Cele mai profitabile zone imobiliare din Bucureşti. Cartierele în care merită să investeşti într-o locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile imobiliare sunt mai profitabile în Bucureşti decât în alte state din Europa Centrală şi de Est. Există zone din Capitală unde o proprietate personală închiriată poate aduce un randament de până la 7%.

Randamentul investiţiilor în proprietăţi rezidenţiale noi din Bucureşti variază între 5% şi 7%, cele mai bune niveluri, de 6,5%, fiind înregistrate la apartamentele aflate mai departe de centrul oraşului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crangaşi, potrivit JLL Bucharest Living Report. În aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei şi  preţul de achiziţie este cel mai bun, ceea ce asigura un randament atractiv pentru o astfel de investiţie.

Pe de altă parte, în zonele ultracentrale şi de nord, precum Herăstrău - Nordului, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanţi - Floreasca, Victoriei – Romană - Universitate şi Unirii randamentele sunt mai reduse, de 5% sau chiar mai puţin. Având în vedere preţurile de achiziţie care sunt mult mai mari decât în cartierele aglomerate.

Proprietăţile care ar putea genera randamente de 7% sau chiar puţin peste acest nivel sunt excepţii şi sunt de obicei situate în zone în care raportul ofertă - cerere este dezechilibrat, în favoarea proprietarilor.

chirii versus preturi imobiliare foto JLL

„Cu toate acestea, chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacţiilor de investiţii rezidenţiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale şi de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, aceste proprietăţi au o valoare care se menţine în timp şi chiar creşte constant şi de asemenea, pot atrage chiriaşi de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesaţi să cumpere locuinţe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experienţa noastră pe această piaţă ne-a arătat că succesul investiţiilor rezidenţiale depinde de mai mulţi parametri şi de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influenţa randamentului”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.

Comparativ cu pieţele din Europa Centrala şi de Est (ECE), investiţiile în rezidenţialele din Bucureşti sunt printre cele mai profitabile, randamentele generate fiind printre cele mai ridicate. Doar Varşovia prezintă randamente superioare de 6,5%. În rest, investiţiile din Praga au un randament de 4,5%, cele din Budapesta de 5,5%, iar în Viena de 3%. Comparaţia a fost făcută luând în calcul unităţi rezidenţiale de 2 camere şi 55 mp suprafaţă utilă.

„Bucureştiului este bine plasat în regiune din punct de vedere al atractivităţii investiţiilor rezidenţiale. Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendinţelor viitoare, ne menţinem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contraciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca investitorii să-şi vândă  portfoliile în această perioadă şi să îşi reducă expunerea.  În opinia noastră, vedeta pieţei rezidenţiale va fi sectorul multifamiliar (locuinţe din complexuri rezidenţiale deţinute de unul sau mai mulţi proprietari, destinate închirierii), care este de aşteptat să înregistreze cele mai bune performanţe şi modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietăţile rezidenţiale vor rămâne în continuare puternice”, a explicat Andreea Hamza.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite