Izolarea unei case cu polistiren. Cum alegem cele mai bune materiale şi la ce trebuie să fim atenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile se reabilitează termic prin folosirea plăcilor de polistiren
Blocurile se reabilitează termic prin folosirea plăcilor de polistiren

Facturile la energie şi gaze cresc, astfel că izolarea unei case cu polistiren devine o necesitate pentru cei care vor să facă economii la utilităţi. Acest lucru nu se face, însă, la întâmplare. „Adevărul“ vă prezintă modul în care trebuie ales materialul

Izolarea unei case cu polistiren. Expandat sau extrudat?

Polistirenul este este de două feluri, expandat şi extrudat. Cel expandat se utilizează în special pentru termoizolarea la interior şi exterior a faţadelor şi acoperişurilor, în vreme ce polistirenul extrudat este recomandat doar pentru zone precum subsolurile. De unde vine această diferenţă? Polistirenul expandat lasă vaporii să treacă, astfel că pereţii „respiră“. 

În schimb, cel extrudat este mai dens şi, astfel, este recomandat pentru subsolurile blocurilor, tocmai pentru că nu este permeabil pentru vapori. Polistirenul extrudat duce la igrasie. În privinţa caselor, se poate folosi polistiren expandat pentru pereţi, iar cel extrudat pentru a izola fundaţia.

Pe de altă parte, indiferent de materialul folosit, pentru a elimina aceste probleme cu umiditatea, trebuie asigurată o ventilaţie corespunzătoare a încăperilor.

Izolarea unei case cu polistiren. Specificaţiile care trebuie luate în seamă

De asemenea, este greşită percepţia că o locuinţă este cu atât mai izolată cu cât polistirenul este mai gros. Astfel, trebuie să ţineţi seama de doi indicatori: rezistenţa la compresiune şi indicele de conductivitate termică. Mai exact, cu cât indicele de conductivitate termică este mai mic, cu atât rezistenţa la transfer termic este mai bună, iar cu cât rezistenţa la compresiune este mai mare, cu atât materialul este mai durabil din punct de vedere fizic.

De asemenea, mai sunt importante rezistenţa la încovoiere, rezistenţa la tracţiune (care trebuie să fie cât mai mari), dar şi gradul de absorbţie de apă (care trebuie să fie cât mai mic).

Izolarea unei case cu polistiren. Pas cu pas

Orice construcţie se poate izola termic, fie că este din lemn, fie că este realizată cu zidărie.

După alegerea polistirenului, pregătirea suprafeţei este următorul pas. Aceasta trebuie să fie plană, solida, uscată şi fără praf sau impurităţi. Urmează aplicarea profilelor de metalice care să susţină plăcile de polistiren.

Aplicarea plăcilor termozilatoare este următorul moment-cheie. Acestea se fixează cu un adeziv pe bază de răşină. Acesta se aplică atât pe marginea plăcilor, pe întregul contur, cât şi în centru, potrivit site-ului de specialitate alegecorectpolistirenul.ro. Plăcile se montează de la baza construcţiei, iar în colţuri trebuie să depăşească puţin nivelul. În anumite cazuri poate fi necesară fixarea mecanică prin dibluri. În această situaţie este necesară supradimensionarea stratului izolator, deoarece diblurile reduc rezistenţa termică. Cu cât mai multe dibluri, cu atât creşte rezistenţa lucrării, astfel încât să nu cadă. Dar cu cât sunt mai multe, cu atât cresc pierderile de căldură.

Urmează o tencuială de bază şi aplicarea plasei de armare. Acesta „ţine“ tot sistemul de plăci. Fâşiile trebuie să fie trecute 10 centimetri una peste alta, iar la colţuri sau la geamuri plasa trebuie dublată.

La sfârşit, trebuie realizate finisajele, cu tencuieli decorative sau vopsea lavabilă.

Izolarea unei case cu polistiren. Avertismente suplimentare

Pe de altă parte, trebuie să ţineţi seama că polistirenul este un material controversat, cum ar fi faptul că o serie de experţi au identificat polistirenul drept posibil material cancerigen şi mai multe autorităţi locale din SUA, India şi Taiwan au interzis polistirenul pentru ambalajele în care se livrează mâncarea.

De asemenea, polistirenul a cauzat ample dezbateri în privinţa incendiilor, după ce mai multe incidente au arătat că acesta accelerează focul. Inclusiv în Bucureşti a avut loc un astfel de incendiu în 2012, iar polistirenul ardea ca o torţă. Astfel, în cazul locuinţelor polistirenul exterior trebuie ignifugat, iar în cazul instalaţiilor exterioare de utilităţi este interzisă acoperirea lor cu polistiren (cazul conductelor de gaze, de exemplu).

Ordinul Arhitecţilor a averitzat, la rândul său, că polistirenul nu este recomandat pentru clădirile monument istoric sau că izolarea termică acoperă fisurile şi degradările, astfel că este împiedicată expertizarea privind riscul seismic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite