Cinci schimbări aduse de pandemie în piaţa imobiliară şi ce să ştii dacă vrei să-ţi cumperi casă în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
c

După probabil cel mai bizar an din ultimele decenii, se conturează un 2021 atipic pe piaţa imobiliară, cel puţin din perspectiva cumpărătorilor. Iată ce previziuni au consilierii şi brokerii imobiliari pentru anul acesta şi cum a schimbat pandemia comportamentul cumpărătorului de locuinţe.

Iată ce previziuni au consilierii şi brokerii imobiliari pentru anul acesta şi cum a schimbat pandemia comportamentul cumpărătorului de locuinţe.

Cele trei luni de carantină din primăvara lui 2020 ne-au schimbat tuturor relaţia cu casa. Din refugiul de după o zi de muncă, a devenit o mică colivie din care aveai voie să ieşi cu program, doar cu declaraţie care să ateste că ai un motiv întemeiat şi cu gândul că asta ţi-ar putea pune în pericol sănătatea.

Aşa că, în 2020, „acasă” a devenit şi locul în care ne-am simţit cel mai în siguranţă, dar pentru mulţi, şi locul din care nu părea să fie nicio scăpare. Multe companii şi-au îndemnat angajaţii să lucreze din propriile locuinţe, iar şcolile s-au închis pe termen nelimitat. Nu-i de mirare că spaţiile au devenit neîncăpătoare. Iar asta reverberează în piaţa imobiliară acum, în 2021, spun specialiştii.

„Dintr-odată, o mare parte din populaţie locuieşte 24 din 24 de ore acasă, în loc de probabil 14-15 ore ca înainte, şi exact orele adăugate sunt ore active în care ai nevoie de mult spaţiu, pentru că trebuie să munceşti acasă, ai copiii acasă, eventual ai bonă sau bunici care te ajută, deci ore de hărmălaie”, explică Dragoş Nichifor, expert în creditare şi owner Bayer Credit.

Ceea ce s-a tradus printr-o reală explozie în vânzările imobiliare la începutul anului 2021, cu o preferinţă pentru spaţii mari, cu terase sau grădini generoase, dar în zone atipice.

1. Piaţa imobiliară se află în plin boom

„Partea de tranzacţii este mai mult decât activă, deci este o perioadă de boom”, explică Dragoş Nichifor. Expertul în creditare este de părere că veniturile existente la acest moment sunt suficiente pentru a menţine creşterea, însă nu neagă că lucrurile s-ar putea schimba rapid dacă apar factori destabilizatori cum ar fi o creştere de curs.

Continuarea articolului, aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite