Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

JLL: Industrialul, logistica şi birourile, motoarele pieţei de dezvoltare imobiliară din România

0
15 Nov 2017 19:55:53
Autor: Elena Deacu

Sectoarele industrial, logistică şi de birouri din Bucureşti au fost motoarele pieţei de dezvoltare de proiecte imobiliare în primele 9 luni ale anului, în timp ce retailul a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din punct de vedere al proiectelor livrate în acest interval.

Potrivit celui mai recent raport de piaţă publicat de JLL, Bucharest City Report, pe piaţa industrială din România au fost livrate în  perioada ianuarie-septembrie 2017 proiecte de peste 215.000 metri pătraţi, din care 187.000 metri pătraţi doar în Bucureşti. Restul, de 28.100 metri pătraţi, este localizat în zona centrală a României. În aceste condiţii, stocul din România a depăşit 2,9 milioane de metri pătraţi.

Până la sfârşitul anului au mai fost anunţate proiecte totalizând 140.400 metri pătraţi, la Bucureşti, Timişoara şi Roman, stocul modern din România urmând să depăşească borna de 3 milioane de metri pătraţi.

Pe piaţa de birouri, în perioada analizată, în Bucureşti, dezvoltatorii  au livrat proiecte cu o suprafaţă totală de 114.200 metri pătraţi. Zona de Centru-Vest a beneficiat de cea mai mare suprafaţă de birouri livrată în acest an, cu 64.200 metri pătraţi, în două proiecte, iar prin finalizarea primei faze a Timpuri Noi Square (33.000 m), zona de sud este pe locul secund din punct de vedere al stocului nou pus pe piaţă în primele 9 luni.  Stocul de birouri din Bucureşti a crescut la 2,5 milioane de metri pătraţi.

În ultimul trimestru din acest an urmează să mai fie livrat un singur proiect de mari dimeniuni în Bucureşti, de 29.000 metri pătraţi, Globalworth Campus faza 1, în zona Dimitrie Pompeiu.

Primele nouă luni din 2017 au fost foarte sărace în livrări de proiecte de retail, fiind finalizată doar extinderea cu 11.000 metri pătraţi a centrului comercial Sun Plaza.

Până la finele anului însă, stocul va creşte cu 60.000 metri pătraţi, în trei proiecte, toate dezvoltate de NEPI. Unul dintre acestea este proiect nou – Râmnicu Vâlcea Mall (28.000 mp), iar două extinderi ale unor centre comerciale existente, din Galaţi şi Sibiu. Stocul de spaţii comerciale moderne din România este estimat la 3,05 milioane de metri pătraţi, din care 1,11 milioane metri pătraţi în Bucureşti.

Retailul a cumulat 60% din volumul investiţiilor

Pe piaţa de investiţii, sectorul de retail, a fost însă vedeta, cumulând 60% din volumul tranzacţionat în primele nouă luni. Sectorul a fost propulsat de achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri a Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi trei clădiri de birouri) de către grupul sud-african Atterbury. Aceasta este prima investitie a fondului sud-african in Romania.

În primele 9 luni din 2017 piaţa de investiţii din România a ajuns la 610 milioane de euro, o valoare cu aproape 44% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară a anului 2016 (423 milioane de euro). Numărul tranzacţiilor a crescut, dar valoarea medie s-a menţinut la aproximativ 25 milioane de euro.

Achiziţiile de clădiri de birouri au reprezentat 25% din totalul tranzacţionat, acestea fiind urmate de industrial si hoteluri.  Pe segmentul de birouri, cele mai importante tranzacţii au fost preluarea de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov de la Ascenta Management şi vânzarea către Globalworth a clădiriii C din Green Court Bucharest de către Skanska.

Achiziţia Renault Warehouse Oarja de către Globalworth pentru 42 milioane de euro rămâne cea mai importantă tranzacţie de pe segmentul industrial din acest an.

”Potrivit planurilor de investiţii anunţate de dezvoltatorii imobiliari, 2018 se anunţă un an mai bogat în livrări noi decât 2017, mai ales pe sectorul office şi retail. Dacă toate proiectele anunţate vor fi duse la bun sfârşit, stocul de birouri din Bucureşti va creşte cu peste 300.000 de metri pătraţi, iar cel de retail din România va fi mai bogat cu 200.000 metri pătraţi. Pe segmentul industrial, durata de construcţie a proiectelor este mult mai redusă decât în cazul unei clădiri de birouri sau a unui centru comercial, astfel că deşi sunt anunţaţi în jur de 120.000 de metri pătraţi, estimăm că în realitate oferta nouă va fi mult mai ridicată”, a declarat Andrei Drosu, consultant Research Department JLL Romania.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările