Locuinţele din România oferă cele mai proaste condiţii de trai, din UE - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suprafaţa medie a unei locuinţe din România depăşeşte cu puţin 40 de metri pătraţi FOTO Adevărul
Suprafaţa medie a unei locuinţe din România depăşeşte cu puţin 40 de metri pătraţi FOTO Adevărul

Peste 95% din români locuiesc în casele pe care le deţin, potrivit statisticilor europene. Cu toate astea, la nivelul Uniunii Europene, suntem pe primul loc în topul celor mai proaste condiţii de trai, cu locuinţe mici şi de calitate slabă.

Zeci de mii de locuinţe se dau în folosinţă în fiecare an. Mai mult, potrivit statisticilor, în România avem o locuinţă la aproape doi locuitori, dat fiind că populaţia ţării, potrivit celui mai recent recensământ, era de circa 19 milioane de persoane, iar fondul locativ include circa 8 milioane de unităţi.

Cu toate astea, locuinţele din România sunt mici şi proaste calitativ, dacă ne raportăm la condiţiile din restul ţărilor UE. Peste 50% din români trăiesc în condiţii improprii, locuiesc în spaţii supraaglomerate, specifice unei vieţi sărace. 

Românii, proprietari prin excelenţă

Potrivit statisticilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, în proporţie covârşitoare, de peste 90%, românii deţin casele în care locuiesc. Pe de altă parte, o proporţie infimă a populaţiei plăteşte rate la case, locuieşte cu chirie sau într-o locuinţă pe care nu o deţine, dar fără a plăti chirie. 

Sursa menţionată arată că 96,1% din români trăiesc în casele pe care le deţin, procent cu care România ocupă  primul loc în UE în topul statelor cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe. Pe locul doi se află Croaţia, cu o pondere de 95% a proprietarilor, Lituania, cu circa 94%, Bulgaria, cu circa 93% şi Slovacia, cu circa 92%. Este vorba de persoane care deţin o casă fără a avea credit la bancă.

La polul opus, ţările cei mai puţini proprietari de locuinţe sunt Olanda (7%), Suedia (8%) şi Danemarca (12%), potivit celor mai recente date ale Eurostat, valabile pentru anul 2014. 

În toate ţările din UE, procentul populaţiei care deţine o proprietate sau locuieşte într-o casă cumpărată prin credit imobiliar depăşeşte 50%. 

Cele mai proaste condiţii de trai

Când vine vorba de condiţiile în care locuiesc românii, acestea sunt la cel mai jos nivel, din întreaga Uniune Europeană.  Astfel, 52,3% din români trăiesc în condiţii de supraaglomerare. Ţara noastră este urmată de Ungaria, cu 44,6%, Polonia - 44,2%, Bulgaria - 43,3% şi Croaţia - 42,1%. La polul opus, ţările cu cei mai puţini cetăţeni care locuiesc în spaţii supraaglomerare sunt Belgia (2%), Cipru (2,2%) şi Irlanda (2,8%). Circa 17,1% din populaţia celor 28 de ţări membre UE trăieşte în astfel de condiţii.   

Dacă ne gândim la suprafeţele mici ale caselor româneşti, la apartamentele de câte două camere care ocupă 40 de metri pătraţi, înţelegem de ce ne aflăm pe primul loc în clasament. 

Într-un clasament al spaţiului ce revine, în medie, unei locuinţe, România se afla pe ultimul loc în UE, cu 46,9 metri pătraţi, în anul 2012. Pe poziţii intermediare se regăseau Lituania şi Letonia, cu 68,1 metri pătraţi, respectiv 69,1 de metri pătraţi. De departe ţara cu cele mai spaţioase locuinţe este Cipru, cu o suprafaţă medie de 156,4 metri pătraţi. La nivelul UE, spaţiul mediu al unei locuinţe era de 102 metri pătraţi.

Românii cu credite, supraîndatoraţi

Românii care au încercat să-şi îmbunătăţească condiţiile de trai cumpărând o locuinţă prin credit şi-au făcut de multe ori prost socotelile. În prezent, suntem ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de supraîndatoraţi, în rândul românilor cu credite pentru locuinţă, respectiv 31,1% din total. România este urmată de Grecia, unde procentul de supraîndatoraţi este de 29,2%. Elenii sunt urmaţi de slovaci, cu 26,2%, şi de unguri, cu 26%. 

Creştere cu 25% a construcţiilor de locuinţe

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în primul trimestru al anului, construcţiile de locuinţe au crescut cu 25,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, până la 11.590 locuinţe. Faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, numărul locuinţelor terminate din fondurile private a crescut cu 2.633 locuinţe. Cea mai mare creştere de locuinţe nou construite, de la un an la altul, a fost raportată de regiunea Nord - Est (+1211 locuinţe), urmată de regiunea Nord - Vest (+496) şi de regiunea Sud - Est (+378). Scădere a numărului locuinţelor terminate s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Bucureşti - Ilfov (-414 locuinţe). 

INFOGRAFIE case ingramadite
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite