Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Cum va evolua piaţa imobiliară în 2022

0
24 Jan 2022 10:10:24
Autor: Afrodita Cicovschi

Dezvoltatorii imobiliari adoptă strategii diferite astfel încât să găsească cele mai bune soluţii atât pentru businessul lor, dar mai ales pentru cumpărători.

În unele cazuri, dezvoltatorii preferă să închirieze apartamentele care iniţial au fost construite cu scopul de a fi vândute şi totodată să renegocieze contractele de împrumut pe care le au cu băncile. În acest fel, vor reuşi să menţină un nivel rezonabil al marjei de profit.
 
Totodată, proiectele imobiliare a căror construcţie va începe anul viitor, cu termen de livrare la final de 2022 sau 2023 vor avea preţuri de execuţie pe metrul pătrat mai mari, iar acest lucru poate duce la o ajustare a preţurilor locuinţelor, susţin experţii.
 
„Credem că se va ajunge la o soluţie în care dezvoltatorii, chiar dacă vor opera majorări semnificative, vor propune niveluri de preţuri, care să nu le pună în pericol profitul şi în acelaşi timp să poată fi suportate de cumpărători. Nu vom vedea scăderi de preţuri, pentru că dezvoltatorii nu vor vinde în pierdere, dar nici creşteri proporţional cu majorarea materialelor de construcţii. În cele mai multe cazuri, dezvoltatorii îşi vor sacrifica marja de profit, pentru că sunt conştienţi de faptul că nu mai pot să crească preţurile cu 10-15% ca în ultimii ani”, declara recent Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner Imoteca
 
Puterea de cumpărare afectată de creşterea costului vieţii nu mai permite creşteri de preţ de 10-15% anual. Dezvoltatorii imobiliari spun că presiunea pe preţuri va fi mare în acest an pentru că materialele necesare construcţiei s-au scumpit, iar scumpirile nu se opresc aici, de la începutul anului furnizorii anunţă preţuri în creştere pentru anumite materiale.
 
Specialştii în imobiliare spun că se vor înregistra scumpiri de până la 20% pentru cărămidă, creşteri de preţuri fiind aşteptate şi la beton sau alţi adezivi folosiţi la construcţie, dar şi la fier şi polistiren.
 
Şi mâna de lucru este mai scumpă.  Muncitorii resimt din plin inflaţia şi cer salarii mai mari din cauza scumpiri alimentelor, utilităţilor, transportului care se reflectă şi în costuri de trai mai mari pentru angajaţi. Aşa că, există şi o presiune pe zona de salarii.
 
Specialiştii din piaţă estimează că ritmul vânzărilor de apartamente cu care ne-am obişnuit se va reduce în acest an, pe de o parte din cauza înăspririi condiţiilor de finanţare, iar pe de altra din cauza creşterii costurilor cu utilităţile, care reduc capacitatea de a achiziţiona o locuinţă. 
 
Pe piaţă însă se va menţine un echilibru, faptul că sunt mai puţini cumpărători fiind contrabalansat de o ofertă nouă mai mică, din cauza situaţiei PUZ-urilor, care limitează numărul de investiţii în proiecte imobiliare noi.
 
Oferta de locuinţe noi este din ce în ce mai limitată
 
O altă sursă de presiune care se va vedea în preţ este aceea ce ţine de obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru proiectele noi. În Bucureşti nu se mai eliberează autorizaţii, aşa că unii dezvoltatori investesc în proiecte rezidenţiale care au deja autorizaţiile obţinute şi caută terenuri cu tot cu documentaţiile depuse pentru construcţie. În felul acesta, plătesc mai mult pentru terenuri.
 
Toate acestea se traduc printr-un cost mai mare pe care dezvoltatorii imobiliari îl vor plăti pentru construcţia unei locuinţe per metru pătrat începând de anul viitor. Proiectele imobiliare care sunt livrate anul acesta sau în prima jumătate a anului viitor nu sunt atât de afectate de scumpiri, deci preţul de vânzare acum şi în lunile următoare nu va suferi mari ajustări, ci mai degrabă va fi stabil. Însă tendinţa este de majorare în următorii doi ani.
 
Piaţa rezidenţială se află într-un proces de profesionalizare, standardele pe care cumpărătorii de impun fiind din ce în ce mai înalte. Cumpărătorul este mai educat, mai atent cu banii pe care îi investeşte, iar în aceste condiţii dezvoltatorii sunt obligaţi să fie mai atenţi la produsele pe care le vând astfel încât acesta să fie cât mai atrăgător pentru compărător.
 
În concluzie, chiar dacă preţurile materialelor de construcţie au crescut, piaţa cumpărătorilor nu poate susţine o majorare a preţurilor locuinţelor, deoarece acestea sunt deja limita superioară vizavi de puterea de cumpărare.  Acest lucru se poate observa deja în scăderea numărului de tranzacţii imobiliare, precizează specialiştii Imopedia
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările