Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

Preţul locuinţelor a explodat. Arhitecţi: sunt scumpiri şi cu 30% faţă de 2019, provocate de preţul fierului şi lipsa lemnului

8
23 Jun 2021 14:53:22
Autor: Afrodita Cicovschi

Relaxarea restricţiilor pandemiei a generat o creştere semnificativă a cererii de noi locuinţe şi, implicit, de servicii de proiectare şi amenajare oferite de arhitecţi şi designeri de interior.

Volumul mare de cerere şi deblocarea proiectelor mai vechi a cauzat o suprasolicitare a furnizorilor şi s-a tradus inclusiv în livrări întârziate şi într-o creştere a preţurilor materiilor prime.
 
Sergiu Călifar, arhitect şi designer de interior, fondatorul Pure Mess Design, explică în ce stadiu se află în prezent industria amenajărilor interioare.
 
„Ne confruntăm în prezent cu o criză a materiilor prime, pe care am început să o simţim încă din luna aprilie când s-au deblocat proiectele oprite în timpul pandemiei şi s-au suprapus cu cele noi.
 
Cererea a crescut, iar producţia fabricilor a rămas aceeaşi. Niciun producător nu a mai menţinut preţurile de anul trecut, iar anumite materiale nu mai există pe stoc, dând astfel peste cap termenele de producţie. Spre exemplu, din materiale de ceramică, cu dimensiuni standard pe format, care erau pe stoc tot timpul, acum nu se mai găsesc şi au nevoie de un timp de producţie aproape dublu. Avem zone de parchet unde lemnul fizic există, dar suportul pe care se montează parchetul nu mai este. La uşi a fost o criză a tocurilor şi a suporturilor metalice.
 
Preţurile au crescut. Noi am constatat deja a treia creştere pe anul acesta. Prima a fost în ianuarie, a doua în martie şi acum, în iulie, urmează a treia creştere. 
 
În general, creşterile la partea de produse a fost între 3 şi 7%. Cea mai mare a fost la fier, care, la începutul anului a intrat cu o creştere de 35%.
 
Facem tot posibilul să respectăm termenele de livrare, deşi totul depinde de linia de producţie. Am reuşit să ajungem la o formulă de colaborare cu aceştia pentru a avea produsele în timp util şi fără a fi livrate pe segmente.
 
Spre exemplu, aveam de livrat 344 mp de cermică pentru un hotel, iar fabrica ne-a confirmat că ajung în 4 săptămâni, pentru ca apoi, cu 4-5 înainte să spună că mai au doar 120 de mp, iar diferenţa ar veni peste alte 3 săptămâni. Acest lucru nu ar fi fost deloc bine, deoarece ar fi putut fi materiale cu diferenţă la calibru ca şi format şi la tonalitatea de culoare, fiind altă linie de producţie. Am rezolvat până la urmă să preia din alte comenzi pentru a acoperi cei 344 de metri pătraţi şi să ajungă în timp util.
 
Întârzieri sunt peste tot şi recomandăm ca toate lucrurile să fie achiziţionate din timp. Noi la Pure Mess Design avem capacitatea necesară şi putem stabili şi cu fiecare furnizor în parte să ni le ţină în depozit. Preferăm totuşi prima variantă pentru a evita o întârziere în lanţ uletrior.”, spune Sergiu Călifar. 
 

Creşteri de preţ la locuinţe

 
Creşterea preţurilor materiilor prime se resfrânge şi asupra preţului final al locuinţei cu finisajele necesare. 
 
„Ca un exemplu, noi am lucrat în 2019 cu un dezvoltator pentru o locuinţă pe care a vândut-o atunci cu 145.000. Ştiam că urma să crească în 2020 spre 155.000, maximum 160.000, depinzând de finisaje, pentru ca aceeaşi casă să fie dată în 2020 cu 176.000, iar, în 2021, acelaşi proiect cu 189.000.
 
Da, o parte din dezvoltatori, mai ales cei care nu au unităţi mari de devoltare, cresc preţurile foarte simţitor.
 
Cei care fac unităţi şi dezvolta sute de puncte, nu au creşteri atât de mari (de exemplu, de la 189.000 la 195.000), direct proporţional cu creşterea materiilor prime. La cei mai mici boom-ul e mai mare şi pentru că au costurile de achizitie mai mari”, declară arhitectul Sergiu Călifar. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ludwig
23.06.2021, 15:14:54

In tara cu 1,5mil de contracte de munca pe salariul minim adica 1340 lei in mana, asta vorbeste de locuinte de 180mii euro. Cresterea este lenta urmata de prabusire brusca a preturilor, asa sunt bulele imobiliare...

+6 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2021, 15:32:51

Comentariu considerat abuziv.

Relon Mask
23.06.2021, 15:38:10

Dl arhitect a uitat sa spună ca în București, de exemplu, se construiește cu maxim 1000 E/mpc și se vinde și cu 3000 mp util. Deci asta cu materialele e o sperietoare pt naivi, de fapt problema mare pt "industrie" este ca se vând doar apart cu max 150.000, cei ce au mai multi bani cumpara terenuri și fac case cu max 200k în zone cu utilități.

+2 (2 voturi)
Ludwig
23.06.2021, 15:46:12

O casa pe pamant in ilfov, 3 camere, un etaj o faci cu 50-60 mii euro. Materiale normale nu candelabru de cristal si clanta de aur cum viseaza arhitectul. Teren 500mp e arhisuficient, iar utilitatile cum ai bani, fosa septica,put apa, butelie gaz daca nu ai gaze trase,centrala de cum ai bani: pe gaze,lemne, electric...

+4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
23.06.2021, 16:42:47

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările