Cum alegi apartamentul visurilor tale: întrebări care te vor ajuta să iei o decizie calculată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Achiziţionarea unei locuinţe este o decizie importantă, căreia trebuie să îi acorzi atenţia cuvenită. Chiar dacă nu ai de gând să îţi petreci tot restul vieţii într-un singur loc,  nu poţi lua în glumă o investiţie atât de mare. De aceea, trebuie să iei în calcul o mulţime de factori atunci când îţi alegi apartamentul. De la zonă până la facilităţi, există o serie de întrebări care te vor ajuta să iei decizia cea mai bună şi mai bine calculată.

Cum alegi zona?

Înainte de a hotărî în ce zonă vei locui în următorii ani, trebuie să te asiguri că este una liniştită şi potrivită stilului tău de viaţă. Verifică accesele şi mijloacele de transport disponibile în apropiere, ce infrastructura exista, dar pune preţ şi pe proximitatea faţă de magazine, restaurante ori săli de sport şi mijloace destinate distracţiei.

Care este preţul corect?

Înainte de a semna contractul de cumpărare, asigură-te că tranzacţia este una avantajoasă. Verifică anunţurile de imobiliare şi interesează-te care este preţul pe metru pătrat în zonă, dar şi în ce măsură pot justifica finisajele şi facilităţile acest preţ. Indiferent dacă achiziţionezi un studio sau un apartament cu două sau trei camere, preţul trebuie să reflecte calitatea şi confortul pe care îl vei avea aici din toate punctele de vedere. Consideră ce furnizori sunt parteneri, din ce materiale sunt făcuţi pereţii sau

Ce trebuie să ai la îndemână?

Şosele şi bulevarde cu accese late şi facile, mijloacele de transport public, magazinele alimentare şi supermarketurile, locurile de parcare, şcolile sau grădiniţele sunt doar câteva nume de pe lista ta. Asigură-te că ai totul la îndemână şi că nu îţi va fi greu să ajungi în orice tip de loc sau instituţie. Totuşi, nu te ghida numai după locul de muncă; deşi acesta este un criteriu foarte important, ţine cont ca există posibilitatea ca în viitor să îţi doreşti să schimbi jobul, la fel şi aceea ca angajatorul tău să îşi mute sediul, dacă este vorba despre o companie aflată în plină dezvoltare.

Ce posibilităţi de petrecere a timpului liber ai?

Poate că nu îţi doreşti să te muţi în apropierea celui mai gălăgios club, dar asta nu înseamnă că o cafenea sau un mall cu cinematografe unde să te aduni cu prietenii ţi-ar strica în zilele când ai nevoie de socializare. Asigură-te doar că eşti suficient de aproape de ele încât să poţi ajunge uşor, dar suficient de departe ca să nu te deranjeze zgomotul. Există tot felul de activităţi şi hobbyuri pe care le poţi descoperi în apropiere de casă, precum pescuitul, wakeboardul, vizitarea unor obiective turistice din zonă, cum ar fi clădirile istorice, parcurile sau grădinile botanice.

Imobil vechi sau nou?

Vârsta imobilului este importantă, deoarece ar putea avea un impact puternic asupra devalorizării apartamentului tău. Prima regulă de care trebuie să ţii cont este să nu alegi un bloc cu bulină sau unul care a „prins” cutremurul din ‘77. Dacă îţi doreşti să faci o investiţie din care să nu pierzi, ideal ar fi să alegi un imobil nou cu înălţime joasă pentru un confort şi siguranţă în plus. Uşurinţa cu care te muţi într-un apartament nou este un alt factor important. Într-un imobil vechi, sunt şanse mari să fie nevoie de multiple intervenţii pentru a-l amenaja la standarde moderne.

Ce măsuri de securitate există?

Interesează-te cum se face accesul în bloc, dacă este pe bază de cartelă magnetică sau cheie. Dacă te muţi într-un complex rezidenţial, poţi întreba dezvoltatorul în ce măsură pot intra cei care nu locuiesc aici, dacă există o barieră pentru maşini şi un contract cu o firmă de pază şi supraveghere video.

De asemenea, te-ar mai putea interesa care sunt cheltuielile de întreţinere şi cu ce furnizori sunt încheiate contractele; poţi face asta întrebând potenţialii vecini şi dezvoltatorul sau actualul proprietar. Posibilitatea achiziţionării unui loc de parcare este un alt aspect care te-ar putea interesa. Dacă este un loc subteran, preţurile pot fi foarte mari, pe când cele supraterane sunt mai accesibile. Desigur, lista de întrebări poate fi personalizată în funcţie de stilul tău de viaţă. Aşadar, stabileşte-ţi priorităţile şi compromisurile pe care nu le-ai putea face şi ia decizia de cumpărare în funcţie de toate acestea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite