Pe cine avantajează de fapt programul „O familie – O casă“: persoanele fizice versus dezvoltatorii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul „O familie, o casă”, adoptat joi în şedinţa de Guvern, adduce o serie de subvenţii de dobândă pentru persoanele fizice care pot lua credite de până la 120.000 de euro, dar şi pentru dezvoltatorii imobiliari de 720 de milioane de lei/an.

Guvernul a prezentat programul îndeosebi din perspectiva beneficiilor pentru viitorii debitori, dar cei mai mari beneficiari vor fi dezvoltatorii imobiliari. 

Pentru achiziţiile de locuinţe noi, cumpărătorii primesc o subvenţie de 700 de lei pentru metrul pătrat construit, pe care o folosesc la achiziţie, potrivit proiectului de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor. Această subvenţie la achiziţie va costa bugetul de stat în medie 720 de milioane de lei în următorii 5 ani, dintr-un impact total de 900 de milioane de lei/an.

Această subvenţie la achiziţie va costa bugetul de stat în medie 720 de milioane de lei în următorii 5 ani, dintr-un impact total de 900 de milioane de lei/an, scrie profit.ro.

Beneficiarii programului vor putea lua credite de până la 570.000 de lei (circa 120.000 de euro), pe o perioadă între 10 şi 20 de ani, pentru locuinţe cu o suprafaţă utilă între 50 şi 100 mp. Programul permite accesul persoanelor cu venituri cu mult peste medie. 

Spre exemplu, acestea nu pot depăşi 12.000 de lei/lună pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii, în condiţiile în care salariul mediu pe economie este de 3.000 de lei/lună. 

Veniturile nete nu pot fi mai mari de 8.000 de lei, în caz că beneficiarul este o singură persoană, 10.000 de lei pentru o familie din doi membri, 11.000 de lei pentru o familie din trei membri.

Guvernul spune că va fi mult mai avantajos decât „Prima Casă”

Primele date făcute publice de Guvern arată că programul „O familie – o casă“ va avea condiţii mult avantajoase decât Programul Prima Casă.

Românii care vor dori să cumpere o locuinţă prin noul program vor trebui să caute o casă cu minim două camere, cu o suprafaţă de 50-100 metri pătraţi şi cu o vechime de maxim cinci ani.

Statul va garanta 80% din valoarea creditului acordat, faţă de Programul Prima Casă prin care statul garantează 50% pentru locuinţe mai noi de 50%, respectiv 40% pentru locuinţe mai vechi de 5 ani.

Limita maximă a creditului poate fi de până la 570.000 lei, aproximativ 120.000 euro.

Avansul este propus a fi între 5 şi 10%  din suma solicitată.

Vârsta maximă a beneficiarilor este de 55 de ani.

Dobânda este fixă de 5,5% pe an, pe toată durata creditului. Faţă de Prima Casă, dobânda este formată din marja fixă de maximum 2% plus dobândă variabilă.

Ministerul Finanţelor Publice va plăti comisionul aferent gestionării acestor împrumuturi.

Programul prevede acordarea de subvenţii astfel: 

reducerea cu 2,6 pp a ratei dobânzii pentru beneficiarii cu venituri nete lunare în anul 2019:

- mai mici de 6.000 de lei individual;

- de 7.000 de lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil;

- de 8.000 de lei pentru o familie cu un copil;

- de 9.000 de lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii.

din anul 2020, veniturile valabile pentru acordarea subvenţiei se actualizează anual cu rata medie a inflaţiei.

reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil

reducerea cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta până la 18 ani sau până la 26 de ani dacă copilul urmează o formă de învăţământ de lungă durată.

reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi într-un grad I de handicap sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulată pentru un credit nu poate depăşi 4,6 puncte procentuale,ceea ce reprezintă până la circa 84% din costul creditului.

9. La cererea beneficiarului, finanţatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de graţie la rambursarede maxim 3 ani, fără a depăşi cumulat perioada de creditare de maxim 20 de ani.

10. Locuinţele din cadrul programului pot fi predate altui beneficiar, cu respectarea unor condiţii.

11. Statul va da cumpărătorilor persoane fizice care achiziţionează o locuinţă de la un dezvoltator o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei, reprentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuinţele noi, cu suprafeţe între 50 şi 100 mp.

12. Prin prezentul program se creează posibilitatea comercianţilor de imobile să ofere beneficiarilor de locuinţe noi pentru care asigură finanţarea de rate egale pentru o perioadă de minim 10 ani şi maxim 20 de ani din surse proprii fără perceperea de dobânzi sau alte costuri faţă de valoarea de vânzare a locuinţei cu plata integrală, faţă de Programul Prima Casă unde nu există acestă posibilitate”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite