Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Cât vor costa apartamentele prin noul program care înlocuieşte „Prima Casă“ şi la cât vor ajunge ratele

3
24 Aug 2019 09:56:43
Autor: Afrodita Cicovschi

80% din cererea de imobiliare se face prin Programul Prima Casă, ceea ce înseamnă că şi noul program „O familie, o casă” va influenţa preţurile, consideră economistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

El susţine că dublarea plafonului, aşa cum s-a propus la un moment dat dublarea la 120.000 de euro, nu era logică. Situarea lui la 70.000 de euro este foarte logică pentru că în majoritatea oraşelor poţi să cumperi ceva decent cu 70.000 de euro. Dacă s-ar fi majorat plafonul, ar fi crescut şi preţurile.
 
"Nu e ca şi cum ai oferi un plafon mai mare ca să cumperi ceva mai mare. Piaţa s-ar fi aliniat la noul plafon. Dacă mânie se duce plafonul la Prima casă la 100.000 de euro, să vedeţi cum explodează preţurile apartamentelor din Dristor şi din Berceni la 100.000 de euro", a declarat Iancu Guda.
 
Acesta susţine că plafonarea va avea efect asupra preţurilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care 80% din cererea de imobiliare e prin Programul Prima Casă, şi dacă se va plafona nivelul veniturilor la 7.000 de lei, cu un grad de îndatorare de 40% înseamnă că ratele nu au să treacă de 2.800 de lei, echivalentul a 600 de euro, în condiţiile în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte 70.000 de euro.
 
"Sunt foarte multe apartamente de două camere care în Bucureşti se vând la peste 70.000 de euro. Nu valorează atât. Sunt supraevaluate cel puţin 20%. Majoritatea apartamentelor de două camere, principala ţintă familiilor tinere, se vor duce la 70.000 de euro", mai spus Iancu Guda.
 
Beneficiarii programului "O familie, o casă" nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soţul/soţia mai mare de 4.500 de lei iar preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică programul "Prima casă".
 
Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei, precizează Ministerul Finanţelor, iniţiatorul proiectului de act normativ.
Avansul minim a fost menţinut la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
 
Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului, în timp ce pentru  familiile cu doi sau mai mulţi copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual.
 
Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.
 
Ministerul Finanţelor Publice precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că a propus modificarea Programului „Prima casă” şi redenumirea acestuia în Programul "O familie, o casă", astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social.
 
Potrivit MFP, se vor revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
 
De asemenea, se va mandata, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, şi Fondul Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
24.08.2019, 10:48:10

asa ma, faceti marketing la Prima Casa !! nu va mai opriti !! evident ca toate aceste modificari sunt nule, scopul e doar sa mentina presiunea asupra cetatenilor !! repede, dati navala, ca se termina !! ca sa mentinem pretul ap ridicat !! sa se ingrase bancile si dezvoltatorii imobiliari ! exemplificare: pai daca faci prag de venit maxim va fentez de nu va vedeti! pai cine ma impiedica sa declar venit mic ca sa ma incadrez?! greu e sa-l fac sa fie mai mare decat e, dar in jos e simplu, ma !! ia puneti neuronul la lucru !!

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
24.08.2019, 10:48:45

Vai ce marinimos e statul roman! Baga rate de 2800 lei la care aia cu salariul minim net de 1200 nu vor ajunge niciodata la acest plafon nici singuri sau cu nevasta.Ca sa poata plati ratele le-ar trebui doua neveste! Sa fie clar: opriti prejudecatiele astea si favoritismele.Fiecare tinar, fiecare cuplu ar trebui dreptul sa aiba acces la programul prima casa. chiar daca vor plati rate la ea 25 de ani.Prin ce faceti voi, acordati privilegii unora si ii goniti pe ceilalti.Si mai vreti si cresterea natalitatii! Cine e nebun sa toarne la plozi ca mai apoi sa astepte masurile statului.Un stat de nimic!

TGV PROFESORUL
24.08.2019, 13:47:43

corecr... multi bani pentru cutiile alea mici de beton, cu parcarea pe trotoar...