Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Preţul locuinţelor creşte alarmant, atingând cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

1
2 Aug 2021 10:37:15
Autor: Afrodita Cicovschi

Pandemia alimentează cea mai mare creştere globală a preţurilor locuinţelor din ultimele două decenii, scrie Biziday. Dobânzile mici, economisirile acumulate în carantină şi nevoia de mai mult spaţiu alimentează în continuare cererea.

Preţurile locuinţelor sunt în creştere în aproape toate economiile importante ale planetei, ca urmare a pandemiei, în ceea ce este deja cea mai amplă reaşezare imobiliară din ultimii 20 de ani, iar în grupul urmărit de OECD al celor mai bogate ţări ale lumii creşterea a atins 9,4% în primul trimestru din 2021, faţă de acelaşi trimestru din 2020, cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, scrie Biziday, citând Financial Times.
 
O analiză FT, în baza datelor OECD arată că în doar trei din 40 de ţări ale lumii urmărite preţurile locuinţelor au scăzut în primele trei luni ale acestui an. Dobânzile mici şi economisirile acumulate în perioadele de carantină, precum şi dorinţa de a avea mai mult spaţiu pe măsură ce oamenii au lucreat tot mai mult de acasă au alimentat cererea şi de aici şi creşterea de preţuri.
 
Analiza Financial Times arată că, pe termen scurt, creşterea preţurilor locuinţelor poate fi bună pentru o economie, deoarece oamenii care deţin proprietăţi se simt mai bogaţi şi au tendinţa de a cheltui mai mult. Cu toate acestea, dacă preţurile continuă să urce o perioadă mai lungă de timp, atunci apare riscul unei bule speculative care, în final poate crea mari probleme, mai ales că ea este însoţită şi de o explansiune a activităţii de creditare.
 
Cele mai importante creşteri de preţuri s-au înregistrat în Marea Britanie, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Canada şi Turcia. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, în ultimul an, în cele mai importante oraşe din România, preţurile locuinţelor au crescut în medie cu 11%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
2.08.2021, 15:16:58

Dar de ce să fie această creștere .. " alarmantă " ??? . Mie mi se pare de bun augur .. Înseamnă că oamenii au bani în conturi din ce în ce mai mulți și nu știu ce să mai facă cu ei ... Presupun că este un rezultat al unei dezvoltări explozive a economiei românești ... Mărfurile noastre sunt prezente pe toate piețele importante ale lumii ... " Made in Romania " deja este omniprezent pe rafturile din Europa .. Realizările tehnologice românești deja constituie un motiv de invidie la nivel mondial ... . Așa că ... creșterea galopantă a prețurilor , și în domeniul imobiliar .. nu este motiv de îngrijorare .. Băncile vor avea grijă să crediteze la maxim pe toată lumea ... :))))

-15 (17 voturi)
Modifică Setările