Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Paradoxul apartamentelor vechi. Cum să cumperi mai mult şi să plăteşti şi cu 30% mai puţin

8
19 Mar 2019 19:45:04
Autor: Elena Deacu

Piaţa imobiliară din România are un paradox interesant: cu cât un apartament vechi este mai spaţios, cu atât el este mai ieftin, susţin specialiştii Imobiliare.ro, care au calculat că preţul unui metru pătrat într-un apartament mai spaţios poate fi şi cu 30% mai mic decât cel dintr-o garsonieră.

Această situaţie este valabilă doar pentru apartamentele vechi, nu şi pentru cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale.

Între preţul total şi suprafaţa unei proprietăţi există, în mod firesc, o legătură directă: cu cât o locuinţă este mai spaţioasă, cu atât ea va costa mai mult. În ceea ce priveşte preţul pe metru pătrat, însă, pe piaţa apartamentelor vechi din România poate fi observată o situaţie paradoxală: costul scade pe măsură ce suprafaţa totală a locuinţei creşte (odată cu numărul de camere).

Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cele mai scumpe sunt, din acest punct de vedere, garsonierele, la polul opus situându-se apartamentele cu patru camere. Deşi ar putea fi considerată o „lege” a pieţei imobiliare, de menţionat este, totuşi, că această situaţie nu este valabilă şi în cazul locuinţelor nou-construite.

Bucureşti                                                                                            

În Capitală, preţul pe metru pătrat util al unei garsoniere în bloc vechi este cu 21,5% mai mare decât cel al unui apartament cu patru camere. Astfel, o unitate locativă monocamerală costă, în medie, 1.337 de euro pe metru pătrat, în vreme ce suma medie solicitată pentru un apartament cu patru camere este 1.100 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, o locuinţă cu două camere ajunge la 1.271 de euro pe metru pătrat, iar una cu trei la 1.152 de euro pe metru pătrat.

Spre comparaţie, lucrurile arată diferit în cazul pieţei rezidenţiale noi din Capitală, preţurile pe metru pătrat crescând aici odată cu suprafaţa şi numărul de camere. Astfel, într-un bloc nou, o garsonieră ar costa, în medie, 1.218 euro pe metru pătrat, un apartament cu două camere 1.357 de euro pe metru pătrat, unul cu trei camere 1.494 de euro pe metru pătrat, iar unul cu patru 1.498 de euro pe metru pătrat.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, o garsonieră este, raportat la preţul pe metru pătrat, cu circa 19% mai scumpă decât un apartament cu patru camere. Astfel, suma medie solicitată în cel dintâi caz era, la finele lunii februarie, 1.154 de euro pe metru pătrat, faţă de 968 de euro pe metru pătrat, în cel de-al doilea. Între cele două extreme de preţ se situează locuinţele bicamerale (cu 1.116 euro pe metru pătrat) şi, respectiv, cele tricamerale (cu 1.033 de euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca

În oraşul de pe Someş, o garsonieră costă, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu aproape 21% mai mult decât un apartament cu patru camere, anume 1.717 euro pe metru pătrat util, faţă de 1.422 de euro pe metru pătrat. Cu valori de 1.595 şi, respectiv, 1.546 de euro pe metru pătrat, unităţile locative cu două şi trei camere se situează, pe de altă parte, mult mai aproape de media de preţ valabilă la nivel de oraş (anume 1.571 de euro pe metru pătrat).

Constanţa

Oraşul de la malul mării este singurul care face notă distinctă faţă de celelalte centre regionale, acesta putând fi considerat cea mai echilibrată piaţă dintre cele analizate. Aici, diferenţa între o garsonieră şi un apartament cu patru camere este de doar 2,25%, iar costul pe metru pătrat al unei locuinţe monocamerale este, practic, acelaşi ca al unei unităţi bicamerale – mai exact, 1.136 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.137 de euro pe metru pătrat. În acelaşi timp, un apartament cu trei camere costă 1.096 de euro pe metru pătrat, iar unul cu patru este ceva mai scump, ajungând la 1.111 euro pe metru pătrat.

Iaşi

În oraşul din nord-estul ţării, diferenţa dintre o garsonieră şi un apartament cu patru camere ajunge la aproape 15% din punctul de vedere al costului pe unitatea de suprafaţă utilă. Astfel, cel dintâi tip de locuinţă ajunge la o medie de 1.061 de euro pe metru pătrat, iar cel de-al doilea la 925 de euro pe metru pătrat. Un apartament cu două camere costă 1.010 euro pe metru pătrat, iar unul cu trei camere 1.001 euro pe metru pătrat.

Timişoara

Capitala Banatului este, dintre centrele regionale analizate, oraşul cu cea mai mare diferenţă de preţ între o garsonieră şi un apartament cu patru camere, anume aproape 32% – dacă cea dintâi ajunge la 1.383 de euro pe metru pătrat util, cel din urmă ar costa doar 1.049 de euro pe metru pătrat. Un apartament cu două camere, pe de altă parte, se situează la o medie de 1.260 de euro pe metru pătrat, iar unul cu trei camere la 1.158 de euro pe metru pătrat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

foarte atent
20.03.2019, 08:50:55

e paradox doar pentru cine nu intelege economia de piata!! ...si daca aduci in discutie ca la locuintele nou construite nu e asa, pai iar nu intelegi economia de piata...compari mere noi cu pere stricate !! poate scrieti totul ca o statistica, dar fara texte de genul "paradox" , fiindca e doar pentru cei nepriceputi, pentru bunica !

+3 (3 voturi)
Constantine Constantine
20.03.2019, 10:28:26

Economia de piata e valabila in capitalismul real.Cum la noi e o forma speciala de capitalism, ala de cumetrie, nu putem vorbi de economie de piata ci de interese de grup.Ca urmare, paradoxul e ca o garsoniera in bloc nou e mai ieftina decit cea intr-un bloc vechi! Iar un apartament cu 4 camere intr-un bloc nou e mai scump decit 4 camere intr-un bloc vechi.De ce dezvoltatorii vind mai ieftin garsonierele? Pentrui ca spatiile garsonierelor la noile blocuri de locuinte sint mai mici cu cel putin 10 mp iar cele cu 4 camere sint mai mari cu 10mp.Pe de alta parte valoarea pe mp e data tot de interesele de grup.Spre ex notarii publici ajutati de magnatii din imobiliare si au impartit oarasel si comunele pe patratele si au dat o valoare unitara pentru fiecare patrat in functie de mai multi factori. Asa se face ca majoritatea apartamentelor din Bucuresti si marile orase ale tarii sint foarte scumpe, terenurile la fel.Iar in conditiile in care preturile si euro tot cresc este imposibil ca preturile sa dea inapoi.Comparatia mere cu pere e reala in cazul careurilor notariale und nu pozi compaar carel ce reprezinta zona Primaverii cu cel care reprezinta zona Berceni, Militari etc.

+2 (2 voturi)
Ghita Bizonu'
20.03.2019, 17:04:04

Un apartament de 4 camere costa mult la intretinere ....

0 (2 voturi)
MadWolf
20.03.2019, 15:07:56

Pai... nici nu ma mir ca locuintele noi sunt mai ieftine decat cele mai vechi. Daca ati sti cum se construieste in zilele noastre, incepand de la studiul geotehnic si terminand cu finisajele, v-ati lua cu mainile de cap.

+1 (1 vot)
geek-a-contra
20.03.2019, 16:51:18

diferenta pe mp... da' cind veti lua in calcul valoarea TOTALA a investitiei? unii isi pot permite un apartament cu 1 camera (30-40k) dar nu au bani pentru un apartament cu 2 camere (50-60k) chiar daca pretul este mai mare pe mp. nici vorba de unul cu 3-4 camere... si cit costa cheltuielile cu intretinerea / incalzire ptr o garsoniera vs 2 - 3 - 4 camere? mobilarea, mochetarea, etc.... in buna masura este vorba despre ce am nevoie / ce vreau / cit pot

Vezi toate comentariile (8)