Piaţa rezidenţială în 2021. Preţurile la apartamente şi case au crescut în toate marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto shutterstock
Foto shutterstock

Aşteptările vânzătorilor de locuinţe de pe piaţa rezidenţială din România s-au diminuat strict pe parcursul perioadei de urgenţă, după care s-au stabilizat, iar apoi şi-au reluat tendinţa de creştere, arată cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată de Imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie-martie 2021, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din România (apartamente, dar şi case) au consemnat un avans trimestrial specific unor condiţii normale de piaţă.

„Conform Analize Imobiliare, preţul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente şi case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 faţă de trimestrul anterior. Ritmul anual de creştere a preţurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente; acest indicator s-a situat, în perioada analizată, la 3%, faţă de 3,5% la sfârşitul anului trecut. […] Creşterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieţei: preţul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o uşoară scădere, de 0,5%, în timp ce preţul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.”, a transmis Dorel Niţă, şeful departamentul de analize Imobiliare.ro.

În cele trei luni anterioare, aşteptările proprietarilor care aveau imobile de vânzare se majorau cu 1,9%, după un avans uşor, în cuantum de 0,3%, resimţit în al treilea trimestru din 2020. 

Astfel, o tendinţă de scădere a preţurilor locuinţelor s-a manifestat strict pe parcursul stării de urgenţă, după care acestea au cunoscut un trimestru de stabilizare, iar, apoi, şase luni de creştere.

Preţurile au crescut în toate marile oraşe

Toate cele 11 mari oraşe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Analize Imobiliare au înregistrat, în primul trimestru din 2021, majorări ale preţului mediu solicitat la vânzarea unui apartament. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când marjele de creştere se situau, cu o singură excepţie, sub pragul de 2%, la începutul lui 2021 mai multe centre regionale au reuşit să depăşească acest prag.

Astfel, cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Galaţi (+3,2%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri în clasamentul creşterilor de preţ situându-se Braşovul (+3,1%, până la 1.260 de euro pe metru pătrat), apoi Oradea (+2,8%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat), Brăila (+2,5%, până la 890 de euro pe metru pătrat) şi Ploieştiul (+2,3%, până la 960 de euro pe metru pătrat).

 De asemenea, avansul a fost consemnat şi în Constanţa (+2,1%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+1,9%, până la 1.850 de euro pe metru pătrat util), Craiova (+1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat), Timişoara (+1,3%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat), Iaşiul (+1,3%, până la 1.090 de euro pe metru pătrat) şi, în cele din urmă, Capitala (+0,4%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat). 

De remarcat este faptul că Bucureştiul consemna, trimestrul trecut, cel mai semnificativ avans dintre marile oraşe, anume +2,1%.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020 au avut loc creşteri pe linie ale preţurilor solicitate de vânzătorii din marile oraşe. Cea mai importantă diferenţă anuală poate fi observată în Galaţi (+7%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+6,2%), Braşovul (+5,5%), Cluj-Napoca (+5,2%), Iaşiul (+4,9%), Oradea (+4,6%), Ploieştiul (+3,9%), Constanţa (+3,8%), Brăila (+3,2%), Timişoara (+1,3%) şi, respectiv, Bucureştiul (+1,1%).

Ca urmare a schimbărilor provocate de COVID-19, cererea pentru proprietăţi rezidenţiale (apartamente şi case disponibile spre vânzare) s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scăzut comparativ cu perioada similară din 2020 – adică înainte de declanşarea epidemiei. 

Astfel, aproximativ 132.400 de potenţiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuinţe în cele mai mari şase centre regionale ale ţării. Această cifră este similară cu cea consemnată în cele trei luni anterioare, însă relevă un declin de 16% faţă de primul trimestru al anului anterior.

Care a fost cererea pentru proprietăţi rezidenţiale în Bucureşti

În Capitală, cererea pentru proprietăţi rezidenţiale s-a majorat cu 5% în ultimul an, numărul potenţialilor cumpărători ajungând la 96.000 de persoane. O analiză a evoluţiei cererii de locuinţe (apartamente şi case) din Capitală relevă că acest indicator a început anul 2021 la un nivel similar celui din 2020, după care interesul din partea potenţialilor cumpărători s-a menţinut, practic, stabil – spre deosebire de anul trecut, când o tendinţă de scădere s-a manifestat încă din februarie. Acelaşi echilibru poate fi observat şi în alte centre regionale, respectiv Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. 

În contextul creat de COVID-19, se remarcă menţinerea unui interes ridicat nu doar pentru achiziţia de case, ci şi de terenuri.

Oferta, avans anual de 11%

Comparativ cu trimestrul precedent, oferta totală de apartamente şi case (construite înainte de anul 2000) disponibile spre vânzare în cele şase mari centre regionale ale ţării a fost, în T1 2021, cu 15% mai ridicată – aceasta s-a cifrat, mai exact, la 15.750 de oferte, faţă de 13.690 în cele trei luni anterioare. În contextul situaţiei din domeniul sanitar, însă, raportat la perioada similară a anului anterior poate fi observată o diferenţă pozitivă de aproximativ 11%.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele şase mari oraşe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidenţiale de pe piaţă – marjele de creştere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de 14,2%, a avut loc în Bucureşti, unde au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, 7.550 de proprietăţi rezidenţiale; o creştere de 14% a fost resimţită, pe de altă parte, în Constanţa, unde în ianuarie-martie s-a ajuns la un total de 1.160 de anunţuri.

Un avans anual de 13,7% a avut loc în Timişoara (unde au fost scoase la vânzare 2.330 de proprietăţi), oraşul din sud-vestul ţării fiind urmat de Braşov (cu un plus de 11,2%, până la 1.050 de oferte). Pe de altă parte, majorări ale ofertei mai mici de 10% au fost înregistrate în Iaşi (un plus de 7,5%, până la 1.230 de oferte) şi, respectiv, în Cluj-Napoca (un avans de doar 0,7%, până la 2.430 de anunţuri).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite