Cum trebuie evaluată corect locuinţa şi care sunt cele mai importante aspecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evaluarea corectă a locuinţei este foarte importantă, indiferent dacă proprietarul vrea sau nu să vândă imobilul pe care îl deţine, pentru că îi va creşte şansele de tranzacţionare la un preţ corect şi într-un timp optim.

O estimare corectă a preţului locuinţei este foarte importantă din cel puţin două motive. În primul rând, proprietarul va cere un preţ fundamentat şi susţinut de opinia unui expert (un evaluator). În al doilea rând, el poate negocia, mai aproape de realitate, preţul unei chirii sau valoarea unei garanţii imobiliare, arată o analiză a platformei imobiliare Wizmo.ro şi a bokerului de credite Kiwi Finance.

„Evaluarea unui imobil are o importanţă foarte mare şi tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar să nu stabilească singur preţul unei locuinţe, în cazul unei tranzacţii, ci să apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atât, din experienţa noastră, am observat că foarte mulţi proprietari care încearcă singuri să seteze un preţ al imobilului nu reuşesc să facă o evaluare corectă şi, acest lucru determină o încetiniere a procesului de vânzare”, a declarat Anca Bidian, director general Kiwi Finance.

De luat în calcul                                        

Există mai multe metode şi algoritmi în stabilirea valorii unui imobil şi numai evaluatorii acreditaţi pot stabili şi emite rapoarte complete şi opozabile de evaluare.

Cele mai importante aspecte care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuinţe, potrivit Ancăi Bidian, sunt locaţia, accesibilitatea şi lichiditatea zonei. La acestea se adaugă suprafaţa imobilului, structura, vechimea, valoarea de înlocuire, randamentul, facilităţile zonei, infrastructura, şi standardul vecinatăţilor. Alţi factori care au un impact deosebit în stabilirea preţului final sunt materialele care au fost folosite, eventualele dezastre naturale la care a fost supusă sau modul în care a fost exploatată construcţia respectivă.

Partea juridică este, de asemenea, un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziţia evaluatorului actele de proprietate şi documentaţia cadastrală. La acestea se adaugă şi cartea tehnică a construcţiei şi certificatul energetic.

Aspectul, esenţial

Aspectul locuinţei este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiţii minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanţial în stabilirea unui preţ favorabil.

„Aşa cum am afirmat deja, pentru a determina valoarea unei locuinţe, un evaluator va ţine cont de zonă, amplasament şi vecinătăţi. O şcoală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil preţul”, a mai spus Anca Bidian.

Toate acest aspecte avute în vedere de către evaluator sunt importante şi la listarea unui anunţ imobiliar pe o platform specializată, potrivit Wizmo.ro.

„Stabilirea preţului corect de vânzare al unei proprietăţi este o etapă care trebuie parcursă în prealabil. Cu cât este mai profesionist realizată, cu atât cresc şansele pentru o tranzacţionare la un preţ corect şi într-un timp optim de vânzare a unei proprietăţi”, a încheiat Maarten Deboo, director general Wizmo.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite