Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Piaţa rezidenţială în 2021. Cum ar putea evolua preţul locuinţelor şi cu cât s-au vândut anul trecut

1
17 May 2021 13:33:29
Autor: Melania Agiu

Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte, în acest an, cu 5-10%, factorii cheie care influenţează piaţa fiind accesibilitatea, rata de ocupare a forţei de muncă şi rata dobânzilor, potrivit unui studiu al RE/MAX România.

„De la începutul pandemiei COVID-19, vânzătorii din România au fost mai reticenţi în a-şi pune pe piaţă proprietăţile, aşteptând să observe cum va decurge situaţia economică, determinată de criză. Specialiştii estimează că acest trend se va menţine şi pe tot parcursul anului 2021.”, transmit reprezentanţii RE/MAX România.
 
Potrivit sursei citate, apartamentele şi duplexurile sunt proprietăţile cele mai căutate în România, iar piaţa de lux a rămas constantă, familiile şi cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor în România.

La nivelul anului precedent, preţul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane şi 116.250 euro în zonele rurale, în creştere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 de euro pentru zona urbană şi de 90.000 euro în rural.
 
Pentru apartamente, preţul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în urban şi 45.000 de euro în rural, cu un an în urmă fiind în zonele analizate de 65.000 de euro, respectiv 42.500 euro.
 
Conform acestora, în prezent, România este o piaţă echilibrată, cumpărătorii care achiziţionează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea general iar pentru acest an, specialiştii estimează că preţul mediu în sectorul rezidenţial va creşte cu 5-10%.
 
La nivel european, studiul despre impactul pandemiei asupra industriei real - estate arată că unul dintre cele mai relevante trenduri, menţionate de circa jumătate dintre regiunile chestionate, constă în apetenţa cumpărătorilor pentru relocarea în zonele rurale, pentru a se bucura de proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu.
 
„Pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realităţi provocate de pandemie, pieţele imobiliare de pe întregul continent dau semne de continuă creştere. Specialiştii anticipează o evoluţie a mediei de preţuri pentru sectorul mid-to-hight, cu un deficit de stoc în cazul apartamentelor din centrele urbane şi a caselor unifamiliale din ambele zone (rural şi urban). 
 
Conform datelor analizate, începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea şi 40% dintre aceştia vor lua în considerare intrarea pe piaţa imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde", se menţionează în comunicatul companiei.
 
Mai mult, relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID-19, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului RE/MAX sugerând că mulţi cumpărători vor să se mute în acest an, căutând proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

gigi banateanul
25.05.2021, 11:59:54

Ce ar trebuis sa isi cera scuze analistii care scriau ca vor scade preturile in 2020 !!! Ca pandemie, criza, contractie, lipsa jioburilor, etc... Nu a fost nimic adevarat din ''previziunile'' lor... Daca nu isi cer scuze, cel putin sa isi revizuiasca metodele de estimari !!! Ca unii mai nepregatiti chiar cred ce spun ei... Locuintele au crescu, cresc si vor creste....mereu in Europa !!! Pt ca se scumpesc permanenta cheltuielile cu forta de munca ...manopera !! Omul modern nu mai vrea sa fie zidar, vopsitor, tencuitor, faiantar, instalator, samd. Iar africanii sunt analfabeti...nu vor sa muncesca in constructii !!!

Modifică Setările