Pregătirea pereţilor pentru vopsire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manopera pentru această operaţiune este  de trei ori mai scumpă decât materialele necesare. Fiecare etapă de lucru este foarte importantă. Tratarea superficială a uneia dintre acestea poate provoca eşecul întregului proiect.

Există două tipuri de pregătire a peretelui înainte de aplicarea lavabilei . Acestea sunt determinate de faptul dacă aveţi de-a face cu un perete nou sau cu unul mai vechi. Aşadar, se aplică o tencuială grosieră, un strat de glet de ipsos şi încă un strat de finisaj, dacă vorbim despre pereţi unde nu există decât cărămida propriu-zisă. Apoi se şlefuieşte şi se dă cu o amorsă. În ultima etapă se aplică lavabila.

„După aplicarea fiecărui strat, trebuie să se aştepte până peretele se usucă”, spune Ionuţ Şoşa, inginer constructor, unul din administratorii portalului mesterulmitica.ro. În cazul apartamentelor vechi trebuie dată jos huma sau calciul de pe pereţi. Huma se raşchetează de obicei. Apoi, se trage un strat de glet de ipsos şi unul de finisaj.

Se aplică două straturi de glet dacă peretele este mai denivelat. Dacă starea acestuia este una mai bună se poate aplica şi un singur strat de glet.

Potrivit estimărilor realizate de Şoşa, bugetul pentru  finisaj pot ajunge, doar pentru manoperă, al 35-40 de lei pe metru pătrat. Dacă trebuie aplicată şi tencuiala, costurile cresc cu 10 lei. Materialele mai presupun un cost de 15-20 de lei pe metru pătrat, în cazul în care lucrările au fost începute de la roşu.

BCA-ul absoarbe mai bine

Temperatura de afară şi umiditatea din zonă influenţează considerabil perioada de lucru. De asemenea, grosimea straturilor de tencuială este determinată de compoziţia peretelui. Pentru zidurile din blocuri de BCA se aplică un strat mai subţire, deoarece aderenţa este mult mai bună în acest caz. Blocurile de BCA absorb şi mai bine umezeala. Oricât de bună ar fi vopseaua pe care urmează să o aplicaţi pe perete, performanţele ei pot fi diminuate dacă suportul nu este pregătit cu rigurozitate înainte de zugrăvire.

Ventilarea încăperii, esenţială

Peretele  trebuie să fie neted pe toată suprafaţa, lipsit de crăpături, urme de humă sau var, potrivit reprezentanţilor producătorului de vopsele Fabryo Corporation. Pentru rezultate cât mai bune, trebuie să asiguraţi o bună ventilare a încăperilor pe care urmează să le vopsiţi.

În cazul suprafaţelor noi, tencuiala se lasă să se matureze timp de 28 de zile. Cei de la Fabryo recomandă ca, înainte de a aplica amorsa şi vopseaua, să vă asiguraţi că tencuiala şi gletul sunt perfect uscate şi şlefuite corespunzător. În cazul suprafaţelor vechi, este bine să realizaţi reparaţii în zonele cu crăpături şi exfolieri prin retencuire sau chituire. După un timp de uscare de minim  72 de ore, suprafeţele reparate se şlefuiesc şi se curăţă de praf, în vederea aplicării amorsei. În nici un caz nu trebuie aplicate vopsele lavabile direct peste var sau humă.

Amorsa, element de bază

Amorsa aplicată are rolul de a consolida suportul şi de a spori aderenţa vopselei, asigurând în acelaşi timp un consum redus de vopsea de finisare. Pentru rezultate cât mai bune, este important ca atât amorsa, cât şi vopseaua lavabilă să provină de la acelaşi producător, deoarece produsele de acelaşi tip funcţionează ca un sistem.

Amorsa se aplică în unul sau două straturi, în funcţie de porozitatea suportului. Este indicat să testaţi produsul pe o suprafaţă mică. Dacă aceasta devine lucioasă după primul strat, nu este necesară aplicarea unui al doilea strat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite