De ce trebuie să-ţi asiguri locuinţa? Ce beneficii ai şi de ce riscuri eşti protejat?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află care este cea mai ieftină locuinţă din zona Bucureştiului

Toţi proprietarii de locuinţe din România sunt obligaţi să îşi asigure casa împotriva riscurilor de catastrofă naturală (cutremure, inundaţii, alunecări de teren). Asigurările sunt, însă, şi extrem de necesare, având în vedere că România se află pe lista ţărilor cu risc seismic major, Bucureştiul fiind, potrivit specialiştilor, capitala europeană cea mai vulnerabilă la cutremure.

Pe de altă parte, statisticile arată că 3,5% din suprafaţa României şi 6% din populaţie se află în calea inundaţiilor provocate de ploi torenţiale sau de topirea bruscă a zăpezii. În total, există 375 de sectoare inundabile, inclusiv în oraşe importante, precum Constanţa, Cluj-Napoca sau Giurgiu. 

În ceea ce priveşte alunecările de teren, acestea au loc preponderent în zonele de deal şi de munte, fiind destul de răspândite în ţara noastră, mai ales din cauza defrişărilor devastatoare şi nechibzuite la care am fost martori neputincioşi sau chiar impasibili în ultimul sfert de veac. În prezent, se estimează că, în România, riscul unor alunecări de teren este ridicat pe aproximativ 9.000 de kilometri pătraţi. 

Ce riscuri acoperă asigurarea facultativă? 

Dacă asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă toate riscurile menţionate anterior (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), pentru o protecţie suplimentară şi o paleta mai largă de riscuri, puteţi încheia o poliţă facultative – complementară celei obligatorii. 

Riscurile acoperite de acest tip de poliţă sunt prevăzute în mod expres în contractul de asigurare facultativă pe care l-aţi încheiat şi diferă de la asigurător la asigurător. 

Atenţie! Poliţa facultativă pentru locuinţă acoperă cele 3 riscuri de catastrofă cuprinse în asigurarea obligatorie de locuinţă (cutremure, inundaţii, alunecări de teren) doar peste limita poliţei PAD (20.000 de euro). 

Ca principiu, însă, riscurile de bază (standard) preluate în asigurările facultative de  locuinţe sunt: incendiul, trăsnetul, explozia, căderea de corpuri pe locuinţa asigurată. 

În funcţie de tipul de asigurare facultativă pe care l-aţi contractat, se pot adăuga (sau nu) şi alte tipuri de riscuri (opţionale sau extinderi): riscurile atmosferice (furtună, grindină, ploaie torenţială, inundaţie, viitură, greutatea stratului de zăpadă/gheaţă, avalanşă etc.), alunecările şi/sau prăbuşirile de teren, apa de conductă şi refularea acesteia, coliziunea cu autovehiculele şi vandalismul, distrugerile provocate de animale, furtul bunurilor şi al elementelor constructive, avariile centralelor termice, alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuării reparaţiilor. 

Unele societăţi de asigurare oferă şi acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburări civile) şi terorismul sau vandalismul. 

În privinţa bunurilor, acestea pot fi asigurate în totalitate sau parţial, în funcţie şi de posibilităţile financiare ale fiecăruia. De asemenea, riscul de furt se asigură numai împreună cu celelalte riscuri. 
 

Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite