniţială, dacă sunt folosite materiale compozite, în timp ce în cazul în care sunt folosite metodele clasice costul ajunge să fie între 700 şi 1.000 de euro pe metrul pătrat, potrivit Sika România.

„Pentru consolidarea unei construcţii, în special a uneia individuale, soluţiile compozite pe bază de fibră de carbon sau de sticlă sunt mult mai eficiente şi elegante comparativ cu cele clasice, atât din punct de vedere estetic, al costurilor, dar şi în ceea ce priveşte manopera“, a declarat, în comunicat, Teodor – Ştefan Teodorescu, consultant în cadrul Sika România.

Astfel, reiese că în cazul consolidării clasice, constând în general din suprabetonări, costurile sunt aproape de cele necesare pentru construcţia de la zero.

„Costul consolidării cu materiale compozite a unei locuinţe individuale este redus, intervenţia presupunând foarte puţin deranj şi o manoperă mult mai ieftină, comparativ cu metoda tradiţională, chiar dacă preţul pe unitatea de produs poate fi uneori mai ridicat. Astfel, punând în balanţă costurile totale (material şi manoperă) ale unei consolidări clasice şi pe cele ale unei consolidări cu fibre de carbon sau de sticlă, aplicarea tehnicilor moderne cu fibre este întotdeauna mai ieftină”, a subliniat specialistul.    

În acest moment circa 10% din totalul proiectelor de consolidări structurale ale Sika pe plan local sunt pentru locuinţele individuale, în timp ce 60% sunt pentru instituţiile publice şi monumentele istorice. Restul de 30% sunt reprezentate de clădiri de birouri, hoteluri şi locuinţe colective. 

Orice lucrare de consolidare, indiferent de soluţia tehnică adoptată, dar pusă în operă corect, prelungeşte durata de viaţă a clădirii cu minim 50 de ani. 

Mai multe clădiri publice au fost consolidate seismic în ultimii ani:  Palatul Victoria, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional de Artă al României, Ateneul Român şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român sau clădirile Academiei de Studii Economice (toate din Bucureşti); Biserica Mănăstirii Golia, Biserica Banu, Biserica Armenească şi Catedrala Mitropolitană (din Iaşi) şi Filarmonica din Arad.

Mai puteţi citi:

Niculae Duşu, şeful CELCO: Piaţa construcţiilor îşi poate reveni doar printr-o reducere a TVA la 19%

Revenirea pieţei construcţiilor depinde în mare măsură de o reducere a TVA la 19 %, crede Niculae Dusu. El susţine că începand cu data de 01.07.2010, când s-a mărit TVA de la 19% la 24%, s-au resimţit imediat efectele negative care au afectat sectorul construcţiilor prin scăderea volumului lucrărilor de construcţii cu 30% în iulie 2010, faţă de iunie 2010.

Numărul autorizaţiilor de construcţie a stagnat anul trecut la circa 37.800

Autorităţile au eliberat anul trecut 37.776 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, număr apropiat celui din 2012, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Şeful Ruukki: Statul ne îngroapă în taxe şi reduce investiţiile. Este greu de crezut că piaţa îşi va reveni

Piaţa construcţiilor se află într-un moment în care este greu de previzionat cand îşi va reveni, dacă anul 2014 poate aduce o creştere sau cum se va prefigura viitorul în industrie apreciază Marian Pîrvu, business manager al grupului finlandez Ruukki pentru România, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Cehia, Ucraina şi Slovacia, companie specializată în producţia de învelitori metalice.

Gigi Becali a luat o amendă de 183.000 de lei "pe persoană fizică" de la Consiliul Concurenţei. Omul de afaceri nu a notificat achiziţia ARCOM

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe Gigi Becali cu o amendă de 183.526 de lei pentru că acesta nu a notificat instituţia privind preluarea companiei ARCOM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite