Articol publicitar

Doriţi să vindeţi sau să închiriaţi un imobil sau un apartament? Aveţi nevoie de un certificat energetic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Certificat energetic

Doriţi să vindeţi sau să închiriaţi un imobil sau un apartament? Atunci aveţi nevoie de un certificat energetic (certificat de performanţă energetică).

Dând click pe link puteţi vedea un model de certificat energetic.

La fel, dacă doriţi să faceţi lucrări de renovare majoră sau pentru recepţia imobilelor nou construite, aveţi nevoie de acest act.

Un contract de vânzare-cumpărare încheiat în lipsa acestui act este supus nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil.

La fel pentru construcţiile noi, procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este un document oficial, tipărit, care indică eficienţa energetică a unui imobil sau părţi de imobil.

Legea 372/2005, modificată şi completată îl defineşte astfel:

"Certificat de performanţă energetică a clădirii - document elaborat conform metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor, prin care este indicată performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire şi care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară şi finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum şi cantitatea de emisii în echivalent CO2. Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde şi măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum şi pentru creşterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum."

Unitatea de clădire este definită de lege drept "o zonă/o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/modificat pentru a fi utilizată/utilizat separat.

Certificat energetic

Cine are dreptul să emită certificatul energetic?

Doar auditorii energetici atestaţi au dreptul să emită acest act, auditorii cu grad profesional I pentru toate tipurile de imobile, iar cei de gradul II doar pentru case (locuinţe unifamiliale) şi blocuri de apartamente.

Cât timp este valabil acest document?

Valabilitatea sa este de 10 ani de la data eliberării, înscrisă pe el, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care îi modifică consumurile energetice.

Cine trebuie să solicite eliberarea documentului?

Proprietarul clădirii sau unităţii de clădire, respectiv administratorul sau investitorul (după caz) trebuie să contacteze un auditor energetic atestat şi să-i solicite emiterea unui astfel de act.

După vânzare, originalul documentului trebuie să fie înmânat noului proprietar.

Certificat energetic

Anunţul de închiriere / vânzare

În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, investitorul, respectiv proprietarul sau administratorul clădirii sau unităţii de clădire va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă:

  • clasa energetică;
  • consumul total specific de energie primară;
  • indicele de emisii echivalent CO 2 ;
  • consum total specific de energie din surse regenerabile.

În cazul în care acestea nu conţin aceste informaţii, amenda poate fi între 1250 şi 2500 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite