Chiriile pentru spaţii de birouri în Bucureşti, între 9,3 şi 20,9 euro pe metru pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul chiriei pentru un spaţiu de birouri diferă în funcţie de poziţia şi calitatea construcţiei FOTO: Guliver/ Getty Images
Preţul chiriei pentru un spaţiu de birouri diferă în funcţie de poziţia şi calitatea construcţiei FOTO: Guliver/ Getty Images

Chiriile pentru companiile care închriază spaţii de birouri, în Capitală, diferă în funcţie de poziţia imobulului, perioada pe care se încheie contractul şi calitatea construcţiei, arată un studiu al agenţiei de consultanţă imobiliară ESOP.

O firmă care intenţionează să închirieze un spaţiu de birouri cu o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi găseşte în piaţă, la preţ de prezentare comercială, variante la care costurile lunare cu tot cu chirie cerută de proprietar, întreţinerea clădirii şi cheltuielile cu utilităţi, sunt între 10.500 de euro şi 23.500 de euro (între 10,5 si 23,5 euro pe metru pătart cost total), în funcţie de calitatea clădirii alese şi zona în care se află.

Potrivit ESOP, în urma unei negocieri, chiriaşul va putea închiria spaţiul de 1.000 de metri pătraţi , în funcţie de locaţia şi calitatea lui, la un buget între 9.300 si 20.900 de euro pe lună. Adică se poate estima o scădere a preţului de prezentare cu circa 15%.

„În Bucureşti, birourile disponibile la închiriere la începutul acestui an în centre de afaceri se ridicau la aproximativ 654.000 de metri poătraţi. Cea mai mare parte din stocul de spaţii de birouri (56%) se află concentrat pe segmente de chirie lunară sub 11 euro/mp, în timp ce doar 23% revine spaţiilor cu buget între 11,1 şi 14 euro metrul pătrat şi 20% spaţiilor cu buget peste 14,1 euro pe metru pătrat. O posibilă cauză a creşterii cu 11% a ponderii spaţiilor sub 11 euro pe metru pătrat pe lună lună în 2016 faţă de anul precedent poate fi reprezentată de relativa scădere a interesului pentru acest tip de spaţiu, scădere înregistrată progresiv încă din 2015, în favoarea birourilor cu chirii medii, 11,1-14 euro pe metru pătrat“, afirmă Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

Calitatea face preţul

Costurile cu întreţinerea variază între 1,5 şi 4 euro pe metru pătart lună, iar costurile cu utilităţile, care se adaugă la chiria lunară şi la întreţinere variază între 0,5 euro pe metru pătat şi 1,2% euro pe metru pătrat.

Pentru un spaţiu de birouri, aflat într-o clădire de birouri dintr-un turn de ultimă generaţie de clasă A din zona Barbu Văcărescu trebuie alocat lunar un buget de 20,2-24,2 euro pe metru pătrat, din care chiria datorată proprietarului este de 16-19 euro pe metru pătrat, costurile de întreţinere de 3,5-4 euro pe metru pătarat, la care se mai adaugă între 0,5 şi 1,2% cheltuieli cu utilităţile.

În schimb, un spaţiu de birouri în zona Domenii, construit în urmă cu 7-10 ani şi în prezent considerat de clasă B, va fi oferit în piaţă la un nivel de chirie între 11,5 şi 14,5 euro pe metru pătrat pe lună, la care se adaugă cheltuieli de întreţinere de aproximativ 2,5 europe metru pătrat şi utilităţi aproximativ 0,6-1 euro pe metru pătrat.

În ceea ce priveşte un spaţiu de birouri situat în zona Preciziei, într-un imobil construit înainte de 2000 şi  renovat şi reamenajat recent în clădire de birouri, chiria solicitată va fi de 7,5 – 8,5 euro pe metru pătrat, iar nivelul mentenanţei şi al utilităţilor vor fi de aproximativ doi euro,  respectiv un  euro pe metru pătrat.

Oferta este mai mare pe segmentul birourilor ieftine, dar cererea actuală se îndreaptă de cele mai multe ori spre birouri medii sau superioare calitativ.

Modul de finanţare al imobilului şi atractivitatea sa în faţa chiriaşilor sunt aspectele ce determină şi perioada minimă de închiriere solicitată de proprietar pentru semnarea unui contract. Astfel, proprietarii de spaţii de birouri de clasă A încheie contracte de regulă pe 5 ani, pe când cei de clădiri de clasă B şi C situate în zone mai periferice sau fără acces la metrou acceptă şi contracte şi de unu sau doi ani.

Zone premium: Charles de Gaulle, Aviatorilor şi Victoriei.

„Estimăm că în perioada următoare se vor înregistra uşoare fluctuaţii ale nivelului chiriei nu atât in funcţie de poziţionarea geografică a unui imobil, cât mai ales de suprafeţele disponibile la închiriere-pre-închiriere în cadrul acelui imobil şi in imobilele concurente în zonă. Un grad mare de neocupare sau un proiect aflat în faza construcţiei, vor avea cel mai probabil termeni comerciali deosebit de competitivi“, afirmă Alexandru Petrescu, managing partner al ESOP Consulting / CORFAC International.

Vilele premium se închiriază sub preţul spaţiilor de birouri de clasă B din centre de afaceri, mai transmite ESOP.

Chiria lunară într-o vilă interbelică, renovată, situată în zona de centru-nord este de 10-13 euro pe metru pătrat, în timp ce pentru un spaţiu de birouri similar, în aceeaşi zonă, este de 11,5-14,5 euro pe metru pătrat dacă se află într-o clădire de birouri nouă de clasă B şi 16-19 euro pe metru pătrat dacă se află într-o clădire de birouri de ultimă generaţie de clasă A.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite