Articol publicitar

Construcţia casei - 6 lucruri de care merită să ţii cont

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia casei poate reprezenta un factor major de stres pentru o familie. Eşecul unui astfel de demers îşi poate pune grav amprenta asupra fiecărui membru, de la cel mai mic la cel mai mare. Oricine visează la casa lui trebuie să pună în balanţă costurile de orice natura pe de-o parte şi beneficiile obţinute pe cealaltă parte.

Complexitatea acestui proces este însă atât de ridicată încât pare imposibil, fără minimul cunoştinţelor de specialitate, să apreciezi corect construcţia casei din toate punctele de vedere.

Aveţi resursele şi doriţi să porniţi cât mai curând lucrurile dar reţineţi, graba strică treaba! Se aplică oricând astfel că e mai mult decât valabil şi la construcţia casei. Omisiunea unor aspecte oarecum banale poate genera consecinţe grave pe termen mediu sau lung.

Poţi găsi relativ uşor proiecte case personalizate pe măsura aşteptărilor dar sunt câteva aspecte esenţiale pe care daca le ratezi în acest prim moment, construcţia casei in cele mai bune condiţii, poate fi periclitată. Etapizarea proiectului şi a procesului de execuţie este foarte important să fie realizabilă. O construcţie la cheie trece prin faza de construcţie casă la roşu dar fără o atenţie deosebită la anumite aspecte, până la inaugurare, şansele de reuşita sunt semnificativ reduse.

ConstrucŢia casei -un proiect de succes!

 

#1 Evitaţi intermediarii, colaboraţi doar cu profesionişti în domeniu

Prima acţiune pe care trebuie să o întreprindeţi pentru construcţia casei este identificarea echipei de arhitecţi şi proiectanţi dar este de preferat să aveţi deja discuţii şi cu o firmă de construcţii. Acest pas nu este unul simplu, dar nu vă descurajaţi deoarece, odată îndeplinit, întregul proces se va simplifica.

Faceţi diferenţa şi alegeţi să lucraţi cu profesioniştii, NU cu intermediarii!

Aproape pe toate website-urile de specialitate apar proiecte de casă dar de unde ştiţi dacă sunt cu adevărat ale celui care vi le prezintă? Verificaţi întotdeauna atât imaginile pe care le vedeţi utilizând funcţiile browser-ului dar şi propunerea pe care o primiţi şi asiguraţi-vă că discutaţi direct cu autorul proiectului. Proiectul casei se obţine în cadrul unui proces complex iar intermedierea informaţiilor poate duce la grave abateri sau greşeli in aceasta deosebit de importanta etapă.

Spre exemplu, în cazul în care sunteţi interesat de o construcţie casa de lemn, discutaţi cu un arhitect specializat în acest domeniu. Dacă veţi alege un proiectant pentru construcţie casa de cărămidă este ca şi cum v-aţi căuta bicicletă ȋntr-un showroom auto. Amândouă sunt vehicule dar fiecare se produce diferit.

Alegeţi proiectantul cunoscând portofoliul original al autorilor şi mai ales, pentru optimizarea bugetului dedicat construcţiei, evitaţi să lucraţi cu revânzători. În felul acesta puteţi evalua mai corect un  birou de proiectare sau firma de construcţii pe care o selectaţi pentru construcţia casei.

De la echipa de arhitecţi proiectanţi porneşte totul. Ei sunt cei cu care vă veţi sfătui în faza iniţială în legătură cu tot ceea ce înseamnă construcţia casei şi tot ei sunt cei vă pot susţine în efectuarea demersurilor de autorizare.

Alegerea unui birou de proiectare care oferă servicii complete de proiectare vă va simplifica procesul deoarece nu veţi fi nevoit sa căutaţi şi să apelaţi la specialişti din mai multe domenii. Echipa care operează website-ul  aia-proiect.ro oferă soluţii pentru întreg procesul şi sunt genul cu care puteţi fi convins că aţi pornit pe drumul cel bun. Veţi reduce astfel semnificativ timpul de la începerea proiectului până la mutarea efectivă in noua casă.

#2 Concepeţi un plan şi proiect de casă realist care să vă atingă aşteptările

Atunci când concepeţi planul şi proiectul casei împreună cu proiectanţii şi arhitecţii pe care i-aţi ales, este foarte important să ţineţi cont de sfaturile pe care le primiţi. Pentru ca visul dumneavoastră şi construcţia casei să devină o realitate plăcută, AIA Proiect vă poate îndruma şi vă va oferi soluţii alternative atunci când ceea ce vă doriţi tinde să fie nerealist.

În final, este casa dumneavoastră şi nu trebuie să faceţi compromisuri legate de construcţia ei. Dar există cazuri în care socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi riscaţi să vă alegeţi cu proiecte care nu pot obţine avizele sau autorizările necesare. De aceea proiectantul casei va face tot ce-i stă în putinţă pentru a evita acest lucru, în strânsă legătură cu firma de construcţii.

Costurile construcţiei unei case sunt semnificative aşa încât, după ce aţi definitivat planul şi proiectul de casă, cereţi proiectantului să schiţeze un buget pentru a vedea dacă vă încadraţi cu construcţia casei în costuri. Vă recomandăm să ţineţi costul de construcţie a casei în lei dar şi în euro pentru a evita eventuale devalorizări ale monedei sau creşterile de preţ la materiale de construcţie.

#3 Obţineţi toate aprobările necesare

Cu planul si proiectul de casă finalizat este timpul să treceţi peste încă o provocare: obţinerea avizelor de amplasament, a studiilor şi acordurilor, calcul G, documentaţii specifice şi multe altele. Acesta poate fi un proces lung şi obositor în cazul în care nu aţi colaborat cu echipa de arhitecţi proiectanţi potrivită pentru construcţia casei. Prin alegerea unui proiectant experimentat puteţi fi convins că această etapă nu este nimic mai mult decât o chestiune de timp şi birocraţie.

Demersurile necesare construcţiei casei trec inevitabil prin faza autorizării iar lipsa cunoştinţelor de specialitate sau a legislaţiei pot genera probleme sau termene extinse. Construcţia casei este o activitate sezonieră iar întârzierile în această fază se pot înlănţui ulterior.

#4 Căutaţi constructori şi furnizori de încredere

În această fază a proiectului aveţi două variante: ori o luaţi de la capăt cu căutările concentrându-vă de această dată pe găsirea unor constructori care să vă ridice casa, ori vă consultaţi cu AIA Proiect şi cereţi recomandări de parteneri cu care să continuaţi construcţia casei. Am întâlnit situaţii în care proprietarii au optat pentru construcţie casa la roşu urmând ca pe măsură ce îşi revin financiar să o finiseze. Cu toate că nu recomandam întreruperi prea mari în construcţia casei, astfel de soluţii se pot aplica mai ales în finalul sezonului cu reluarea construcţiei odată ce vremea permite. Alegerea unei firme de construcţii ar trebui să se facă transparent şi în baza unui desfăşurător de activităţi specifice. Proiectantul casei poate pune la dispoziţia echipei si beneficiarului documentaţii utile în aceasta fază. Acesta este unul din factorii care susţin ideea alegerii pe baza experienţei acumulate.

#5 Implicaţi-vă în fiecare etapă a proiectului

Pentru construcţia casei va fi nevoie să achiziţionaţi o mulţime de materiale şi alte elemente necesare. Nu vă mulţumiţi să delegaţi firma de construcţii, designerii sau proiectantul casei lăsând totul pe mâna lor. Ca profesionişti, aceştia nu vor avea probleme în alegerea celor mai potrivite produse. Dar ca să fiţi 100% mulţumiţi de rezultate este mai bine să vă implicaţi şi personal şi să fiţi la faţa locului când se fac achiziţiile. Astfel nu va exista nici-o urmă de îndoială cu privire la cantitatea de materiale de construcţii cumpărate, la calitatea lor şi la modul în care acestea au fost folosite. Este dificil să participi la toate achiziţiile dar poate deveni costisitor să nu o faci. Aprecierea calităţii materialelor de construcţii ar trebui supervizată de un reprezentant al beneficiarului iar printre cei mai imparţiali şi interesaţi de buna desfăşurare a activităţii este chiar proiectantul casei. Costurile construcţiei unei case pot fi diferite de la o situaţie la alta, căutaţi din timp oferte şi negociaţi pentru un discount de volum. Consideraţi mereu raportul calitate-preţ!

#6 Bucuraţi-vă de rezultate

Oricâtă încredere aţi avea în persoanele şi firmele cu care colaboraţi, nu subestimaţi puterea unui contract scris. Nu uitaţi să includeţi un termen de execuţie pentru construcţia casei şi valoarea exactă a lucrării pentru a nu avea surprize pe parcurs. Însă nu forţaţi lucrurile şi nici în această fază a proiectului să nu aveţi aşteptări nerealiste. Înarmaţi-vă cu răbdare şi acceptaţi că o casă frumoasa şi rezistentă nu se poate clădi peste noapte.

De aici încolo, după ultima etapă din construcţia casei, căminul dumneavoastră va începe să prindă contur. Odată cu fundaţia, racordarea la utilităţi şi continuând cu fiecare centimetru clădit în parte, vă veţi apropia încet şi sigur de îndeplinirea visului dumneavoastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite