Proiecte de case din lut. Locuinţe construite după reţete străvechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proiecte de case din lut. Prin simplitatea construirii şi libertatea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat FOTO naturalhomes.org
proiecte de case din lut. Prin simplitatea construirii şi libertatea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat FOTO naturalhomes.org

Casele din lut, bazate pe o tehnică tradiţională şi redescoperită cu câţiva ani în urmă de occidentali, au ajuns să fie construite în România de iubitorii de natură, simplitate şi tradiţie. „Adevărul“ vă pezintă câteva proiecte de case din lut (sau cob house, în engleză).

Cobul este un amestec structural de pământ, apă, paie, argilă şi nisip, modelat cu mâna în clădiri cât este încă maleabil. Nu există cofraje, ca în cazul pământului bătut, nici cărămizi, ca în cazul chirpiciului, nici aditivi sau substanţe chimice şi nici nu este nevoie de echipamente mecanice. 

Viabilitatea cobului (lut) a fost dovedită pe deplin, în toată lumea, vreme de secole şi, probabil, milenii. Însă, în ciuda entuziasmului public faţă de construcţiile naturale, majoritatea cărţilor despre construcţii şi istoriilor arhitecturii rareori conţin măcar o menţionare a acestei tehnici de construcţie obişnuite, aproape universal, potrivit portalului natural-home4u.com.

Cobul este una dintre multele metode pentru a construi cu pământ proaspăt, cel mai răspândit material de construcţie din lume. Prin simplitatea construirii şi libertatea proiectului, cobul depăşeşte chirpiciul şi tehnicile înrudite precum pământul bătut şi cărămizile din pământ comprimat. 

De vreme ce nu ai nevoie de forme drepte sau de cofraje rectilinii, cobul dă naştere formelor organice, pereţilor rotunjiţi, arcadelor şi bolţilor. 

Ca orice alt fel de structură, clădirile din cob au nevoie de acoperişuri bune şi fundaţii potrivite pentru a le apăra de distrugerile provocate de apă. În mod tradiţional, pereţii din cob sunt protejaţi de apa de ploaie cu o tencuială pe bază de var sau stuc.

Proiecte de case din lut. Costuri

Cobul este unul dintre cele mai puţin costisitoare materiale de construcţii imaginabile. Deseori, solul îndepărtat în timpul săpării fundaţiei este de ajuns pentru construcţia pereţilor. Cu inventivitate şi chibzuinţă, costurile celorlalte componente (uşi, ferestre, podele şi aşa mai departe) pot fi reduse considerabil, scrie natural-home4u.com. 

Cheltuielile totale de construcţie vor depinde de dimensiuni, de proiect, de creativitatea şi capacitatea ta organizatorică şi de cât de mult vrei să te implici. 

Proiecte de case din lut. Cât de repede pot construi o casă din lut?

Durează mult timp pentru a face o casă bună, indiferent de materiale, dar pe vreme uscată poţi construi un perete de două etaje în două luni. Un proprietar-constructor hotărât se poate muta într-o casă din cob modestă în mai puţin de un an. În cazul construirii cu lemn, cadrul este doar o mică parte a muncii, însă un perete din cob odată clădit este terminat, în afară de tencuială. Ţevile şi cablurile sunt puse direct la locul lor şi nu este nevoie de rigips, bandă adezivă, retuşuri, finisat, vopsit, izolat sau bariere de vapori. Însă goana de a construi repede înseamnă să nu înţelegi deloc sensul şi să pierzi jumătate din distracţie. 

Proiecte de case din lut. Proiectul „hand-made“ de la Sasca Română

Ileana Mavrodin, o româncă stabilită de mai mulţi ani în Canada, a luat decizia de a dezvolta un proiect imobiliar „hand-made“ în localitatea Sasca Română din judeţul Caraş-Severin. Totul a pornit de la o vacanţă de două luni petrecută în România. Iar la asta se adaugă cartea „How to Built a Cob Cottage. A practical and Philosophical Guide“ citită cu puţin timp în urmă de Ileana Mavrodin, care îţi arăta care este locul ideal pentru a-ţi construi o casă. Pentru început, românca stabilită în Canada a cumpărat cu 400 de dolari un teren de 5.000 de metri pătraţi pe un versant deluros amplasat aproape de malul râului Nera, potrivit agrointel.ro. 

În vara lui 2004, imediat după ce şi-a luat terenul, Ileana Mavrodin, s-a apucat de micul ei proiect de-o vară, care ulterior s-a dovedit a fi marele proiect al vieţii ei: căsuţa de lut.  

Proiectul a pornit ca o construcţie experimentală: „Nu m-am gândit că va fi o casă în care voi locui. Toată ideea acestei căsuţe este să deranjeze cât mai puţin locul, să nu aduci materiale din afară, ci să lucrezi cu materialele de pe locul ăsta: piatra pe care o găseşti în deal să o pui la fundaţie, pământul lutos să-l foloseşti la ziduri, stratul vegetal care se decapează când porneşti căsuţa, vine pus pe acoperiş la sfârşit. Căsuţa este un strat în ecosistem. Practic încerci să te introduci şi tu în acest ecosistem care există şi încerci să deranjezi cât mai puţin. Asta este filosofia genului ăsta de căsuţă“, a explicat Ileana Mavrodin pentru agrointel.ro. 

Însă dacă teoria suna bine în acest caz, practica sună mult mai bine: „Am cumpărat terenul, aveam cartea la mine şi m-am apucat să fac după cum scria în carte. Informaţii despre genul ăsta de construcţii, dacă te apuci să cauţi, găseşti foarte multe, şi cărţi şi filmuleţe şi tot, dar este cu totul altceva în momentul în care pui mâna pe material şi începi să modelezi. În asta constă şi frumuseţea acestui material. Toată lumea zice: e ca şi chirpiciul. Materialul într-adevăr este ca şi chirpiciul, dar chirpiciul fiind o cărămidă te constrânge din punct de vedere al formelor arhitecturale să mergi la nişte linii drepte, la nişte forme mai ortogonale. În schimb la casele de lut, materialul fiind moale când îl pui pe zid, poţi să modelezi din el nişe, poliţe“, a explicat ea.

Suprafaţa căsuţei este: 12 metri pătraţi încăperea principală, care are rol de living şi bucătărie, 8 metri pătraţi încăperea toaletei şi săliţa de duş (cea din urmă are şi funcţiuni de cămăruţă de provizii, prevăzută cu un mic ochi de geam) şi alţi 3-4 metri pătraţi dormitorul suspendat deasupra livingului, unde ca să ajugi trebuie să te caţeri pe nişte excrescenţe din zid, ca şi cum ai escalada un versant. În total, construcţia, inclusiv terenul de 5.000 metri pătraţi şi mâna de lucru (câţiva bărbaţi de-ai locului la fundaţie) şi un băiat din sat care a ajutat-o pe Ileana Mavrodin la prepararea materialului de construcţie, au costat 4.000 de euro.

proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut

 

FOTOGRAFII: agrointel.ro

Proiecte de case din lut. Minisatul cu căsuţe din lut de la Berca

Un minisat cu căsuţe din lut cu ferestre făcute din parbrize, cu sticle puse în pereţi ca să intre lumina şi cu acoperiş pe care va creşte iarba a fost realizat în satul buzoian Berca, iniţiatorul proiectului fiind o învăţătoare care vrea să includă ansamblul într-un circuit turistic ecologic.

Ansamblul format din cinci căsuţe din lut, ridicate la marginea satului Berca, pe drumul spre Mănăstirea Răteşti, a fost ideea unei învăţătoare de 35 de ani, din Buzău, şi a început să prindă contur în vara lui 2013. 

Nicoleta Marin, iniţiatoarea proiectului, spune că ideea de a ridica aceste căsuţe ecologice i-a venit după ce un alt proiect, acela de a ridica un parc eolian, a fost sortit eşecului din cauza costurilor mult prea ridicate.

„Am vrut să facem un parc eolian. N-am reuşit şi am zis apoi să rămânem în acelaşi domeniu, eco. Când am realizat că ne costă prea mult să restaurăm case ţărăneşti vechi şi tot căutând pe internet idei despre ce am putea să facem, am dat peste casele cob, care mi s-au părut interesante. Am văzut că este o tehnică nouă şi am zis să încercăm. Am contactat o arhitectă care are primele case de acest gen. La început ne-am gândit că e mai simplu, dar n-a fost. Pe parcurs ne-am dat seama că nu este uşor să ridicăm aceste case. Avem cinci case de cob, merge greu să le ridicăm pentru că nu e ca şi cum ai face o casă din cărămidă. Trebuie să fie anumite condiţii meteo, să fie soare, să bată vântul. Am reuşit să ridicăm toate zidurile", afirma învăţătoarea în toamna lui 2013.

Căsuţele sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă. Fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice.

Construcţiile sunt rotunde, fără colţuri şi muchii. În pereţii exteriori au fost modelate nişe în care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intră lumina de afară. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească. În interior, casa va fi ceruită după ce pe ziduri se va aşterne cu pensula un strat de ulei de in. Tencuiala exterioară este un amestec de nisip, păr de capră, balegă de vacă şi foarte puţină apă.

proiecte de case din lut
proiecte de case din lut

 

proiecte de case din lut
proiecte de case din lut

 

proiecte de case din lut
proiecte de case din lut

FOTOGRAFII: Mediafax

Proiecte de case din lut. Casa născută din curiozitatea unui informatician

Inginerul informatician Gary Zuker, din Texas, s-a gândit la cum reuşeau oamenii în Antichitate şi Evul Mediu să-şi construiască singur casele. Aşa că s-a închis în bibliotecă, a citit despre stiluri de case şi reţete pentru obţinerea materialelor de construcţie, respectiv la cum şi cu ce să amestece lutul, argila şi încet, dar sigur şi-a pus în gând să construiască singur o căsuţă, potrivit adelaparvu.ro. 

Fără nicio experienţă în tâmplărie, dulgherie sau orice tip de construcţie a fost sigur că va fi în stare să ridice prin forţe proprii locuinţa la care visa. Fiind inginer informatician la Universitatea din Texas, a ştiut că dacă vrea să reuşească are nevoie de un plan şi pentru asta trebuie să se consulte cu specialişti. 

Construcţia casei a durat trei ani şi a fost finalizată în urmă cu mai bine de 20 de ani. Măsoară circa 83 de metri pătraţi la interior şi include un living generos şi înalt cu bucătărie deschisă, baie şi dormitor, alături de o terasă acoperită. Totul l-a costat pe Gary Zuker, proprietarul şi constructorul casei, circa 40.000 de dolari americani, din care 25.000 de dolari americani au fost cheltuiţi pentru construcţia efectivă şi restul de 15.000 pentru dotările interioare. Casa se află pe un teren generos, mai exact pe un deal cu privelişte către Lacul Travis de lângă Austin, Texas.

proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut
proiecte de case din lut

FOTOGRAFII: adelaparvu.com

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite