Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Dezvoltatorii imobiliari, îngrijoraţi de inflaţie şi lipsa forţei de muncă. Topul celor mai atractive oraşe europene

1
30 Nov 2021 10:43:44
Autor: Afrodita Cicovschi

Dezvoltatorii imobiliari au încă reţineri cauzate de inflaţie, întreruperile în aprovizionare şi lipsa forţei de muncă care afectează negativ costurile şi termenele de livrare, reiese din raportul Emerging Trends in Real Estate 2022, realizat de PwC şi Urban Land Institute.

Astfel, 88% dintre respondenţi arată că disponibilitatea resurselor şi costurile de construcţie sunt principalele lor îngrijorări atât pentru 2022, cât şi pentru următorii 3-5 ani, urmate de disponibilitatea activelor/terenurilor adecvate pentru achiziţie şi dezvoltare (menţionate de 66%) şi cerinţele de sustenabilitate/decarbonizare (61%).
 
”Faţă de anul trecut, când doar 23% dintre respondenţi erau optimişti în privinţa perspectivei afacerilor lor, a profitabilităţii şi numărului de angajaţi, acum aproximativ jumătate dintre cei chestionaţi cred că toţi cei trei indicatori se vor îmbunătăţi. Revenirea încrederii se datorează în principal măsurilor de sprijin din partea guvernelor. Totuşi companiile nu sunt îngrijorate de faptul ca aceste programe de susţinere se vor încheia, ci de durata valului inflaţionist şi de impactul pe care acesta îl are asupra costurilor şi termenelor de livrare”, a declarat Francesca Postolache, Partener PwC România.
 
Cu toate acestea, 59% dintre participanţii la sondaj se aşteaptă să fie cumpărători neţi de active imobiliare în 2022, în creştere de la 55% anul trecut, reflectând pe de o parte factorul de încredere şi pe de altă parte orientarea către alte clase de active decât cele tradiţionale.
 
Cele mai active pieţe în ultimele 12 luni au fost Germania, cu o valoarea de 71 miliarde euro a tranzacţiilor, urmată de Marea Britanie, cu 70 miliarde euro şi Franţa cu 32 miliarde de euro. La polul opus, cele mai mici valori au fost înregistrate în Belgia, de două miliarde euro, Portugalia, tot de două miliarde euro şi România, cu tranzacţii de un miliard euro. Raportul a luat în considerare ţările care au înregistrat tranzacţii de peste 1 miliard de euro. 
 

Evoluţia pe sectoare

Poate deloc surprinzător, sondajul confirmă că dominaţia birourilor şi retailului în ceea ce priveşte alocările de fonduri s-a încheiat.
 
Deşi, în perioada martie 2020 - septembrie 2021, birourile au rămas cel mai mare sector la nivel european, volumul tranzacţiilor a scăzut la 38% de la 49% în 2019 şi primul trimestru din 2020, iar valorile au scăzut cu 27% la 255 miliarde euro, potrivit datelor Real Capital Analytics (RCA). În schimb, ponderea ofertelor de apartamente a crescut de la 16% la 24%, iar industria a urcat de la 13% la 21%. La nivel global, ofertele de apartamente le-au depăşit pentru prima dată pe cele pentru birouri, arată datele RCA.
 
Logistica este în continuare sectorul câştigător al pandemiei, în special datorită creşterii comerţului online, iar rezidenţialul continuă să atragă investitori datorită profilului defensiv. Pe de altă parte, sectoarele alternative/nişate precum infrastructura pentru energia nouă, centrele de date şi cele de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologic, etc) sunt văzute ca sectoare promiţătoare atât din punct de vedere al profilului de venit, cât şi al potenţialului de dezvoltare. 
 

Clasament

general

Sector

1

Infrastructură energie nouă

2

Life Sciences

3

Facilităţi logistice

4

Centre de date

5

Sănătate

6

Cămine pentru bătrâni

7

Industrial/depozite

8

Locuinţe accesibile

9

Boxe/containere de depozitare

10

Locuinţe pentru închiriere

Top oraşe 

Clasamentul anual al celor mai atractive oraşe europene pentru investiţiile imobiliare arată că, cel puţin pe termen scurt, investitorii vor continua să-şi plaseze banii în oraşele importante ale Europei, care oferă lichiditate şi stabilitate.
 
Anul acesta, Londra a urcat pe prima poziţie pe lista pentru potenţiale investiţii în 2022, devansând Berlin (locul 2) şi Paris (locul 3).
 

Clasament

Oraş

1

Londra

2

Berlin

3

Paris

4

Frankfurt

5

Munchen

6

Madrid

7

Amsterdam

8

Hamburg

9

Barcelona

10

Bruxelles

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

POLITICALLY INCORRECT
30.11.2021, 11:10:40

Dar ...dezvoltatorii astia( termen cam pretențios pentru niste rechini imobiliari) nu sint ingrijorati de poluare, gramezi de autovehicole pe trotoare, poluarea aerului,poluare sonora,disparitia spatiilor verzi???

-8 (8 voturi)
Modifică Setările