Imobiliare

articolul anterior articolul urmator

„Prima Casă“ versus „O familie, o casă“. Iei credit sau mai aştepţi?

11
2 Sep 2019 19:58:09
Autor: Elena Deacu

Programul „Prima Casă” se va transforma curând în programul „O familie, o casă” şi va veni cu o serie de restricţii faţă de varianta actuală. Modificările sunt încă în lucru la Ministerul de Finanţe, astfel că românii mai au timp să beneficieze de condiţiile actuale ale „Prima Casă”. Întrebarea principală care se ridică, însă, este care dintre cele două variante este mai avantajoasă în prezent şi pentru cine?

Ministerul Finanţelor a lansat la începutul lunii august o nouă propunere de transformare a programului „Prima Casă” într-un program „mai social”, care va fi destinat familiilor cu venituri mici, urmând să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei.

Astfel, noul program va putea fi accesat de o persoană singură sau de familiile fără copii cu un venit maxim lunar de 4.500 de lei, în timp ce o familie cu copii poate accesa noul program dacă are un venit maxim de 7.000 de lei. Valoarea maximă a locuinţei este stabilită la suma de 70.000 de euro, valoarea finanţării garantate fiind de cel mult 66.500 de euro.

Spre comparaţie, în prezent, în cadrul programulului „Prima Casă” nu este stabilită nicio limită a veniturilor, astfel că şi cei cu salarii mari, care şi-ar permite un credit standard, pot obţine un credit „Prima Casă”. De asemenea, nu este stabilită nici un preţ maxim pentru locuinţă, putând fi cumpărate locuinţe scumpe. Este reglementată doar valoarea maximă a creditului acordat, de 60.000 de euro, iar dacă preţul imobilului este mai mare, diferenţa poate fi suportată de către cumpărător.

O altă diferenţă esenţială este că prin noul program vor putea fi solicitaţi bani şi pentru construirea unei locuinţe şi, de asemenea, vor putea fi cumpărate şi locuinţe vechi, nu numai locuinţe noi, regulă valabilă în programul „Prima Casă”.

O asemănare însă este că şi în cadrul noului program va fi menţinut avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, valabil la „Prima Casă”.

Pentru cine este mai avantajos să cumpere acum

Noul program „O familie, o casă” îi va dezavantaja pe cei cu venituri mari, astfel că pentru ei este mai avantajos să ia un credit acum, până când Guvernul nu adoptă modificările propuse.

„Cu siguranţă cei care nu se vor încadra în noua versiune, aşa cum arată acum, trebuie să rămână pe programul iniţial, pentru că nu vor mai prinde pe noul program. Vorbim de venituri pe familie de la 4.500 lei până la 7.000 lei, plafonul crescând în funcţie de numărul de copii”, a declarat pentru „Adevărul” analistul financiar Iancu Guda.

Cu toate acestea, Guda avertizează că nu recomandă nimănui să cumpere locuinţe acum, indiferent de forma de finanţare – „Prima Casă” sau „O familie, o casă”, credit ipotecar sau bani cash – pentru că preţurile locuinţelor sunt supraevaluate.

„Cred că în general acum, lăsând deoparte Prima Casă, este greşit să cumperi, pentru că sunt supraevaluate. Dacă particularizăm pe Prima Casă, cei care nu se mai încadrează pe noul program este de preferat să rămână, pentru că oricum pe noul program nu mai pot lua credit. Dacă iau un credit normal vor pierde mai mult din cauza dobânzilor mai mari şi pentru că nu vor beneficia de un program subvenţionat de stat prin garanţiile oferite, dobânda mai mică, marja fixă”, susţine analistul.

Cine trebuie să aştepte noul program

Prin modificările pe care le aduce Guvernul, programul devine cu adevărat social, astfel că cei cu venituri mici vor fi avantajaţi de noile condiţii.

„Programul devine cu adevărat social, orientat către tinerii care au nevoie de sprijin şi încurajează natalitatea, plafonul veniturilor crescând în funcţie de numărul de copii”, susţine Iancu Guda.

De aceeaşi părere este şi analistul bancar Dragoş Nichifor, care a declarat, pentru ziare.com: „Proiectul oferă reduceri pentru familiile cu un copil sau cu mai mulţi copii. Dacă intră în această categorie, în care se acordă reduceri, atunci recomandarea este să aştepte noul program”.

Potrivit proiectului, familiile cu copii vor beneficia de o reducere cu 0,5, respectiv 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pe toata durata Programului, în funcţie de numărul de copii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Constantine Constantine
2.09.2019, 23:15:22

""Programul devine cu adevărat social, orientat către tinerii care au nevoie de sprijin şi încurajează natalitatea, plafonul veniturilor crescând în funcţie de numărul de copii”, susţine Iancu Guda."" Asta sustine aiurea , cica program social, dar pentru cine? Spre exemplu o pereche de tineri care au salariul minim brut pe economie, deci net 1200 lei asta inseminind impreuna 2400 nu vor putea accede niciodata acest program "social" Iar daca mai au si un copil totul se va rezuma la vise.Peste 1,5 milioane de tineri se afla in aceasta situatie.Apoi o alta timpenie: ""Noul program „O familie, o casă” îi va dezavantaja pe cei cu venituri mari"" Acest lucru e combatut de un alt text care spune:""Spre comparaţie, nu este stabilită nicio limită a veniturilor, astfel că şi cei cu salarii mari, pot obţine un credit „Prima Casă”. Nu exista preţ maxim pentru locuinţă, putând fi cumpărate locuinţe scumpe. Este reglementată doar valoarea maximă a creditului acordat, de 60.000 de euro, iar dacă preţul imobilului este mai mare, diferenţa poate fi suportată de către cumpărător.Si uite asa se spala banii!! Programul e facut special pentru cei cu bani.Social, este declarat doar pe hirtie.Nici macar cuplurile cu 2000 ;ei de caciula sau siguraticii cu 4000 lei/luna nu pot accesa acest program.Si atuci despre ce vorbim?

+1 (5 voturi)
Vasile Vasile
2.09.2019, 23:56:23

constantine constantine, mai mananci mult masline? Unde scrie ca trebuie sa aiba toata lumea acces la pomeni garantate de stat? Sunteti de dreapta sau nu mai sunteti? Castiga minimul brut pe economie? Sa-si mai ia inca doua joburi, doar ziua are 24 de ore. Sau sa mai astepte pana la vreo 35-40 de ani cand experienta si competenta ii recomanda pentru niste joburi mai bune. In occident se sta cu chirie sau cu parintii pana la 45 de ani, in SUA se ipotecheaza locuinta de doua trei ori, unde scire ca trebuie sa fii tu proprietar la 25 de ani?

-1 (3 voturi)
Constantine Constantine
3.09.2019, 00:44:49

Tu compari mere cu pere amintind de situatia din US. Acolo e altceva, nivelul sa salarizare iti permite sa-ti pui bani la banca si daca banca vede ca te straduiesti te ajuta cu un imprumut generos.La noi, daca ai minim pe economie nici o banca nu va discuta cu tine, te ignora. Tu cam visezi ca la noi exista capitalism.Cind vom avea si noi o clasa mijlocie si impozit progresiv va fi si la noi capitalism.Pina atunci avem doar interese de grup.Inclusiv cel cu programul Prima Casa.Care doar pe hirtie e dedicat tinerilor si ridicarii natalitatii. E doar o gluma preelectorala in care se declara ca este un program social, poate doar doar mai pune cineva botul la alegeri.Si ca sa inchei discutia, cunosc eu personaje care au accesat acest program , brusc si-au platit sumele datorate iar acum inchiriaza apartamentele.Concret actiunea nu reprezinta pomeni facute de stat cum zici tu ci doar spalare de bani, in spatele afacerii aflindu-se oameni de diverse culori politice. Pomenile sint pentru ei si de aceea in momentul in care se voteaza toti rica mina sus.Vezi , la fel se intimpla si la pensiile speciale.Cit despre doua jobs in Romanai eu ii sfatuiesc pe tineri sa plece unde vad cu ochii si sa-si caute un job dar bun.5 milioane de oameni deja au inteles de mult ca statul roman ,in speta politicienii doar se fac ca sint in slujba poporului.

+1 (3 voturi)
Vasile Vasile
3.09.2019, 01:11:41

Fratioare zi-mi si mie, asta cu pensiile speciale e ordin pe unitate mai nou, sau cum? De cand s-a umflat slana cu palinca in inchipuitul ala pensat de la cluj, numai de pensii speciale aud. Pana acum n-ati auzit ca exista pensie speciala in Romania, asa-i?

0 (2 voturi)
Vasile Vasile
3.09.2019, 00:13:49

Adevarata jmenozeala cu programele astea asa zis sociale e ca stimuleaza piata de constructii si proiectare, si imprumuturile acordate de banci. Cu alte cuvinte adevaratii beneficiari sunt firmele si bancile. Va deranjeaza? Sper ca nu, pentru ca anul trecut plangeati de mila corporatiilor ca nu stiu ce r a hat de bursa scazuse si pierdusera aia banii de al 5-lea iaht., si nici taxa pe lacomie nu era buna, ca saraceau si mai tare amaratii aia de bancheri rupti in fund. Asa, pai atunci de ce sunt denumite programe sociale? Marketing. Si coca cola va tine de sete vara la 40 de grade. In reclame. Priviti si voi partea buna: studentii au gratis pe tren.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)