Hagag şlefuieşte clădirile istorice din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei clădiri istorice în portofoliu, toate trei situate pe Calea Victoriei, grupul imobiliar israelian Hagag este singurul dezvoltator din piaţa locală care îşi concentrează atenţia pe astfel de proiecte.

”Încă din faza de prospectare a pieţei, atenţia noastră a fost concentrată pe clădiri cu personalitate. Mai mult decât atât, imobilele care beneficiază de amplasament central şi ultracentral sau care sunt localizate în zone protejate – cum este Calea Victoriei - sunt o investiţie excelentă, indiferent că discutăm despre sectorul rezidenţial sau despre cel de birouri”, spune  Ana-Maria Pop, COO Hagag Development Europe.

Compania dezvoltă la momentul actual două proiecte situate pe cea mai cunoscută stradă din Bucureşti. Este vorba despre două imobile care datează din perioada interbelică şi care sunt în plin proces de dezvoltare şi transformare: o clădire de birouri – H Victoriei 109, şi un proiect rezidenţial premium – H Victoriei 139.

H Victoriei 139 va deveni un proiect rezidenţial exclusivist, cu 33 de apartamente de două, trei şi patru camere. Investiţia se ridică la 10 mil. euro, iar finalizarea este programată pentru ultimul trimestru din 2020. 

Preţurile pentru apartamentele din H Victoriei 139 se situează între 200.871 euro + TVA (pentru apartamentele de 2 camere) şi 550.628 euro +TVA (pentru apartamentele cu 4 camere).

”Ne-am gândit să venim în sprijinul clienţilor cu servicii complementare activităţii noastre. Unul dintre acestea este serviciul de Concierge prin care ne asumăm administrarea clădirilor pe care le dezvoltăm. Practic, pe o perioadă de 15 ani de la predarea proiectului, ne vom ocupa de toate aspectele care vizează interesele comune ale proprietarilor.”, spune Ana-Maria Pop.

De asemenea, compania a investit 8 mil. euro în consolidarea şi modernizarea H Victoriei 109, care va fi finalizată la începutul lui 2020. H Victoriei 109 are o suprafaţă totală de 7.300 mp construiţi, 6.000 mp suprafaţă totală închiriabilă şi un regim de  înălţime de P+7.  Proiectul combină eleganţa vremurilor de odinioară cu ceea ce astăzi numim spaţii high-end”. În materie de chiriaşi, H Victoriei 109 se adresează companiilor multinaţionale, antreprenorilor sau caselor de avocatură.

Imagine indisponibilă

”Pentru a elimina orice tip de neclaritate, vreau să menţionez că proprietăţile din portofoliul nostru nu sunt clădiri istorice, ci doar diamante neşlefuite moştenite dintr-o perioadă istorică însemnată, localizate într-o zonă protejată”, explică Ana-Maria Pop.

În ceea ce priveşte durata procesului de preluare şi renovare, este vorba  despre o perioadă de 12 luni pentru procedurile de avizare şi obţinere a autorizaţiei de construcţie şi de alte 18 luni pentru etapele propriu-zise ale dezvoltării.

Reprezentanta Hagag spune că, dacă în primele 12 luni totul este câ se poate de clar, ceea ce urmează de la momentul obţinerii autorizaţiei şi până la finalizarea lucrărilor este diferit faţă de ceea ce se întâmplă atunci când un proiect imobiliar este dezvoltat de la zero, când nu există o construcţie în prealabil şi când dezvoltatorul nu este condiţionat să păstreze şi să recondiţioneze parte din elementele interioare sau exterioare deja existente.

 Orice dezvoltator ştie că este o provocare să readucă la viaţă imobile istorice, deoarece trebuie să  păstreze arhitectura existentă. Primul pas începe de la consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, fortificarea acesteia şi excluderea tuturor vulnerabilităţilor existente. Ulterior, pentru a conserva aerul interbelic, faţadele clădirilor sunt readuse la imaginea lor iniţială, iar spaţiile de interior sunt amenajate conform tendinţelor arhitectonice moderne.

”În portofoliul companiei se regăsesc şi alte clădiri vechi care vor fi, la rândul lor, readuse la viaţă şi transformate în proiecte premium. De asemenea, analizăm, în permanenţă, piaţa şi oportunităţile. Vom continua activităţile de prospectare a pieţei şi intenţionăm să investim în achiziţia de noi proprietăţi pe care să le alipim portofoliului nostru”, spune Ana-Maria Pop.

În primăvara acestui an Hagag a cumpărat Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din Bucureşti de la fiul omului de afaceri Ovidiu Popescu. Trebuie precizat că Palatul Ştirbei se află exact lângă clădirea de birouri pe care Hagag o deţine pe Calea Victoriei (H Victoriei 109). Palatul Ştirbei are o curte generoasă, cunoscută sub numele de Grădina Eden. Palatul Ştirbei a fost inaugurat în 1835.

Hagag Development Europe a intrat pe piaţa din România încă din anul 2016. Astăzi, compania are în derulare patru proiecte care presupun o investiţie consolidată de 200 de milioane de euro: H Pipera Lake, H Victoriei 139, H Victoriei 109 şi H Eliade 9 Residence.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite