Câţi români şi-au asigurat locuinţa împotriva cutremurelor. Distribuţia contractelor la nivel naţional - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.12
Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.12

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren - a ajuns la 1,73 milioane de contracte la sfârşitul lunii august, după un nivel-record de 1,737 milioane la finele lunii august, însă acestea reprezintă mai puţin de 20% din totalul locuinţelor din România, potrivit datelor publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Potrivit datelor ultimului recensământ, din 2011, în România sunt 8,72 milioane de locuinţe.

Un cutremur puternic, cu magnitudine 5,3 pe scara Richter, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.12. Cutremurul s-a resimţit pe întreg teritoriul României, mişcarea seismică fiind puternică în Vrancea, Buzău, la Bucureşti, dar şi în Iaşi, Galaţi, Craiova. De asemenea, seismul s-a resimţit şi în Republica Moldova şi în Kiev, Vidin şi Sofia.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat pentru News.ro că deocamdată nu au primit vreo solicitare de intervenţie. La Iaşi, de pe faţadele unor clădiri s-au prăbuşit bucăţi de tencuială. 

De la începutul anului au fost înregistrate patru cutremure cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter, respectiv pe 14 august, 4 august, 1 martie şi 7 ianuarie, toate având epicentrul în zona seismică Vrancea.

Cele mai multe contracte de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt încheiate în judeţele cu o economie dezvoltată, cu o piaţă imobiliară în dezvoltare, unde multe locuinţe sunt cumpărate pe credit, instrument de finanţare care impune o asigurare facultativă a imobilului şi, implicit, prin lege, o asigurare obligatorie. Astfel, la nivel naţional, cele mai multe poliţe sunt încheiate în Bucureşti (328.270 de asigurări), în Timiş (89.943), Prahova (75.063), Cluj (68.146) şi Constanţa (68.030). Peste 50.000 de asigurări PAD se mai înregistrează în judeţele Braşov, Ilfov, Iaşi şi Bacău.

La polul opus, cele mai puţine poliţe PAD se înregistrează în Mehedinţi (12.528 de asigurări la sfârşitul lunii iulie), Călăraşi (13.470), Giurgiu (13.734), Gorj (14.445) şi Ialomiţa (14.498). Mai puţin de 20.000 de poliţe PAD sunt în judeţele Sălaj, Teleorman, Tulcea, Botoşani, Olt, Harghita şi Covasna.

„Inundaţiile i-au pus pe români pe gânduri“

PAID a înregistrat în luna iulie un total de 301 dosare de daună avizate, dintre care 271 au fost deschise pe fondul inundaţiilor ce au avut loc pe înteg teritoriul ţării. PAID a plătit în luna iulie 2016 despăgubiri în valoare de 128.113 lei. Totuşi, specialiştii nu văd, încă, o tendinţă consolidată de creştere a asigurărilor de locuinţe, chiar dacă s-ar putea înregistra un avans suplimentar. 

„Inundaţiile din ultima perioadă i-au pus pe unii români pe gânduri, acesta este principalul motiv. În acest an, probabil se va ajunge la un nivel de 1,8 milioane“, a comentat recent, pentru News.ro, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, deşi asigurarea a fost gândită mai ales pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban. Totodată, aproape 90% dintre cei asiguraţi obligatoriu o fac pentru a putea să încheie şi o asigurare facultativă, care asigură acoperire pentru mai multe situaţii şi pentru o sumă mai mare, spun specialiştii.

Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente. PAID a fost înfiinţat în septembrie 2009 şi este controlat de marii asigurători din România. Primele poliţe emise de PAID, cunoscute şi sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

INFOGRAFIE PAD iulie 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite